Nejbližší koncerty
  • 24. 05. 2024MORTHYMER Mysteriózní persona, které dali život členové ...
  • 25. 05. 2024Warm-up festivalu Pod parou míří i do Ostravy! Vystoupí T...
  • 27. 05. 2024NO FUCKER - d-beat & rawpunk z New York City, známý mj. d...
  • 29. 05. 2024Violent Way (USA) + Remdik (SK)
  • 31. 05. 2024Ráďa & Pepča proudly present: "Jen pro ten dnešní den sto...
  • 03. 06. 2024HIGH ON FIRE (USA) + REPELENT SS
  • 06. 06. 2024FOSCØ (ESP) - screamo https://fosco.bandcamp.com/album/g...
  • 07. 06. 2024999 (uk), The Fialky (cz)
OBSCENE EXTREME 2024

ESCADRON - Tide of The Fallen CD 2008, The Prophecy

Aáá další moderní thrash metal, říkám si v duchu pár vteřin poté, co se spustí skvadra ze země plné větrných mlýnů, kvalitního sýra, červených luceren a polderů. Áno, řeč je o manících z holandského Sneeku, kteří valí moderní thrash metal v klasickém pojetí. Tedy ten, co vychází z riffů klasického kalifornského thrash metalu, přičemž největší podobnost tyto kapely mívají s drsnými zasekávačkami jako z pera nestorů Testament (kteří jsou mimochodem i po letech liboví, nedávno jsem si po letech opět protáhl sluchovody jejich klasickými alby a parádička). Pokud se vám líbí smečky typu Cataract či třeba Dew – Scented, bude se vám jistě líbit i tato parta. Pochopitelně, mnoho originality v tom nehledejte, tento materiál je připraven hlavně pro pořádné vymlácení palice i s jejím obsahem, riffy jsou sice již mnohde slyšené, ale stále zabijácké, a rytmické i melodické přechody jsou přesně na svém místě. Ve finále sice máte pocit, že se vlastně nejedná o nic světoborného, ale rozhodně se nad skladbami nepozastavíte s nějakým pohrdavým úšklebkem. Ba naopak.

Již od první, středně tempé „No Soul Shall Hide“ se ukáže, o čem to bude. Drsné, štěkavo-growlové vokály jako znáte z alb populárních Němců Dew – Scented, pořádně nakopávající bicí a typické thrash/deathové zasekávající riffy s tím, že občas sklouznou k vybrnkávaným rytmickým (nikoliv melodickým) pasážím, jak je známe z thrashcoreových alb. Celé album pak pokračuje v nastolené, hněvivé atmosféře plné výbušných riffů, častých zasekávaných breaků a všeho toho koření, které mají moderní death/thrash metalisté rádi. Čisté vokály se nekonají, parta pořád řeže a seká, na nějaké refrény chlapi nejsou stavění,  jede se stále vpřed vstříc destrukci. Přesně to je však obsaženo již v samotném názvu kapely (Escadron je název používaný pro malou, či sehranou jednotku), zajímavostí navíc je, že na kytaru v kapele v minulosti hrál i Wouter Jillings, který v současné době působí v rovněž neznámé, ale také velice schopné thrash/deathové formaci Murder Manifest.

Kapela pokračuje v tom samém stylu celých 31 minut s tím, že takřka všechny rytmické i melodické slidy jsou tam, kde mají být. Moc hezky se to poslouchá, zvláště pokud máte chuť na něco jednoduššího, primárně určeného pro pořádné odreagování a ventilaci. Pochopitelně, zaobírat se zde otázkou nepřílišné originality nemá cenu, i vzhledem k současným tendencím (moderního thrash/deathu je nyní skutečně obrovské kvantum a nepředpokládám, že by kapel v rámci žánru začalo nějakým záhadným způsobem ubývat). Řádná pařba na koncertech je totiž opět v kurzu a na posluchačům je ponechána možnost svobodně si vyzobat ty nejlepší lahůdky ze stylu. Patří tam Escadron? Rozhodně patří k tomu lepšímu, co se v rámci žánru nachází a já k tomuto albu nemám nějakých vážnějších výhrad. Poctivé to jistě je, zlomy přicházejí tam, kde mají, produkce i hráčská zručnost (u holandských kapel poměrně hojně vyskytovaný jev) jsou na dobré úrovni, takže z mé strany nezbývá, než album k poslechu a ventilaci agrese doporučit.

Pokud si ještě pamatujete ty zabijácké tendence švédů The Haunted z jejich doposud nejagresivnější (a mé nejoblíbenější) desky „One Kill Wonder“, máte určitou představu o tom, jak Escadron znějí. Tak přeji hezké protřepání makovice!

Čas: 31:29

Seznam skladeb:

  1. No Soul Shall Hide
  2. Road to Vengeance
  3. My Demise
  4. Tide of the Fallen
  5. Blindfolded
  6. Second Nature
  7. Demonic Wisdom
  8. A Headless Carnival   
  9. Sworn Defeated

Zveřejněno: 28. 02. 2009
Přečteno:
3297 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Dw | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 03. 2009 17:26 napsal/a Antistar Production
Koncerty Escadron v ČR
ESCADRON vystoupí v březnu v ČR a to sice: 7.3. Větřní u Českého Krumlova - klub Wágner + LOCOMOTIVE, COLP 8.3. Slavonice - Kawarna pub + TORTURE SQUAD (BRA)