Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

CONSTELLATION OF DEATH LP 2009, Monster Nation

Jestli mě paměť neklame, tak nějakých 17 – 18 let v Čechách nevyšla vinylová kompilace metalových kapel. Až letos se v režii Monster Nation daly dohromady ty deathmetalové a dokonce vytvořily souhvězdí, jak jinak, smrti.

Starý hvězdář zdobí přední stranu obalu, nad ním jsou do půlkruhu umístěna loga kapel. Zatímco práce Romana Kýbuse je výborná a nápad se souhvězdím z log neotřelý, loga samotná mi až tak zajímavá nepřijdou. V podstatě ani jedno nesplňuje má přísná měřítka na hezkou grafiku, nejblíže k ní má značka Despise, nejdále pak Dementor (v jejich případě opravdu nechápu, že po tolika letech existence grafickou podobu svého logotypu nezměnili a stále bazírují na amatérské patlanině). Pastvou pro oči je vnitřní dvanáctistránková knížka. Každá kapela má pro sebe celou stránku, takže nechybí fotky, sestavy, texty, diskografie a kontakty všech zúčastněných v sofistikované výtvarné podobě a na luxusním křídovém papíře. Na doprovodných záležitostech se rozhodně nešetřilo (škoda chybky v názvu skladby Despise - jedna skladba, dva názvy, ten na obalu nesprávný) a před sběrateli stojí zajímavá výzva – místa na podpisy je dost, tak hurá na lov!

Stranu A otevírají MASTER. Jejich staroškolský death metal zdobí hlavně masakrující výkon bubeníka, charakterizuje Speckmanův typický chrchlavý vokál a nouze není ani o kytarové eskapády. V podobném, mírně techničtějším hávu, se prezentuje PANDEMIA. O zpestření se starají hlavně časté změny tempa, opět exceluje bicmen a nechybí ani melodie a sóla, samozřejmě v „únosné“ míře. Jediná MORTIFILIA připravila pro sampler exkluzivní song, který se neobjevil (a neobjeví) na žádném jiném nosiči. Švédskem čpící technický a melodický deathing, na který jsme u Mortifilie už nějaký pátek zvyklí, spousta zvratů, sól, vyhrávek – pestrý song, žel s mírně horším zvukem než předchůdci. A na závěr asi nejumírněnější kapela, BELLIGERENCE. Pražáci servírují skladbu z alba out:red a opět musím litovat zvuku, který jinak výbornou muziku trochu sráží. Melodický death (i thrash) s řvoucí Markétou je i přes uvedenou zvukovou nedotaženost solidní prací, melodie prostupují celou stopáží, nechybí zlomy ani více vokálních poloh (škoda, že nebylo dost odvahy k čistému zpěvu)..

DESPISE na úvod Béčka nabízejí ochutnávku z chystaného alba (zatím byla skladba umístěna na páleném promáči) a je to řežba. Nejtechničtější a nejzběsilejší položka výběru – stopky, masáže, dva vokály, takřka grindové pasáže prolínající se s chytlavými melodiemi i samplovanými zvuky – Despise kralují! TORTHARRY také technikou nešetří, střední tempa střídají s rychlými pasážemi, svébytný vokál nenudí, nechybí sólování, snad jen krátký pochodový úsek takřka na konci je nějak navíc. Jediný zástupce ze Slovenska vyznívá ze všech účastníků nejortodoxněji a žel i nejnudněji. Valivý death metal DEMENTOR dlouho ubíhá tak nějak nijak, ale zajímavá střední pasáž s neotřelým sólem plným různých fines i pestřejší druhá polovina skladby nakonec posunují palec z vodorovné polohy lehce nahoru. Poslední slovo patří FOB, kteří jsou stylově lehce jinde. Vedle valivých deathových pasáží žijí coreové, vedle murmuru křik, ostatně jak hudební, tak vokální stránku mají táborští nejpestřejší ze všech a nápadů taky dost. Důstojná tečka za povedeným počinem, jehož interesantnost je dána zejména formátem a grafickým provedením.


Seznam skladeb:
  1. MASTER – The Room With Views
  2. PANDEMIA – The Void
  3. MORTIFILIA – Above Abyss Of Ones Life
  4. BELLIGERENCE – Warfare
  5. DESPISE – Blind To All Reason
  6. TORTHARRY – Case 7
  7. DEMENTOR – Seven Demons
  8. FOB – Growing
Čas: cca 36 min.
 

Zveřejněno: 05. 07. 2009
Přečteno:
3210 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář