Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

PRAETORIAN – Ambivalent CD 2010, vlastní náklad

Nivničtí Praetorian píší svou historii od roku 2002 a za osm let stihli dvě změny názvu (RedHeaven -> Darkside -> Praetorian), tři dema (2004, 2005, Between The Lines), několik vítězství v různých soutěžích a letos debutové album.

Pod pojmem progresivní rock se může schovávat prakticky cokoliv (úsměv). V případě Praetorian se pod tímto žánrovým označením ukrývá docela sympatický rock – metálek a relativně dlouhá nahrávka nabízí pestrou paletu písniček, od pomalejších po energické.

První polovina alba přináší právě ty svižnější a zároveň nejvýraznější položky. V Salam Alaikum se o místo na slunci střídají klávesové pasáže s kytarovými, sólový zpěv se sborovými chorály, případně se jedno vrství přes druhé. Hlavní zpěv je hodně povedený, výrazem trochu připomíná Honzu Toužimského, je dostatečně dramatický a do muziky Praetorian skvěle zapadá. A ač název skladby svádí k domněnce, že by to mohlo mít něco společného s Orientem, tak ne, zdání klame, hraje se po česku (smích). Zatímco první skladba má text v češtině, s Stream Between The Lines přichází angličtina. Skladba opět pěkně odsýpá, úvodní riffy sice nepřináší nic překvapivého, ale postupně se vše rozjede a rozvíjejí se další a další motivy, některé doslova hitové. Navíc je evidentní, že instrumentálně jsou na tom všichni muzikanti výborně, kytaristy počínaje, basákem i klávesistou pokračuje a bubeníkem konče. Trocha elektroniky v K.l.e.c.i příjemně překvapí, vrací se čeština, objevují se střídmější pasáže, ale opět dochází i na přitvrzení, nechybí neotřelé sólo a refrén je hodně chytlavý. Čtvrtým songem do tvrdší party je Yuru, další česky zpívaná kompozice, která v podstatě pokračuje v duchu těch předchozích a opět nabízí spoustu barev a spoustu hezkých vychytávek.

Po čtyřech vypalovačkách přichází uklidnění, kytarové vybrnkávání a klavír (alespoň jej klávesy připomínají) v pocitovce Where The Rainbow Ends. Zpěv je měkoučký, muzika se postupně trochu odváže, ale proti předchozím stopám jde o stylový kotrmelec – tahle muzika by mohla hrát v rádiích i ve dne (úsměv). Dlouhá (ú)střední instrumentální pasáž ale opět boduje. Higher Limits je o něco rychlejší, vedle minimalistických momentů se dostane i pořádný kvapík podporovaný artilerií bicích.

Milá instrumentálka Pz Oohm evokuje vážnohudební postupy a experimenty pokračují i v Cold On Your Shoulders, chvíli balady, chvíli britské kytarovky, chvíli podivnosti se sedmiminutovou stopáží, evidentně přepálenou. Čím víc se blíží konec, tím jakoby kapele docházel dech. Od Yuru už vládne jen angličtina, chybí zapamatovatelné či chytlavé pasáže – jakoby se pánové rozhodli ukázat, že dokáží napsat složitější skladby, které je posouvají do progresivních vod. Ono se to neposlouchá špatně, možná, kdyby byly texty v češtině, zabíralo by to víc, možná, kdyby bylo album ochuzeno o poslední dvě skladby, nic by se nestalo... Takhle zbývá konstatovat, že česky zpívané skladby plus  Stream Between The Lines bodují za osm, zbytek za šest až sedm bodů.

Zvuk je kvalitní, pánové nenechali nic náhodě a postupně navštívili tři studia (Paradox, Biotech, Šopa), takže výsledný sound je opravdu precizní. Horší je to s obalem, který je... bídný. Kromě nepovedené titulní malby, sestavy a děkovačky totiž neobsahuje vůbec žádné informace (i ta studia jsou vysosaná z webu), žádné fotky ani texty. Trochu podivný způsob prezentace jinak vcelku povedeného počinu.

Seznam skladeb:

  1. --tro
  2. Salam Alaikum
  3. Stream Between The Lines
  4. K.l.e.c.
  5. Yuru
  6. Where The Rainbow Ends
  7. Higher Limits
  8. Pz Oohm
  9. Cold On Your Shoulders
  10. False Face
  11. Heart Of Darkness

Čas: 52:53

http://bandzone.cz/praetorian
www.praetorian.in


 

Zveřejněno: 25. 05. 2010
Přečteno:
3307 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář