Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Je to už deset let, co naposledy vydali Black Sabbath své poslední studiové album.

Toto album nazpíval ještě Tony Martin a od té doby se odehrálo v sestavě Black Sabbath několik změn - odchody a příchody Billa Warda počínaje a vyhozením Tonyho Martina a Geoffa  Nichollse ze sestavy konče. Nutno dodat, že ani jedna z těchto změn kapele rozhodně  neprospěla a v současné době Black Sabbath spíše živoří na kamenech pomalu umírající slávy a když Black Sabbath tu a tam někde vystoupí, omílají do nekonečna skladby z let 1970-1978  a zbylých téměř dvacet let existence úspěšně ignorují.

To, že jde o dvacet let vyplněných výbornými alby, která nazpívali neméně  vynikající zpěváci není třeba nijak zdůrazňovat. Toho a faktu, že nelze jen tak zamést pod  koberec tolik skvělých hitů, kolik Black Sabbath po roce 1978 napsali, si naštěstí je  poslední frontman Black Sabbath vědom a tak se svou skupinou, nazvanou prostě Tony Martin  Band, vydal na turné právě s písněmi z této éry. Díky agentuře Ozzy a Potkan se podařilo Tonyho Martina přilákat i k nám do České Republiky a to do Plzně...

Celý koncert měl poněkud byl dost odlišný od těch, které jsem již v Šeříkovce  zažil a to hned v několika směrech. Tím největším specifikem bylo, že Tony Martin neměl  žádné předskokany. Večer měl tedy opravdu jen jednu hvězdu - o to ale zářivější. Úplně  jiné bylo i věkové složení publika. Zatímco na jiných koncertech se většinou sejde průřez  všemi věkovými kategoriemi, zde téměř chyběli lidé mladších generací. A jako poslední -  Šeříkovka konečně nebyla přecpaná! Během celého koncertu měl člověk dostatek prostoru kolem sebe, vzduch byl čistý a nevydýchaný ... prostě oproti jiným koncertům jedna báseň. Nutno ovšem dodat, že menší návštěvnost zde nebyla z důvodu nezájmu, ale jako důsledek opatření agentury Ozzy a Potkan.

Jak jsem již řekl, Tony Martin vystupoval bez předkapely. Po osmé hodině se tedy světla setměla a po poměrně dlouhém klávesovém intru Tony Martin a jeho kapela odpálila své večerní vystoupení písní Law Maker z alba TYR. Tony Martin se na pódiu objevil v netypickém oblečení - v jakýchsi"pancéřovaných" kapsáčích a triku se zlatým symbolem zeleného esa a černými slunečními brýlemi. Na hlavě již neměl dlouhé vlasy jako před deseti lety, ale krátké odbarvené vlasy s nasprejovaným "tetováním". Koncert měl od začátku vynikající zvuk - ostré kytary, výborně nazvučená rytmika, dobře čitelné činely a nad tím vším hlas zlatého slavíka Black Sabbath.

Druhou písní večera byla I Witness - našláplý otvírák z alba Cross Purposes, který naživo podal Tony snad ještě lépe než na studiovce. Celému koncertu po zvukové stránce asi hodně pomohlo i zařazení dvou kytar do doprovodné kapely, což celý zvuk zhutnilo a dalo více prostoru různým vyhrávkám, které by Black Sabbath nikdy nemohli naživo realizovat. Ačkoliv již Tony Martin nepatří mezi nejmladší zpěváky, dokázal celou dobu komunikovat s publikem, různě pobíhat po pódiu a poskakovat.

Po dalších několika skladbách (mezi nimiž figurovala i Children of the Sea, kterou nazpíval na albu Heaven and Hell Ronnie Dio) Tony představil svou doprovodnou kapelu, jejíž členem byl, kromě jiných, i syn Tonyho Martina - Joe Harford a Tonyho přítel z Black Sabbath, klávesista Geoff Nicholls, který mimochodem v kapele obstarával vynikajícím způsobem i backy. Tony ještě Plzeňskému publiku poděkoval, že se sešlo v takovém počtu a že má možnost zahrát naživo skladby, které se od svého vzniku nikdy na pódia nedostaly. Jednou z nich byla i Valhalla z alba TYR, která následovala.

Ještě před přídavkem Tony zahrál kromě písní Black Sabbath jednu skladbu ze svého nového alba Scream (které vyjde 21.11.), a to přímo titulní píseň Scream, ve které sólo hrané na housle hrál živě on sám. Do přídavku zazněly i skladby jako The Hand that Rocks the Cradle, When Death Calls, Devil & Daughter či Dying for Love.

Na přídavek, ke kterému nebylo třeba Tonyho příliš dlouho vyvolávat, přišel Tony převlečený v klasických džínách a kožené bundě a tentokráte již bez brýlí. Tentokráte se kromě nových skladeb dostalo i na klasiky jako Paranoid, či skvěle podanou War Pigs.

Koncert jednoho muže skončil po dvou hodinách poctivého výkonu v hale s velmi přátelskou atmosférou, ze které bylo cítit, jak je publikum nabité dojmy z celé show. Po samotném koncertě ještě bylo možné nechat si podepsat nové CD Tonyho Martina, či případně  si s ním udělat fotku. A upřímně ... ačkoliv šlo o nejkratší koncert, jaký jsem v KD Šeříková zažil, byl určitě nejlepší. Kdokoliv jiný ať se snaží jak chce, umělec starého hudebního řemesla Tony Martin jim všem vytřel zrak...


Zveřejněno: 16. 11. 2005
Přečteno:
3482 x
Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 11. 2005 12:48 napsal/a k.eight.a
Díky!
Díky! Nyní ještě více lituji, že jsem nepřijel... :-(((