Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

TRAIL OF TEARS – Bloodstained Endurance CD 2009, Napalm Records

Rok stará nahrávka Trail Of Tears vznikala v pro kapelu tíživém období. V roce 2007 se tehdejší sestava doslova rozsypala a s praporem TOT zůstal osamocený zpěvák Ronny Thorsen. Někoho by to možná od dalšího pokračování odradilo, Ronny se ale otrávit masovým exodem nenechal a poskládal kolem sebe novou sestavu, do níž zapadla i zpěvandule Cathrine Paulsen, která v kapele zpívala už v letech 2000 – 2004. Její návrat byl určitě tím nejlepším, co mohlo TOT potkat, protože disponuje plným a zajímavě zabarveným sopránem, který (většinou) nešponuje do výšek, ale drží pěkně při zemi. 

Ono i o hudbě se nechá napsat něco na způsob „pěkně při zemi“. Škatulku gothic metal nemám zrovna v oblibě, raději bych volil jiné přirovnání, ale když to tvrdí vydavatel… tak holt máme před sebou gothicmetalovou nahrávku. Nahrávku, která je překvapivě zajímavá, vyspělá, energická a „rozumná“. TOT se nikam zběsile neženou, ale ani se nepatlají v pomalých sladkých melodiích – když už na melodii dojde, a že je to často, jde o nevtíravý a v kontextu alba přínosný doplněk. Hudba většinou plyne ve středních tempech, které tvrdí razantní rytmika i ostré kytarové riffy. Krátký klávesový úvod uvedené charakteristice sice příliš nenasvědčuje, ale po něm se rozjede svižná The Feverish Alliance, do níž nenásilně zapadají oba zpěvy – mužský drsný řev a ženský čistý. Většinou se vokalisté střídají, ale v některých momentech dojde i na překrývání obou hlasů. Živelný song navíc zdobí symfonické orchestrace, které se zbytečně nederou do první linie, ale opět jsou citlivě zakomponovány ve prospěch celku.

Podle podobného receptu je „uvařena“ většina skladeb, sice se nedá tvrdit, že by se nějaké motivy opakovaly, ale na mysl se vkrádá pocit, že hraje jedna dlouhá skladba. V momentě, kdy uvedený dojem kulminuje, přichází na řadu intermezzo v podobě křehké balady A Storm At Will, ve které zpívá pouze Cathrine. Kromě civilního projevu se pouští i do nebeských výšek a nechybí ani kytarové sólo. A pak zpátky do mnohem tvrdších sfér, Take Aim.Reclaim.Prevail  je asi největší nářez, ve kterém přitvrzuje i zpěvačka, o ostatních muzikantech nemluvě. Další šleha přichází na samotný závěr v podobě experimentálně pojaté divočiny Faith Comes Knocking; možná škoda, že podobně se TOT neodvázali častěji.

Skvělý zvuk (nahrávání a mix v Sound Suite Studio, Marseille + mastering ve Finnvoxu) i obal (starý známý Travis Smith) jsou samozřejmostí, takže nezbývá než přidělit relevantní počet bodů a pozvat návštěvníky letošního Brutal Assaultu na vystoupení téhle norské skvadry.

Seznam skladeb:
  1. The Feverish Alliance
  2. Once Kissed By The Serpent (Twice Bitten By Truth)
  3. Bloodstained Endurance
  4. Triumphant Gleam 
  5. In The Valley Of Ashes
  6. A Storm At Will
  7. Take Aim.Reclaim.Prevail 
  8. The Desperation Corridors 
  9. Farewell To Sanity 
  10. Dead End Gaze
  11. Faith Comes Knocking

Čas: 43:15

www.trailoftears.no

Zveřejněno: 09. 08. 2010
Přečteno:
3392 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář