Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

BLACK SABBATH – Black Years 1995 – 2009, různé

Co je potřeba udělat abyste se zbavili člověka, se kterým jste natočili pět studiových alb a odjeli několik celosvětových turné? Nic...

Takto skončil v roce 1997 Tony Martin v BLACK SABBATH a důvodem jeho konce v této skupině nebylo nic jiného, než návrat jejího původního frontmana Ozzyho Osbournea. Ale vezměme to hezky popořadě.

O Ozzyho návratu se šeptalo už začátkem devadesátých let, nicméně se Ozzymu do cesty připlétaly stále všemožné záležitosti, takže se stále pomalu ale jistě Ozzyho návrat do BLACK SABBATH oddaloval. V roce 1997 vypršel kontrakt BLACK SABBATH s I.R.S., čehož se prozíravě chytila Sharon Osbourne, které obratně svou figurku jménem Ozzy Osbourne vetknula do řad BLACK SABBATH, do kterých se přidali i Geezer Butler a Bill Ward (alespoň nakrátko) a vzešel z toho jeden z prvních reunionů, které jsou ostatně v módě až dodnes.

Jako důkaz nově nabyté svobody vznikl v roce 1998 i živý záznam vystoupení BLACK SABBATH, nazvaný stylově „Reunion,“ na kterém se nacházejí i dvě nově napsané stopy z alba, které mělo záhy vyjít.

Taková jsou holá fakta. Krutá skutečnost je, že na „Reunion“ se objevují pouze skladby napsané před rokem 1978, čímž začíná éra ignorace dvou dekád hudebního vývoje BLACK SABBATH. Co se pak týče nahraného materiálu, ani zde nelze mluvit o „Reunion“ v superlativech. Skupina sice hraje dobře, Ozzyho zpěv naživo ale postrádá snad vše, co může zpěvák postrádat – tón sem, tón tam, plíce už taky neslouží.

Co ale naživo zamaskovat nelze není problém doladit ve studiu, je tedy oprávněné mít větší očekávání od dvou nově natočených skladeb. Ty jsou umístěny na druhém CD „Reunion“ po závěrečném hvizdu ve formě klasického Paranoida. První co udeří do sluchu při poslechu skladby Psycho Man je vynikající a velmi hutný zvuk BLACK SABBATH. Po hudební stránce Psycho Man poměrně dobře navazuje na „Martinovskou“ éru BLACK SABBATH – jde o skladbu s hutným riffem podkresleným refrénem, baladickými slokami a svižným závěrem. Po textové stránce se dá říci, že jde o logické pokračování Ozzyho alba Ozzmosis. Podobně je na tom i pak druhá studiovka, šlapavá Selling My Soul. Ano, obě skladby naladily na nové album … které ale už nikdy nevyšlo.

Léta ale pádí dál a je tu další reunion BLACK SABBATH, tentokráte s Ronniem Jamesem Diem. Zde ale zasahuje mocná ruka Sharon Osbourne, která nechce vidět jistě velmi výnosné jméno BLACK SABBATH bez jména svého Ozzyho. Díky ní může sestava Appice-Butler-Dio-Iommi zapomenout na turné pod hlavičkou BLACK SABBATH a vzniká tak „nová“ kapela jménem HEAVEN AND HELL.

Její počátky sahají do roku 2007, kdy ještě pod hlavičkou BLACK SABBATH vychází výběr nazvaný příznačně „The Dio Years,“ na kterém se nacházejí i tři nově nahrané písně. Postupem času kvartet přichází na chuť skládání nových skladeb a tak po vydání živáku „Live from Radio City Music Hall“ již „přejmenovaní“ HEAVEN AND HELL nastupují do studia a nahrávají čerstvé album „The Devil You Know.“

Co se týče písní umístěných na „The Dio Years“ opět nejde o žádnou revoluci. Po hudební stránce opět navazují na Psycho Man a Selling My Soul s tím, že hutný zvuk je lehce přibroušen, aby bylo dosaženo návaznosti na „Dehumanizer.“

První z nových stop je těžkotonážní skladba The Devil Cried. Na rozdíl od skladeb z „Dehumanizer“ je tato skladba pomalejší, takže se spíše než sabbathovské tvorbě náladou blíží spíše Diově sólovce „Master of the Moon.“

Druhým kouskem je skladba Shadow of the Wind. I zde BLACK SABBATH přišlápli brzdu, takže tento těžkotonážní kousek zní jako by byl vystřižen z tvorby ortodoxních doommetalistů. Krátkého „prosvětlení“ písně se kapela dopouští až v jejím závěru po sólu, kdy Dio nastoupí do svých božských výšek pouze za doprovodu Iommiho vybrnkávání..

BLACK SABBATH ale nedělali dobře jen těžké písně, a tak posledním, třetím, kouskem je svižná Ear in the Wall. Jestliže proti předchozím skladbám nelze namítnout zhola nic, tak proti této skladbě hovoří pouze její těžkopádnost. Earl in the Wall zní, jako by záměrem bylo prostě za každou cenu napsat rychlou píseň, ale na naše postarší členy HEAVEN AND HELL byla nad jejich síly. Schází jí tak lehká přirozenost skladeb jako byli Neon Knights a podobně. Uvidíme tedy, jak se s přibývajícími lety HEAVEN AND HELL vyrovnají a jak budou znít na „The Devil You Know.“

Niméně nezbývá než konstatovat, že od posledního alba BLACK SABBATH, kterými byl „Forbidden,“ kapela vydala za čtrnáct (!) let všehovšudy pět (!) nových písní. Klinickou smrt BLACK SABBATH si pak bylo nutno kompenzovat sólovými alby jednotlivých bývalých členů kapely či jejich sólovými koncerty.

Čas: 24:13

Seznam stop:

  1. Psycho Man (1998, „Reunion“)
  2. Selling My Soul (1998, „Reunion“)
  3. The Devil Cried (2007, „The Dio Years“)
  4. Shadow of the Wind (2007, „The Dio Years“)
  5. Ear in the Wall (2007, „The Dio Years“)

Web:

Související odkazy:


Zveřejněno: 13. 05. 2009
Přečteno:
3401 x
Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 09. 2009 17:35 napsal/a DW
To je
jako bys napsal že Metallica je jen Mustaine a Anthrax jen Belladona.
24. 09. 2009 16:26 napsal/a Venca Votruba
Vtip?
Opravdu vtipný názor... Sice na něj máš svaté právo, ale napsat, že desky jako Heaven And Hell, Born Again či Seventh Star jsou druhořadé... Black Sabbath nejsou v žádném případě jen Ozzy, Tony, Bill a Geezer. To sorry...
24. 09. 2009 00:14 napsal/a Onman
Reakce na článek
Reunion se to album a turné jmenuje proto, že se sešla původní sestava. Proto je logické, že nebudou hrát písně, které spolu nesložili. Pokud autor něco ví o Black Sabbath, tak to, že Black Sabbath je název kapely, kde hraje Ozzy, Tony, Bill a Geezer. Nebo snad jsou i Black Sabbath, kde hrál už jen Tony Iommi? Alba, která vznikla od r. 1980 jsou již druhořadá a neberou se jako klasické songy Sabbath. Po odchodu Ozzyho to již Sabbath nejsou, i když mají stejný název, ale je to naprosto jiná hudba, jiný styl hry, jiný styl zpěvu. Když hodnotíš Ozzyho zpěv na Reunion...zřejmě jsi nikdy neslyšel Ozzyho živě ani v 70.letech, viď? Ani v 80., viď? U Ozzyho nikdy nešlo o božský zpěv jako u Planta (který mimochodem reunion Zeppelin nezazpíval zrovna nejlíp), u Ozzyho jde o živočišnost. Nikdy to nebyl technicky dobrej zpěvák. Pokud chceš technicky dobrýho zpěváka, jdi na Gotta. Psycho man textové pokračování Ozzmosis? Zajímavá úvaha...na to jsi přišel kde? Slyšel jsi někdy o tom, jak Sabbath skládají hudby a texty? A víš taky, že většinu textů pro Sabbath nepsal Ozzy ale Geezer? Myslim, že o historii Sabbath nic nevíš, proto nechápu, jak můžeš psát na veřejnost takový článek.