Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

1N54N14 – Kult hyeny LP 2010, Magick Disk Musick

Přišel čas, kdy je třeba zvýšit hlas,
i kdyby nám to všem mělo srazit vaz.
A i když se to zle obrátí proti nám,
vem to ďas, my to uděláme zas.

S touto „tezí“ přichází Insania po třech letech od famózního alba Rock´n´Freud. Tezí, která (opět) naznačuje, že se Poly a spol. nehodlají smířit s okolními nešvary. Tentokrát vykřikují své názory přímo a hodně nahlas, ta tam je doba, kdy byly myšlenky umně schované a jejich význam musel každý dohledávat. On už obal naznačuje, že kromě zvýšeného hlasu by tu a tam nebylo na škodu použít nějakou ostřejší formu protestu, třeba zápalnou láhev nebo bombu, kterou se Joe rozhod poslat do všech komerčních rádií, když v éteru zkoumal jejich vkusný výběr melodií. Když už jsem nakousl obal, tak v případě LP jde o opravdu luxusní záležitost. Titulní motiv je shodný s CD, ale uvnitř speciálního přebalu s vyztuženým hřbetem (který prý vydrží i úder kladivem – ale raději to nezkoušejte – úsměv) se nachází vnitřní kapsa s texty jak v češtině, tak v angličtině + bonus v podobě sprejerské laserem vyřezané kartonové šablony. A ještě jedna zajímavost – titulní nasprejovaný motiv nevznikl v útrobách počítače, ale reálnou výrobou pomocí šablony a spreje a následným vyfotografováním. Jak chvályhodné v dnešní nehezké digitální době (úsměv).

Náš bůh je poslední žijící ďáblův současník.

A naše Insania na sedmé řadové desce hudebně navazuje na předchozího „pana Freuda“. Ostře řezavá kytara, silně (ale opravdu silně) dunící baskytara, dusot bicích a všudypřítomné klávesové a syntetické zvuky dohromady „vyrábějí“ třináct našlapaných nevergreenů. Metal, hard core, rock, punk, elektronika – všechny styly se nenásilně prolínají, ve „slokách“ většinou poněkud ponuřeji, v refrénech naopak melodicky a chytlavě. Není divu, že hlavní motivy většiny skladeb se po pěti šesti posleších usadí v podvědomí a nastává fáze dvě – objevování skrytých pokladů. Pokladů, kterých jsou na albu dva druhy. Ty první v muzice, ty druhé v textech. Ty první jsou dílem kláves a dalších mašinek vyluzujících umělé zvuky. Jestliže na Freudovi byly klávesy „zlé“ a produkovaly hlavně táhlejší tóny, tentokrát je jejich operační prostor mnohem širší. Ona je poměrně široká i paleta, na níž se skladby nacházejí. Na jedné straně svižné vypalovačky (Peklo jsou ti druzí, Volný radikál), na druhé temné kompozice s občasnými „veselejšími“ motivy (Čas nízkých pudů, Pověsíme celebrity), na třetí umírněné rockové formy (Lajka se vrátila, Joe se rozhod poslat bombu). Kolik že má mnohostran Insanie stran? (smích) Asi čtyři... protože Charisma krysy nabízí pochodové rytmy a zvonivé „Freudovské“ klávesy.

V levý čas na levém místě vznikne nový řád.

Obsah textů už je naznačen v úvodním odstavci a pár lahůdek je použito jako mezititulky. A zase platí, že Polymu je možné závidět, s jakou obratností se slovy pracuje, jak skládá myšlenky do provokujícího a revoltujícího obsahu. Někomu možná budou chybět (anti)náboženské a filozofické texty, ale ona i ta přímost má něco do sebe. Mně nesedí akorát text ke skladbě Charisma krysy, nějak jsem nepochopil, co tím chtěl básník říci...

Přišel čas, kdy je třeba zvýšit hlas,
i kdyby nám to všem mělo srazit vaz.
Takže už žádný zasněný romance,
Jen ostrej protest proti kultuře mas.

Bonus v podobě předělávky TimeBomb od Chumbawamby lze poslechnout pouze z vinylu a je dalším dárkem pro příznivce gramodesek. Insania samozřejmě zachovala strukturu originálu (který jsem neznal a našel jej jen kvůli srovnání), ale výrazně jej přitvrdila a nebojím se ani slova „obohatila“.

Tma předčí rychlostí světlo stokrát.

A nejkvalitnější možný zvukový záznam v rozlišení 24 bitů ze 180 gramového vinylu je pastvou pro rozmazlené uši. Již několik let platí, že ze Šopy vylézá kvalitní sound a nahrávka Insanie to jen potvrzuje.

Pozn.: Vyšlo v edici 1. L164 2L4

Seznam skladeb:
  1. Peklo jsou ti druzí
  2. Čas nízkých pudů
  3. Pověsíme celebrity
  4. Lajka se vrátila
  5. Je to zlý
  6. Syčáci z foglarovek
  7. Volný radikál
  8. Charisma krysy
  9. Estetika bizarnosti
  10. Joe se rozhod poslat bombu
  11. Potkan v hlavě
  12. Písnička psaná na oprátce
  13. TimeBomb (cover Chumbawamby, jen na LP)

Čas: cca 46 min

http://bandzone.cz/insania
www.insania.freemusic.cz
www.madmusick.cz

Zveřejněno: 07. 07. 2010
Přečteno:
4049 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 07. 2010 11:33 napsal/a Mateřídouška 666
Insania
Boj pokračuje!!!