Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Možná jste v poslední době zaregistrovali dvě na sobě (ne)závislé skutečnosti.

Tou první je fakt, že kolega Agos delší dobu nedodával na Fobii nové příspěvky – až v posledních dnech se trochu probudil. Tou druhou pak příprava nového alba Negative Face, které se nahrávalo ve třech studiích (mimo Hostivař tak NF navštívili studio Prana a domácí studio Maťa Mišíka) a průběžně se nahrávání zúčastnilo 21 lidí.

Dobře informovaní tuší, že Agos a Negative Face patří k sobě. Takže se nabízí konstatování, že kvůli nahrávání neměl Agos na psaní čas a plně se věnoval nahrávacímu procesu. Jenže to není vše. Samozřejmě, nahrávání nějaký čas zabralo, ale zároveň bylo i finančně velmi náročné. Kde na to Agos vzal? Ne, děda (herec Lubomír Lipský), který na albu také hostuje, se na něm coby mecenáš nepodílel. Pravda vyšla najevo teprve nedávno, kdy české supermarkety zaplavilo jižní ovoce v bedničkách s nápisem „Agos“.

Pak už stačilo dát si 1 + 1 dohromady a kontaktovat samotného Agose, který se sice nejdříve tvářil trochu tajemně, ale nakonec musel s pravdou ven.

Ahoj Agosi, tak jsem si právě přinesl ze supermarketu bedničku od ovoce pod klec s potkanem a koukám, že je na ní nápis Agos. Má to něco společného s Tvou osobou?

V žádném případě bych nebyl tak hloupý, abych bedny s ovocem (ale i zeleninou) pojmenoval podle své přezdívky. Na to by každý hned přišel. I když by to mohl být dobrý trik, že mě to včas nenapadlo a teď se na to vymlouvám. Nicméně, rozhodně to se mnou nemá nic společného.

Ale já Ti nevěřím. Podařilo se mi kontaktovat pár Tvých známých a ti mi nezávisle na sobě potvrdili, že jsi trávil léto v Itálii a v Řecku a že ses tam nebyl jen rekreovat... Prý dovážíš do ČR téměř 20 % ovoce a zeleniny ze zmiňovaných zemí...

Tím chceš říct, že ti jako lžu. Nelžu!!! Opravdu to nemá se mnou nic společného... ale má to hodně společného nejen se mnou. Je to velký řetězec. Zakládal jsem ho s kolegy již před 6 roky (tehdy jsem ještě nepsal do Fobie, tak jsem použil název Agos). Kolegové však žijí v jižní Evropě a jelikož se jim dařilo lépe než mě, svůj podíl na firmě jsem jim prodal. V Čechách nebyl o dovoz Agosu moc zájem. Až teprve v předloňském roce jsem se domluvil s Martinem Těkavým (obchodní a marketingový zástupce firmy Eukalypt) na dovozu z jihu. Povedlo se a dnes již (v podstatě bývalí) kolegové zaplavují zdejší trh.

Firmu jsi zakládal kvůli kapele? Myslím tím jestli kvůli penězům na nahrávání megalomansky pojatého materiálu. Nebo to s muzikou nemá nic společného?

No tehdy jsem o svých egocentrických a megalomanských sklonech neměl ještě potuchy, takže jsem firmě v podstatě dal jen název a těch pár peněz z jejího prodeje investoval do vzdělání. Až díky kontraktu z roku 2007 jsem si mohl dovolit celý rok nahrávat nové Negative Face a ještě zaplatit producenta. Takže aniž bych to tušil, nakonec z toho nějaké peníze na kapelu byly a ne málo (smích).

No, tak konečně je pravda venku. Nahrávání bylo jistě náročné, kolik financí nakonec spolklo?

To fakt neprozradím. Jistě chápeš. Navíc už nezbylo ani euro, koupil jsem ještě nějaké podílové listy. Jen řeknu, že to nebylo víc než tři měsíční platy šéfa ČEZu (smích). Ještě prozradím, že díky dovozu do ČR se povedla zvláštní věc, že jsem se stal opět částečným spoluvlastníkem. Neboť mám teď na starosti veškerou síť v ČR a je to již 45,4% zdejšího dovozu.

Co článek v deníku Super? http://www.super.cz/clanek/28787-lipsky-alias-deda-potucek-v-85-letech-hostuje-na-metalovem-albu-sveho-vnuka.html To bylo zadarmo nebo za peníze nebo díky dědovým kontaktům?

To nemá nic společného. To by ten článek zněl jinak... vnuk LL dováží do Čech zeleninu a jižní ovoce. Je to jen podpora prodeje desky (má jí vyjít 30 tisíc kusů v ČR), tak aby se to prodalo. Navíc nám na ní zpívají lidi ze Superstar.

Co současná ekonomická situace, pořád se hovoří o krizi – dotkla se nějak Tvého podnikání?

No, mě osobně se zatím nedotkla, ale firmy jako takové znatelně ano. Například finance za pomeranče se pravidelně ukládají na účty tzv. termínovaných vkladů, aby se peníze zhodnocovali. Což platilo do loňského roku. Náhle zlom a my ztratili 30% původního vkladu. To docela naštve. A navíc koruna jako taková je stále silnější, tak procentuelně např. u grepů a mandarinek tratíme s každým růstem. Ještě jsme museli, na základě rady ekonomů, stáhnout peníze z vývozu zeleniny z třetích účtů. Tj. třetí banka, která je čistě bezhotovostní a musíš s ní jednat skrze základní bankovní sektor.

Které ovoce nebo zelenina se k nám dováží v největším množství? A co ty, jíš, co dovezeš, nebo dáváš přednost tuzemské produkci?

No, tak já již léta dávám přednost chemicky čištěné zelenině i ovoci. Žádné bio!!! Stejně je to ze stejných plantáží, jen to má jinou nálepku a je to plné parazitů. Například u brambor to může být ascochyta fabee či mokrá hniloba. Tudíž, abych ti odpověděl, překvapivě jím ovoce od, dnes již nadnárodní, korporace Agos. Mám k tomu docela přístup, což je jasné. Co se týče dovozu do ČR, tak vedou banány, grepy, mandarinky, pomeranče a avokáda. Ze zeleniny hlavně papriky a rajčata.

Zpátky ke kapele. Na webu sice máte zprávu, že album vyjde pod Élysion, ale zaslechl jsem, že prý to nakonec bude trochu jinak, že to vyjde jako příloha A-HA jako papírový digipack a prodávat se bude v trafikách za 49 Kč. Jak to tedy bude?

Jasně že jo, ale vydá to Blesk ve spolupráci s Élysion a ne A-HA. Ty zprávy o papírovém digipacku nejsou zcela přesné. Bude to takový ten klasický kartónový obal, jaký je u většiny teď prodejných DVD. Jo a nebude to jako příloha, ale Blesk to pouze mediálně podpoří (již brzy vyjde první článek) a pak to bude volně dostupné v trafikách. Mimochodem, už to podpořil i deník Super, ale o tom jsme už mluvili. Jen to s tím souvisí, jsou to v podstatě stejné firmy. Jde o to, že se čeká na finální zisk.

Ještě se zeptám na dovoz zeleniny, o tom jsem nic nevěděl, pověz o tom něco víc...

No ono to totiž není pod hlavičkou Agos. My jsme navázali spolupráci s vietnamskou firmou Chuang-he, která k nám dováží ovoce a zeleninu. Avšak u zeleniny nemají bližší zdroj, než je Vietnam, takže navázali na již zaběhlý řetězec - dalo by se říct monopol Agosu v Rakousku. Jen prodloužili naši síť a my jim za to dodáváme zeleninu velmi levně.

Nenaštvalo tě, že jsi tak brzy prodal v dnešní době dobře prosperující firmu?

V podstatě ani ne (no trochu jo, mohl jsem být v balíku, ale peníze nejsou vše, že) a navíc mi tehdy ty peníze z prodeje hodně pomohly. Mohl jsem pět let studovat dvě vejšky a nepracovat u toho. Nicméně v současné době jsem na tom v podstatě tak trochu vydělal, neboť jsem opět spoluvlastníkem díky onomu obrovskému kontraktu s ČR a kromě alba Negative Face jsem tak z provize odkoupil určité procento podílu na firmě, ale o tom bych nerad mluvil.


Zveřejněno: 14. 01. 2009
Přečteno:
3968 x
Autor: Dr. Kydy | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 01. 2009 14:36 napsal/a DW
Nenech se ošálit!
V každém pomeranči Agosova ovocnářská s.r.o. pašuje diamanty velký jako pěst! Taže 5000 je čirá malichernost..
23. 01. 2009 14:12 napsal/a Ifa
Práci beru
Jsem prodejná děvka, ale mám svou cenu... Takže když dáš 5000 na hodinu, tak ti to tam budu skládat...
23. 01. 2009 02:11 napsal/a Agos
nabídka práce
Sháníme skladníky pomerančů... nemáte někdo zájem?
15. 01. 2009 13:51 napsal/a Pazour
Zelinář
Hele ta zelenina... to je hnus!!!
14. 01. 2009 22:55 napsal/a DW
Jupíí
Kolikastopej magič na to máte chlapi?