Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

THE STREETFIGHTERS – Until the End CD 2010, vlastní náklad

Po pěti letech existence se pouliční bojovníci z Rožmitálu pod Třemšínem hlásí o pozornost debutovou nahrávkou, kterou označují jako EP. Jako vždycky mi označení EP nevoní; navíc délka nahrávky i s bonusy přesahuje 30 minut, tak proč EP? Ale ono těch „proč“ je jen kolem doprovodných záležitostí více. Třeba proč se dvě skladby jmenují stejně? Trojka i pětka jsou na obalu pod stejným názvem, pravdu (viz seznam skladeb) odhalil web kapely. A další zajímavostí je skutečnost, že kapela evidentně myslí víc na minoritní leváky než na praváky, protože kolečko se z pošetkového obalu vyndává zleva. Obrázek na titulní straně kapsy je zvláštní a evokuje doby dávno minulé, kdy populární hudbě vládl rock´n´roll. Ostatně když už jsem u těch zvláštností, tak tou poslední je styl, který kapela uvádí jako post retro metal core. Nemůžu si pomoci, ale spojení post a retro mi přijde jako typický případ katachréze.

Ale nechme už vedlejší věci stranou a pojďme na hudbu. Před rokem jsem The Streetfighters viděl naživo a vůbec mě nebavili; z aktuální nahrávky je to ale o něco lepší. Po minutovém schizo intru se pozvolna rozjíždí první zpívaná skladba, která zpočátku plyne ve středním tempu, aby postupně zrychlovala a přitvrzovala. Jednodušší sloky se sólovým (ne)zpěvem se střídají s hutnějšími refrény, v nichž se objevují sbory. Slovo (ne)zpěv podle mého k Michalovu projevu  patří, protože nezpívá, ale snaží se řvát – ani to se mu ale příliš nedaří, takže (ne)řev? (úsměv) Nejčastěji používaný nucený hrubý vokál by potřeboval trochu zjemnit a trochu ohýbat – monotónní ochraptělé „hučení“ ani občasné recitační odskoky mi nesedí. Kapku lepší je to v případě sborů, ale v kontextu alba považuji zpěv za nejslabší položku. A mám-li rovnou označit stránku nejsilnější, tak je to bezesporu jakostní sound ze studia Biotech, kde Ecson Waldez odvedl kvalitní práci; snad jen „rozvrzaný“ zvuk virblu mi trochu „překáží“.

Ale zpět k hudbě. Shot It Off je o poznání zajímavější než předchozí Inside Of Hype. Svižnější tempo, zajímavé kytarové vyhrávky, razantní rytmika – to vše kapele sluší mnohem víc než předchozí pomalejší tvorba. „Jeden den“ začíná ještě mnohem ostřeji, ale po krátkém thrashcoreovém marši s dunícími kopáky sklouzne skladba přesně tam, kam neměla... ke kopii Inside Of Hype; s blížícím se závěrem se přece jen dějí zajímavější věci, hlavně díky návratu k pořádné řežbě. Titulní song koketuje s metalizovaným rock´n rollem a skladba Pussy Seeking sklouzává místy až někam ke grunge, což je po předchozím „hustotách“ osvěžující. Jako intermezzo jsou použity citáty z jednoho z „přírodních“ filmů s Tomášem Holým, od jehož tragické smrti uplynulo letos 20 let a kterému je CD věnováno. Poslední řadová (následující tři jsou, nevím proč, označeny jako bonusy) položka Yaah! přináší surové HC ve středních tempech s nepodařeným pokusem o čistější (melodický?) zpěv.

Možná to vyzní poněkud kacířsky, ale právě bonusy mi přijdou zajímavější než předchozích šest (Intro nepočítám) řadových kompozic. V Chicas překvapí uvolněnější atmosféra i španělština, nechybí melodické kytarové hrátky ani lehce parodický nádech. I v Little Bitch se hraje na alternativní notu, některé pasáže se dotýkají stoner rocku až sludge, ale z ničeho nic přichází odlehčení takřka artrockové. Závěr patří pseudo rock´n´rollu (lepší termín mě nenapadá) přecházejícímu v coreové divočení i občasné minimalistické mezihry.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. Inside Of Hype
  3. Shot It Off
  4. One Day
  5. Until The End
  6. Pussy Seeking
  7. Yaah!
  8. Chicas
  9. Little Bitch
  10. Another Day

Čas: 31:52

www.the-streetfighters.com
www.bandzone.cz/thestreetfighters
www.myspace.com/the-streetfighters


Zveřejněno: 28. 09. 2010
Přečteno:
3170 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 10. 2010 21:42 napsal/a Hloupec
Nejak nevim
Ted jsem nejak nepochopil jestli si to poslechnout mam nebo nemam?
28. 09. 2010 17:52 napsal/a Johan
Katachréze je...
spojení logicky nespojitelných pojmenování
28. 09. 2010 13:23 napsal/a hd7
katachréza
Prosím vás, čo je to tá katachréza? :D Ďakujem za odpoveď.