Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Jako první se v nové rubrice objevuje osoba, kolem které se stále něco děje – Lord Morbivod.

Zatímco o nedávných albech War For War, Stínů Plamenů nebo Umbrtky se mluví s respektem jen v podzemí, poslední počin Lorda Morbivoda trhá rekordy ve sledovanosti na Youtube, je předmětem vášnivých diskuzí a komentářů. Jak k tomu dojde, že blackmetalový muzikant nahraje cover techno hitu a co říká na celý ten humbuk kolem – to jsou otázky pro hlavního protagonistu.


Zdar pane, Umbrtka vždy vybočoval z řady, ale poslední počin tohoto projektu doslova šokuje. Jak  Tě napadlo přetvořit k obrazu pana Umbrtky techno hit, který původně nahrála skupina Code Red pod názvem Kanikuly a posléze tuzemské dívčí trio LušTěLa jako Patnáctiny?

Nazdar Pane! Inu jednoho dne mi poslal Pavel Němec (Well - člen Umbrtky) několik fotografií se třemi dívtkami ve věku 13-15 let, o nichž jsem neměl tušení, co jsou zač. Bylo to z fotosérie k rozhovoru pro časopis Maxim. Následně mi popsal, že dotyčné mají videoklip, který vzbudil po internetu obrovský rozruch, ten však nepramení z hudebních kvalit. Na video jsem kouknul, a dost jsem tedy zíral, jak netradiční to je. Grafik z Maxima žertem udělal z jedné fotky s Pavlem booklet pro jejich album, to velice rychle také uniklo na internet, dokonce i na naše fórum, kde Pavla jeden člověk poznal a dotázal se, kdy bude splitko s Umbrtkou. Obratem jsem tam odpověděl, že bude brzy na sedmipalcovém EP, ony tam budou mít skladbu „Patnáctiny“, a my „Šedesátiny“. Deset minut potom se objevily další příspěvky a napadlo mě takovou skladbu skutečně nahrát, pak už to byla jen otázka pár dní.

Já si vůbec nedokážu představit, že jak bych se k podobné hudbě dostal... To jsi našel sám nebo Ti někdo „poradil“?

V podstatě jsem na to odpověděl už výše, vzniklo to velice rychle, takže jsem ani nepřemýšlel, zda to může mít nějaký dopad nebo ohlas, to bylo jedno. Jen mi dokola hrála ta vtíravá melodie v hlavě, myslel jsem, že mi ta hlava bouchne. Sám bych asi na tohle nenatrefil, každopádně originál té skladby od Code Red jsem si vlastně pro zajímavost pustil až po dokončení naší verze. Neposlouchám nic takového, ale dobrý chytlavý nápad v tom je. Byl tedy zajímavý experiment z těch motivů udělat metalovou skladbu, která se zvukem, použitými nástroji i lyrikou shoduje s naší vlastní tvorbou. 

Co si o LuŠtěLe myslíš? Já o ní do minulého týdne neměl potuchy, ale pak jsem samozřejmě ze zvědavosti prolustroval web... Holkám je 13, 13, 15... zpívat moc neumí, hejbat se taky ne... na koncertu v Matrixu prý na nich bylo skoro tisíc lidí... a jejich klip na Youtube vidělo přes 200 000 lidí. Je to děsnej kýč, ale na druhou stranu pořád lepší, že holky něco dělají, než aby pokuřovaly na sídlišti (smích).

Dělají, co se jim líbí, začínají s tím, tak to zkouší na cizích nahrávkách. V tom jejich klipu se shodou náhod projevila specifická, v relativně pozitivním slova smyslu, infantilnost, která se z určitého úhlu pohledu dá považovat za sympatickou. Z různých těch televizních superstar a podobných ohavností je spoustě lidem na zvracení (přestože jistě zpívat umí kvalitně), a najednou se objeví takový šok do hlavy, který tyhle masové záležitosti převrací naruby. Právě ta naivita a přirozená neumělost ty statisíce lidí přiměla k zájmu a vytvoření toho internetového humbuku, díky kterému měly tak vysokou návštěvnost koncertu. Ti lidé tam šli z recese, ale to už na věci nic nemění. Dnes má ten klip téměř 400 000 přístupů. 

Nemáš představu, co na Šedesátiny říkaly slečny z LuŠtěLy? Kontaktoval jsi je nebo ony Tebe?

Ta nejstarší, Larisa (15), psala, že sice metal neposlouchá, ale tohle každej den, že je to úžasný a má to i v mobilu. Zřejmě to tedy viděly i ty zbylé.

Překvapily Tě ohlasy na Šedesátiny? Na Youtube klip během týdne vidělo přes 27 000 zvědavců, v diskuzi je skoro 150 příspěvků, další komentáře jsou na lide.cz... Čekal jsi takový humbuk? Nemrzí Tě, že největší ohlas má převzatá skladba a nikoliv vlastní Umbrtkova tvorba?

Překvapily, protože jsem se moc nezabýval otázkou, čeho se dopouštíme. Na klip chodí velké množství nadšených ohlasů, šíří se to jako mor, a ti lidé si moc zrovna nevšímají faktu, že je meteme pod buchar. Teď koukám, že zase přibylo dalších 2000 přístupů. Já už to moc nemůžu poslouchat, už jsem tím překrmen, ale ten zájem pochopitelně vítám. Pozoruji totiž, že z těch desítek tisíc posluchačů se sem tam někdo skutečně začíná zajímat i o naši vlastní tvorbu, někteří mají dokonce zájem o CD. Výrazně stoupá návštěvnost i na našich oficiálních stránkách. Jelikož plánujeme ještě jeden nebo dva videoklipy, tentokrát už k vlastním skladbám, snadno pak porovnáme rozdílnost reakcí. Já jsem původně plánoval videoklip pro War For War, ale nemám teď možnost natáčet v potřebných místech.

K Šedesátinám vznikl zdařilý klip – můžeš prozradit kdo jej vymyslel a realizoval? Kde se vzaly obrázky z průmyslových podniků?

Nápad udělat k Šedesátinám klip jsem dostal 7.2.2010 ve dvě v noci v okamžiku, kdy jsem skladbu domíchal. Záběry z průmyslu jsem měl už nějakou dobu od strojvedoucího ČD Cargo (Pan Zlo), který již před lety přísahal věčnou věrnost Umbrtkovi a skartokratickému státnímu zřízení. Byla tedy jistota, že tyto záběry pochází od důkladně prověřeného člověka. V ty dvě hodiny v noci jsem se tedy pustil do natáčení své hlavy v interiéru, a z pořízených záznamů jsem několik hodin stříhal celý klip, v pět ráno bylo hotovo a zveřejněno na Youtube. Události měly tedy rychlý spád.

Většinu textu zpíváš sám, ale co refrén? Ty a čistý hlas – to mi nějak nejde dohromady...

Refrén zpívá Tomáš Kofroň, stálý host Umbrtky (pochopitelně také přísahal), nahrál nám již mnoho čistých zpěvů na starších i současných albech. Pod přezdívkou Throllmas hraje v Trollechu na kytaru. Bez takhle zazpívaného refrénu by ta skladba nevyzněla tak chytavě, ideální byla právě kombinace blackového vokálu s čistým zpěvem.  

Jaký osud teď Šedesátiny čeká? Uvažuješ o umístění na řadové album nebo zůstane jen u internetové slávy?

Skladbu umístíme jako bonus na chystané nové album.



Vše podstatné, co se k Šedesátinám vztahuje, naleznete níže:

Text skladby:

Šedesátiny
(text: Well/Morbivod)

Občas večer dumám smutně o dobách
Kdy do mě ťal metal v pravých podobách
Ucho bylo řízných riffů nádoba
Dnes mne sotva poďobá

Tuším, že je za tím démon stárnutí
Jenž si změnu kursu vkusu vynutí
Už to medle stěží někdo otočí
Vtom přichází výročí

Ref.:
Šedesátiny - mocipána Umbrtky
Oslavíme v továrně
V duchu důlní slavnosti
Šedesátiny - v noci září rypadla
Páni práce klopí zrak
Metou lidi pod buchar
Šedesátiny - jaderného průmyslu
Strojírenské podniky
Prachmatické výstavby
Šedesátiny - nábor nových kapacit
Úcty k pánu expanze
Černé hmoty v koksovně

Bloudi soudí, že jsou v tichu svobodní
Ticho klecí je však pouhou zdobnou lží
Drží nás a tráví hladké dlaně dní
Popel mizí v osení

Pán otvírá branku továrny a z ní
Ostře znějí hlučné skvosty hudební
Vrací se mi víra v metal - jedu drén
Zde je prostor pro refrén

Ref.

Vyvlekl mne Ivo z mého mlhava
Kormidelník bárku bokem strhává
Znovu mne mne ruka Páně šedavá
Volá kovů dálava

Daroval nám šumné ulice a um
Líce Umbrtky jsou věčné lyceum
Věrní nechť, i ironičtí huróni
Vděčnou slzu uroní

Ref.



 

Videoklip UMBRTKA:

 

http://www.youtube.com/watch?v=QKXC5cVR7sUhttp://www.youtube.com/watch?v=3z2U1pu492A&feature=player_embedded

 


 

Videoklip LUŠTĚLA:

 

http://www.youtube.com/watch?v=AHm5fndM8DQ&feature=fvw

 


 

Videoklip CODE RED:

 

http://videoklipy.loveme.cz/video/code-red-kanikuly-2007/

 


 

http://www.umbrtka.com/



Zveřejněno: 16. 02. 2010
Přečteno:
5395 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 04. 2010 13:08 napsal/a Morbivod
autorizace
EMI nám právě potvrdili autorizaci, takže skladba je na youtube opět dostupná a bude i na příštím CD:
24. 03. 2010 17:51 napsal/a DW
EMI
http://www.youtube.com/watch?v=5oeEq3pV4EI :)))
24. 03. 2010 17:06 napsal/a Morbivod
EMI
V krátké době by měl náš klip zmizet kvůli autorským právům, o které se u nás stará firma EMI:
11. 03. 2010 13:12 napsal/a Morbivod
to zas ne
To zas ne, tohle vzniklo jen takovým rychlo-nápadem. Nicméně na novém albu bude řada momentů podobného, ne-li daleko nosnějšího ražení, našich vlastních.
11. 03. 2010 13:01 napsal/a DW
Jen
tak dál, gratulujem chlapi :).. Nadešel čas pro album coververzí?