Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

THIEF – Deus Ex Machina MCD 2010, vlastní náklad

Tomáš (kytara) a Michal (baskytara) Moricové vdechli život skupině Thief v roce 2007, záhy se k nim přidali bubeník Filip Smetana a zpěvák Lukáš Palacka. Kvartet brzy pořídil první demo nahrávku a následně padl do oka samotnému BigBossovi, který právě chystal své sólové album Doomy Ballads. Takže slovo dalo slovo, Thief se na albu prezentovali jako studioví hráči a následně s BigBossem vyrazili také na turné.

Letos se role obrátily – Thief připravili svůj repertoár, do kterého si BigBosse pozvali coby hosta. A nejen BigBosse, ale i další zpěváky, protože Lukáš dal mezitím kapele vale. Ve studiu se ale objevil, dále pomohli Pepa Michálek (Forrest Jump), Jiří „10“ Sedláček (Dark Gamballe), Zdeňka Kotačková (ex-Ynnity) a se sbory další kamarádi. A výsledek jejich práce stojí za to.

Na ploše pětadvaceti minut se nachází pět zpívaných skladeb a jedna instrumentální. A každá je úplně jiná. Jakoby jednotlivé tracky byly psány přímo na míru vybraným vokalistům. Třeba hned úvodní našlapaná a zahuštěná divočina Vzkaz! sedne Pepovi Michálkovi podobně jako muzika jeho domovské kapely. Ještě silnější paralelu s působištěm zpěváka přináší Hluboko v podání Jirky Sedláčka. Střednětempé skladbě s velmi výraznou baskytarou chybí ke Gamballismu jen elektronické zvuky. BigBoss se pěkně vyřádil v členité Never Changed Me, kde vystřídal řadu vokálních poloh od hlubokého zpěvu po blackový skřehot. Nebývá zvykem, aby se instrumentálka několikrát proměnila, Thief to zkusili a dopadlo to výborně, jako kdyby až tady mluvili sami za sebe a jakoby jim bylo nejbližší progmetalové výrazivo. Potvrzuje to hned následující My End, ve které se k mikrofonu na okamžik vrátil bývalý zpěvák Lukáš Palacka. Ten sice kvalit svých předchůdců nedosahuje, ale zase mu zdatně sekundují další pomocníci a hlavně – muzika je to zajímavá, barevná, nechybí krátké sólo ani houpavé úseky a znovu se na povrch derou pořádné baskytarové drbance. Závěrečný akustický bonus je zpočátku křehký, postupně trochu nabírá obrátky, stejně jako zpěv Zdeňky Kotačkové.

Nahrávka disponuje velmi dobrým zvukem, nepěkným obalem, zajímavými nápady, kvalitními zpěvy a precizní instrumentací. Některé pasáže sice vyzní jako tribute kapel, z nichž pocházejí vokalisté, ale celkově jde o nenudící počin, který je příslibem do budoucna. Otázkou zůstává jediné – kdo nazpívá příští album.

Seznam skladeb:
  1. Vzkaz!
  2. Hluboko
  3. Never Changed Me
  4. Deus Ex Machina
  5. My End
  6. Better Day
Čas: 25:18

www.thiefmetal.wz.cz
http://bandzone.cz/thief

Zveřejněno: 29. 07. 2010
Přečteno:
3346 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář