Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Dlouhou dobu nebylo o Danielovi slyšet. Občas sice proběhly nějaké kusé informace, před sedmi lety dokonce vyšel na jednom serveru podivný rozhovor, před 2 roky se Daniel objevil na pódiu s Törrem, ale nějaká hmatatelnější stopa nikde.

Proto mě příjemně překvapila informace, že Daniel staví novou kapelu a chce se vrátit do hudebního světa. A když se naskytla možnost rozhovoru, neváhal jsem ani minutu a připravil pár otázek.

Ave Dane, na úvod vynecháme plané fráze a půjdeme rovnou na věc. Jak píši v úvodu, dlouho o Tobě nebylo slyšet – co jsi vlastně celou tu dobu dělal?

Když skončil Daniels, tak jsme s Mírou Hanušem „Jabkem“ udělali demo nahrávku, která asi skončila někde v Německu jako „Jabko“. Nikdo do toho nechtěl jít, důvody byly spíše finančního ražení. Pak jsem se stěhoval a cvičil tím, že jsem skládal nový věci a nahrával je sám na malej multitrack, takže jsem se musel naučit něco málo na basu a klávesy. Jo, a nějakej čas jsem trávil s přítelkyní v Holandsku a sem tam si přivydělal něco málo na pivo hraním po klubech, nebylo to špatný… (Dan se usmívá)

Vystoupení s Törrem v Plzni – jak k tomu došlo? Jsi v kontaktu s Vlastou Henychem a dohodli jste tuhle extra záležitost nebo jsi jen tak přišel na koncert a tam se všechno narychlo upeklo?

Vystoupení v Šeříkovce bylo domluvené několik dní předem. Tolik na to, abychom si doma oprášili věci, který se nedají zapomenout. Existuje DVD záznam celého koncertu.

Letos se Törr dokonce naživo prezentoval skladbou Memento (Smlouva s peklem) na Basinfirefestu s tím, že skladba je věnována Tobě. Byls na festivalu přítomen nebo šlo věnování na dálku?

Na festu jsem samozřejmě byl, zastavil se pro mne Vlasta (Vlasto dík!) a musím říct, že moji skladbu zahráli tak dobře, že se stala věčnou, doslova hitem… hm hm, fakt dobrý.

Co říkáš na dnešní Törr – znáš obě novodobě desky (Made in Hell, Törritorium)?

Neslyšel jsem to živě, ale viděl klip k „Made in Hell“. Myslím, že je to slušně udělaný. Vím jak skládá Ota, vím, jaký aranžmá dělá Vlasta. Jo, je to fajn. Nezklamali.

Když už jsme u jiných kapel, nedá mi to, abych se nezeptal na Fatu Morganu. Ta se před pár lety aktivně vrátila, vydala dvě cédéčka, koncertovala, ale v poslední době se dá říct, že je v útlumu. Viděl jsi (slyšel) kapelu v nové době? Co říkáš na fakt, že největší úspěch mají u fanoušků nejstarší skladby, které vznikly ještě za Tvého působení v kapele?

Fata hraje dodnes moje věci a v té Šeříkovce jsem o nich slyšel naposled. Každopádně je to pro mě čest, že někdo dělá reklamu mým šlágrům (ještě kdyby z toho tak bylo na pivo – cha cha cha). Fakt je, že je to starý a pro mě s odstupem času moc jiný ve srovnání s tím, co hraju teď.

V posledním rozhovoru, který jsi poskytl v roce 2002 jsi sliboval návrat na scénu (který se neuskutečnil) a tvrdil, že na kytaru cvičíš 4 hodiny denně. Platí tahle informace stále?

Slíbil jsem návrat a taky na tom pracuju – bude to bomba a to doslova. Na kytaru se dá říct, že necvičím, protože hraju denně, rozhodně nezahálím a neudělám si ostudu u rockového boha, ha ha ha. Dá se říct, že něco drobet umím.  (Dan si fouká na prsty)

Nedávno ale prosákly informace, že chystáš „velký“ návrat. Můžeš přiblížit, jak se tahle „akce“ vyvíjí? Máš už vybrané spoluhráče? Nebo stále hledáš? Bude třeba nějaký konkurz? Co by měl potenciální spoluhráč Daniela Švarce umět?

Jo jo, spoluhráčů mraky, samej bubeník a ještě chtěj zpívat, ha ha ha. Spálené Poříčí je hotová líheň. Basa, jen basa je malej problém. Vše je ale na dobrý cestě, Pepa Brůha taky pomáhá, dost zná. Děláme na tom.

Změnila se za léta, kdy jsi se navenek hudebně neprojevoval, Tvá hudební orientace? Co třeba posloucháš v současné době? Jakým směrem by se měla tvá nová kapela ubírat? Máš připravený materiál nebo budeš tvořit s lidmi, kterými se obklopíš?

Moje orientace je Motörhead a jiná nebude, trošku Venom a Celtic Frost. Jo a nejsem na kluky, jsem pořád na holky, jestli to někoho zajímá, ha ha ha. Něco je připraveno a na dalších věcech budeme dělat společně.

Už máš pro kapelu vymyšlený název?

Jedním slovem – GIWMÜR, tak se bude jmenovat ta slíbená formace.

Co si od návratu slibuješ? Myslíš, že dnešní mlaďasové si ještě vzpomenou na hubenou postavu v efektním kostýmu, která se klátila na pódiu a s hrůzou v očích vyřvávala morbidní a dekadentní texty?

Nic si neslibuju, už to nebude o nějakých šašcích, bubáckých kašparech se klátících. Pokusím se o to všechno dohnat hudbou. No, nějaká ta specialitka k tomu být může, he he he.

Máš vůbec představu, jak dneska scéna funguje? Jak kapely spolupracují, kde se prezentují (fenomény typu Myspace, Bandzone, Facebook), že se muzika moc neprodává, ale hodně stahuje… prostě jestli tušíš, do čeho jdeš?

Určitě nepodceňuju fungování dnešní scény a nenechám se novotami zastrašit. Já netuším, já vím, jinak bych to nedělal.

Co bys chtěl ještě v hudební branži dosáhnout? Máš nějaké cíle, nebo se chceš jen tak bavit?

Znáš nějaké cíle, doslova? Já myslím, že nikdo nemůže nikdy říct, že dosáhnul svého cíle. To, co dělám, to mě baví. Fakt, jen se tak bavím, žijem si jak na zámku, ať to trvá věčně, ha ha ha.

Konec patří dosud nevyřčenému – máš-li něco na srdci, máš možnost se podělit…

Ještě k vystoupení Törru na festu… Proč hráli zrovna „Smlouvu s peklem“? Jsem snad nějakej zástupce druhý strany? Možná tak vypadám  (i se svým psem – Šakalem – fakt originál!! – podle fota). Ale peklo bylo vedle mě blízko a dá se říct, že tam mám ještě pořád V.I.P. průkazku. Dodělávám tam ještě takovou malou brigádu, kde nerozhoduju s nakládáním pod kotli. Ale ve ,,smlouvě“ mám: „Šéf s vámi určitě nepočítá“, to mám ve „Smlouvě s peklem“, v té osobní. Na festivalu se to stalo jen hitem hudebním a že to už pro mě není hitem osobním, tak za to díky Standovi z výčepu, Pepovi Brůhovi a taky Vlastovi.

Tolik Danielova aktuální slova. Rozhovor vznikal naživo – snad se podařilo zachytit Danielovo rozpoložení, i když jeho smích těžko popisovat citoslovci… Věřme, že jeho plány dojdou naplnění a skupina GIWMÜR se brzy objeví na pódiích.

Zveřejněno: 18. 08. 2009
Přečteno:
4423 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář