Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

THE BURNING – Rewakening CD 2009, Massacre Records

V Dánsku mám několik metalových oblíbenců a tak jsem s napětím očekával, s čím přijdou The Burning, kteří pocházejí právě odtud. Jedná se o relativně mladé uskupení, které má na svém kontě jedno demo a debut z roku 2007, který nesl titul Storm the walls. V přiloženém infu jsem se dozvěděl, že jejich stylem je thrash/death metal a následný poslech to pouze potvrdil. Nezbývá, než s tím souhlasit, protože pánové si berou z obou těchto metalových odrůd plnými hrstmi.

A hned úvodní It came from the north určuje věci příští a je typickým vzorkem celého alba. Na začátek death metalová rubanice severského střihu s hlubokým growlingem, která je během chvíle doplněna thrashovou jízdou s vokálem uřvaným. V průběhu skladby se oba styly proplétají, dojde na sekané pasáže a nechybí ani kytarové melodie. Následná Cloven hoof pokračuje v započatém a musím zde zmínit opravdu povedenou práci kytary. Pokud by se mělo mluvit o hitu, jako první by mě napadla Carnivora. Neříkám, že je nejlepší, ale rozhodně nejhitovější. Jasná koncertní tutovka s hopsavým refrénem. Při poslechu této věci jsem si vzpomněl na Fall of Serenity, jejichž kvalit ale pánové nedosahují ani náhodou. V následné Eight legged omen se podstatně zvolní a tato věc se nese se ve valivém tempu s užitím obou vokálů a ze všech nabízených válů jako jediná výrazně vybočuje z řady. Nicméně Repentance se opět vrací k svižnějším rytmům. Další skladby pokračují v nastoleném trendu a druhá polovina alba jede přesně ve stejných kolejích jako ta první. A v tom vidím zásadní nešvar této nahrávky. Jako by The Burning s příbývající stopáží docházel dech. Je těžké udržet přehled, která že skladba právě hraje, protože jednotlivé věci splývají a zněji jedna jako druhá. Pokud by bylo album o několik skladeb chudší, rozhodně by mu to neublížilo a možná by v závěrečném verdiktu nějaký ten bodík přibyl. Z druhé poloviny tak vyčnívá death metalová sypačka Live the goat a závěrečná My apostysy se sekanými pasážemi a vydařenými melodiemi.

Hodně se podařil zvuk z Kohlekeller Studia a špatně nevypadá ani grafické zpracování obalu, ale nejdůležitější je hudba. Nabízený materiál se poslouchá vcelku příjemně, ale není nikterak objevný a jak píši o několik řádek výše, jednotlivé položky splývají (zejména v druhé polovině) jedna s druhou a chybí nějaký moment, který by utkvěl v paměti a navnadil k opětovnému poslechu. Navíc podobných kapel hraje po světě nepočítaně a můžete je najít takřka pod každým kamenem (je-li kámen větší, jsou tam dvě). Proto si myslím, že The Burning si své místo na slunci nebudou hledat zrovna jednoduše a na nějaký velký průnik do světa bych to neviděl. Alespoň zatím. Nezbývá než mládencům popřát, aby nezapadli a nestali se pouze jedněmi z mnoha. Zatím to vidím jako lehký nadprůměr.

Čas: 47:06

Seznam skladeb:

  1. It came from the north
  2. Cloven hoof
  3. Carnivora
  4. Eight legged omen
  5. Repentance (Burned on the stake)
  6. Father they call me the heretic
  7. He who whispers in the back of us all
  8. Evangelical cannibal
  9. Unspeakable
  10. Live the goat
  11. Rewakening
  12. My apostasy

Zveřejněno: 07. 11. 2009
Přečteno:
3248 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Goro | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář