Nejbližší koncerty
  • 23. 05. 2024Fenomenální baskytarista a vynikající zpěvák MARCO MENDOZ...
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 25. 05. 2024Koncert The Exploited se ze zdravotních důvodů bohužel po...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

DARK TRANQUILLITY - Yesterworlds Kompilace 2009, Century Media

Tak už to skoro vypadá, že se firma Century Media společně s Dark Tranquillity snad dohodla, že si letos zavzpomínají na celou kariéru kapely, jelikož se nám po kompilačce „Manifesto Of Dark Tranquillity“ vydané před třemi měsíci do ruky dostává i jakýsi souhrn několika raných dem, nazvaný „Yesterworlds - The Early Demos“. Co se na kotouči nachází? Inu, vlastně kompletní obsah dem Trail of Life Decayed (1991), A Moonclad Reflection (1992 EP) a dvě skladby  z dosud nevydaného proma z roku 1994. Nutno dodat, že tracky z prvních dem jsou nahrány s hlasem dnešního vokalisty In Flames Anderse Fridéna s tím, že tehdy coby mladý skautík (v době vydání dema mu bylo mu přibližně osmnáct let) teprve objevoval, co se svým hlasem v budoucnu provádět.

Je až neskutečně srandovní slyšet v podání In Flames občasné falešné noty, postupy ze staré školy a pozvolné tepání stylu, kterým se později stanou pověstnými.. Na „Trail of Life Decayed“ se však ještě jedná o takový ten klasický okultní bordel, který tehdy po vzoru Venom valil kde kdo (Obituary) a všechny to bavilo.

Až ve trojce „Vernal Awakening“ se však dočkáme první pasáže, která je relevantní pro současnou tvorbu kapely. Švédský groove, kopající bicí a vůbec. Kéž bych tohle mohl říci také o sedmiminutovce „Void Of Tranquillity“, DT v té době podlehli jako poměrně dost jiných pocitu, že sedm minut je taková ideální stopáž, nic nedbaje na příklad Death, kteří vždy dokázali vystačit s čísly mnohem skromnějšími. Disharmonická sóla jsou pak naprostou nezbytností, jelikož jejich melodická odrůda v extrémním podhoubí tehdy téměř neexistovala.

Dva fláky z následného vinylu „A Moonclad Reflection“ se bohužel nesou na téměř totožné vlně s tím, že kapela pomalu, ale jistě objevovala netušené taje melodiky. Ke „Skydanceru“ je sice čekala ještě dlouhá cesta, ovšem z tohoto dema se až nechce věřit, že jim k tak radikálnímu zlepšení stačil pouhý jeden rok. Inu je patrné, že když se chce, všechno jde.

Přelévání se z pravého do levého kanálu a zpět v tracku „Punish My Heaven“ na demu z roku 1994 je pak klasickým úkazem a jen dokazuje, že Century Media nechtěla do starého materiálu nijak radikálně zasahovat. Právě na tomto demu se již kapela ukáže v celé své kráse a člověk se nediví, že dokázala následně nahrát  klenot typu „The Gallery“.

Přesto, nechápu proč Century Media tuhle sbírku dem vydávala v době, kdy jsou nejen snadno dostupná, ale také povětšinou již ve sbírkách každého pořádného fanouška skupiny přítomná. Nový pohled na kapelu nepřinesou, jelikož v raných devadesátých letech byly všechny kapely na podobné startovní čáře. Jistě, ukáží v určitém momentě velikou kvalitativní proměnu způsobu skládání nového materiálu a větší příklon k melodice ale upřímně, kdyby se tak nestalo, pochybuji, že by někdo Dark Tranquillity znal a miloval. Před deskou „Skydancer“ se jednoduše něco stát muselo a je celkem jasné, že to i vývoj dem bude ukazovat.

Tato kompilace je tak nejspíše určena všem, kteří jsou ochotní vydat nějaký ten krejcárek a svou kapelku podpořit. Možná by bylo na místě ukuchtit spíše nějaké to DVD s archivními záznamy vystoupení kapely a komentáři jednotlivých členů, jak už to tak chodí, než li převracet staré nahrávky tam a sem, ale proti gustu žádný dišputát. Možná na to Dark Tranquillity v současné době ani nemají čas uvážíme – li, že jsou právě v procesu psaní nové nahrávky. A jelikož minulé „Fiction“ představilo opět vcelku schopný materiál, nezbývá mi, než popřát DT dobré skládání a toto mé povídání neohodnotit žádnou známkou.. Milovníci zatuchlého black/death metalu již obsah tohoto kotouče stejně povětšinou mají a novým fanouškům se zase vyplatí počkat na plnohodnotnou nahrávku. Tak ať se s ní shledáme brzy! 

Čas: 52:53

Seznam skladeb:
  1. Midwinter (Intro)
  2. Beyond Enlightenment
  3. Vernal Awakening
  4. Void of Tranquillity
  5. Unfurled By Dawn
  6. Yesterworld
  7. Punish My Heaven (demo version)
  8. Away, Delight, Away (demo version)
  9. The Gallery (demo version)
  10. Punish My Heaven (alternative version)
http://www.myspace.com/dtofficial

Zveřejněno: 10. 06. 2009
Přečteno:
3324 x
Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář