Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

25 ROCKOV... už hraje Tublatanka. Čím dál tím více – v České republice.

Původně vše vypadalo hodně lákavě – koncert se měl odehrát pod širým nebem na krásném náměstí v Nepomuku. Jenže počasí nestálo týden před akcí za nic a tak organizátoři přesunuli akci do prostorů MC Dvorec, což se neukázalo jako šťastné řešení. Jednak bylo nakonec počasí pěkné (leč organizátoři se prý kvůli pódiu, zvukařům a dalším záležitostem museli rozhodnout do poloviny týdne a to bylo sychravo), ale hlavně – sál ve Dvorci je na podobné „megaakce“ malý.

V nadpisu chybí dvě kapely, které také hrály – Hamr a Black Hill. Ty jsme ale nestihli, protože jeden člen výpravy si ničil tělo při fotbalovém mači, druhý dokonce v sobotu navštívil zaměstnání (úsměv)... takže jsme dorazili až po 20. hodině. A hned nám bylo jasné, že je zle. Kam se člověk podíval, tam stálo auto. Takže následovalo hledání místa na zaparkování a do sálu jsme se protlačili, až když ARAKAIN hráli Paganiniho. V přeplněném sále nebylo k dýchání, někam se protlačit vyžadovalo ostré lokty a pořádnou dávku drzosti... oboje jsme naštěstí měli, takže jsme nakonec zakotvili v zadní části, kde se alespoň nechalo stát na vlastních nohou. Arakain ve zbylém čase sázeli hlavně novější kousky, ale došlo i na Bránu iluzí a samozřejmě nechyběla hitová Proč?, nešťastně zahajovaná Honzovým skandováním ve slovenštině „Prečo, prečo...“; trochu nepovedená pocta Tublatance. Jinak Honza působil i v „sauně“ dynamicky, nevydržel chvilku v klidu – a vůči zbytku kapely to byl kontrast jako hrom. Strunní hudebníci totiž působili dojmem unuděných pánů, kterým je každý pohyb cizí. Ale instrumentálně, vokálně i zvukově to bylo precizní.

TUBLATANKA momentálně slaví 25 let na scéně (momentálně se na Slovenskou rovná třem rokům; kapela byla založena v roce 1982) a prohlašuje o sobě, že je „vo výbornej forme“. Byl jsem docela zvědavý, jaký repertoár dnes slovenští rockeři naživo hrají – poslední album, které znám, je totiž z roku 1988 (úsměv). Ale začátek byl pro mě jako dělaný (smích), protože se začalo skladbami z eponymního debutu z roku 1985; do minulosti se posléze kapela vracela neustále. Závěrečná bilance pak nabídla zajímavá čísla – ze sedmnácti skladeb jich devět pochází z let 1985 – 1988, zbylých osm pak z let 1990 – 2010. A asi nemusím připomínat, že právě ty letité klasické kusy měly mnohem bouřlivější kulisu než ty novější. Tím nechci říci, že by aktuální tvorba kapely byla odzívnuta, naopak, lidi kapelu podporovali i přes vydýchaný vzduch neustále. A bylo to po právu – Tublatanka je opravdu ve výborné formě a koncert byl takřka strhující. Proč takřka? Inu protože se pánové nevyhnuli nešvaru v podobě baskytarového a bubenického sóla... Ne, že by neuměli, ale mě to vždycky přijde jako zbytečné natahování setu. Za zmínku ještě stojí třeba skutečnost, že Maťo Ďurinda zahrál klávesový part v Dnes naživo (Arakain používali v některých skladbách samply) nebo že si kapela vzpomněla na bývalého člena Doda Dubána (Pieseň pre Doda). Vystoupení gradovalo dvěma velehity Skúsime to cez vesmír (s pyrotechnickou vložkou v podobě jiskřící kytary) a Pravda víťazí, což jsou nářezy jak se patří, stejně jako přídavek Žeravé znamenie osudu. Výborný koncert, ve srovnání s profesorskými Arakain mnohem energičtější

Čas sice pokročil, ale zvědavost byla silnější než únava. Venku přituhlo, tak jsme vychladli a šli čekat, až se přestaví pódium pro posledního účinkujícího, kterým byla METALLICA REVIVAL. Trvalo to nehorázně dlouho, ještě déle pak kapela zvučila a korunu liknavosti nasadila, když po nazvučení odešla se slovy „tak tři minutky“. To už v sále přebývala sotva polovina zvědavců, takže místa byla dost. A sotva pánové spustili, začalo publikum řídnout dál. Nechci nikoho urážet, ale tenhle revival nestál za nic. Vylézt s něčím takovým před lidi chce odvahu, ale já to spíše považuji za drzost. Hudebně ještě jakž takž, ale ten zpěv, ten zpěv... Když začala totálně zmršená Master of Puppets, odkráčeli jsme do noci s nadávkami na rtech.

Tublatanka – 9
Arakain – 7
Metallica Revival – 2

Playlist Tublatanky:
  1. Šlabikár
  2. Dajte mi na to liek
  3. Ja sa vrátim
  4. Dnes
  5. Šikmooká
  6. Cítim sa fajn
  7. Môj starý dobrý kabát
  8. Zmysel lásky
  9. Svet v ohrození
  10. Matka
  11. Láska, drž ma nad hladinou
  12. sólo baskytara
  13. sólo bicí
  14. Vo velkej škole dní
  15. Pieseň pre Doda
  16. Loď do neznáma
  17. Skúsime to cez vesmír
  18. Pravda víťazí
  19. Žeravé znamenie osudu


Zveřejněno: 13. 09. 2010
Přečteno:
3479 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 09. 2010 09:37 napsal/a immortal
Hrr na ně(j)
Tak, toho slušně řečeno Matěje, kterého napadlo dát tuto sice lokální, ale megaakci do minikulturáku, by bylo třeba nakopat někam. I sardinkám v konzervě je volněji, než tomu bylo zde. K účinkujícím jen toliko. První věci jsem z důvodů popsaných panem spisovatelem v reportu, také nestihl. Což mně osobně vůbec nevadí, jelikož vesnickou vodrhovačku Hamr strpím jako předskokana maximálně jednou do roka, tudíž letos mám již vyčerpáno z jiných akcí :D . Arakain - no profi zahrané, jak jinak po tolika letech na scéně, ale na pódiu pánové jen stojí max. popojdou dva metry a to je na metal trošku málo a dost to nudí. Jen by mne zajímala jedna věc, proč mistři strunných nástrojů koukají (dle mého odhadu minimálně 2/3 setu) do pražců a ne do fans. Zas tak složité a technicky náročné se mi ty jejich kytarové party nezdaji a po tolika letech hraní? Zejména pan šéf Urban je v tomto přeborník, bejt na místě Mirka Macha tak mu dvojku nedělám ani omylem, ale prachy jsou zřejmě prachy, tak nechme na hlavě. Jinak já prostě na rozdíl od jiných (viď Johane) Arakain po odchodu Aleše moc nemusím. Dle mne se muzikálníci maji držet svého kopyta a do bigbítu se nemotat, byť Toužimský je proti Kolářovi jako nebe a dudy, ale stále to prostě neni kovanej rocker. Zpěv ready, ale toť vše. Tublatanka - to byl na podiu jinej šrumec, od začátku to do lidí nahrnuli. Výborné výkony jednotlivců tak i kapely jako celku. I já bych vytknul pauza sóla na basu a bicí, pánové jsou přeci tak kvalitní muzikanti, že by něměli mít za potřebí nás o tom takto přesvědčovat. Pokud si Maťo potřeboval odfouknout, tak dobrá, ale jinak...? Jelikož jsem Tublatanku v posledních letech viděl několikrát, dovolím si tvrdit, že právě teď je kapela na svém novodobém vrcholu a náramně jí to šlape, což dokázala i tentokrát a i fans to dokázali ocenit. Met rev - do hudebně dejme tomu, i když... . Slyšel jsem dost revivalů na to, abych si dovolil trvdit, že tohle ptvní liga prostě neni. Zpěv katastrofa a více souhlas s tím jak píše Johan a jelo se domu. ....bacha na to, mám to jistě samou gramatickou chybu... neni čas něco kontrolovat a opravovat :D .
14. 09. 2010 21:18 napsal/a DW
Néé
revajvly sou nejlepčí..
14. 09. 2010 20:03 napsal/a Venca Votruba
Tubla
Tubla jede. Jejich koncert můžu jen doporučit. Neskutečná šťáva!