Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

THE STONE – Umro CD 2009, Folter Records

Mluví-li se u nás v souvislosti s metalem o Srbsku, většinu fanoušků nejdříve napadnou dvě personálně provázaná jména – May Result a The Stone. Nejen proto, že obě kapely u nás několikrát vystupovaly, ale i díky zahraničním vydavatelům a častému koncertování po Evropě. To by samozřejmě nebylo možné bez základního předpokladu, kterým je zajímavá muzika. A The Stone minimálně na předchozím albu Magla slovu „zajímavá“ dělali čest.

Uplynuly tři roky a sextet Nefas (zpěv), Glad (zpěv), Kozeljnik (kytara, baskytara), Demonetras (kytara, baskytara), Urok (klávesy) a L.G. (bicí) se loni ohlásil s další řadovou nahrávkou (v mezidobí ale pánové  „nespali“ a vydávali splitka a kompilace) s neveselým názvem Umro. I našinci je slovo povědomé a je zřejmé, že má co dočinění se smrtí. Internet pak dodá přesnější význam – umro znamená něco jako zemřelý, mrtvý či umrlec. A jde nejspíš o toho nešťastníka, který je na obalu tažen koněm-smrtkou, na němž je usazený samotný smrťák s kosou.

The Stone na novince kráčejí ve stopách, které zanechali v „Mlze“. I tentokrát se nikam neženou, sází spíše na atmosféru a propracovanost materiálu. Ono to zpočátku tak nevypadá, titulní Umro nabízí hlavně blackový nášup, byť i zde se rytmus několikrát změní – místy až příliš krkolomně. To druhá Zlo je uvek korak ispred je v tomto směru trochu umírněnější, i když ve srovnání se stylovými souputníky jde o sofistikovanou „divočinu“. Po vichřici přichází znenadání kratinké pomalé úseky, kytary se nebojí melodií, akorát zpěv je stále řádně nabroušený. Ponurý úvod Krvav ceo, nigde nijedne rane míří do dommetalových sfér, pozvolné zrychlování a stupňování napětí se daří na jedničku, stejně jako umrlčí zpěv v srbštině. Rodná řeč v textech je dalším velmi působivým momentem alba. Slovům sice není vždy (hlavně v kulometných palbách) rozumět, ale třeba v trojce je text docela dobře „čitelný“ a pro Slovany určitě mnohem přitažlivější než unifikovaná angličtina. Pro mě je právě číslo tři nejlepší skladbou kompletu – střídají se v ní snad všechny metalové subžánry a nechybí velmi zajímavá kytarová kvílivá sóla.

Popisem jednotlivých skladeb bych mohl pokračovat ještě jeden dlouhý odstavec, ale to bych se opakoval a stále psal, jak se mění rytmus, tempo, atmosféra, žánry (The Stone kromě „svého“ black metalu často míří k death, black, doom i heavy metalu), jak se variují vokály (dva zpěváci dělají svou práci dobře, střídají „černý“ skřehot s „mrtvým“ řevem) a jak bubeník hraje neotřele a pestře. Zvuk je stejný jako minule, trochu méně ostrý, ale k téhle muzice pasuje dobře.

Umro se povedlo, pár drobností sice výsledný dojem o bodík dva z maxima sráží, ale celkově mě The Stone opět potěšili a jak jsem psal minule, „kdo má rád promyšlený a technicky náročný black metal nedržící se ortodoxních postupů, bude potěšen také“.

P.S. Další recenze, která přichází s více ročním zpožděním... Album Umro vyšlo loni v dubnu, k nám doputovalo promo letos v létě, kdy The Stone vyrukovali s dalším materiálem – vinylovým picture 10“ Old Wounds Bleed Misanthropy, na němž se nachází i cover Jáma pekel od našich Master´s Hammer.

Seznam skladeb:

  1. Umro
  2. Zlo je uvek korak ispred
  3. Krvav ceo, nigde nijedne rane
  4. Prst na obaraču
  5. Jesti srca ljudi
  6. Sam krenuo smrt svoju da nađe
  7. ...u smrti
  8. Kralj je umro

Čas: 52:48

www.thestonehorde.com
www.myspace.com/thestonehorde
www.folter666.de



 

Zveřejněno: 08. 10. 2010
Přečteno:
3720 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář