Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

BAST – Země vlků CD 2008, Metal Swamp

Při prvním setkání s novým CD brněnské skupiny Bast registruji řemeslně výborný titulní cover – Romanovi Kýbusovi (kreslil třeba pro Root nebo Equirhodont) se vlkodlak opravdu povedl. Vnitřek bookletu je stylový (fotky, texty) – žádná extrovnost, žádná trapárna. Za „pohled“ určitě stojí fotka kapely, resp. bicmen Mlat Drumson (kam na ty přezdívky ti muzikanti chodí? – smích), který svou vizáží silně připomíná Trautenberka z kultovní večerníčkové série o Krakonošovi.

Stylové rozpětí skupin, jimž letos vyšla alba pod labelem Metal Swamp, je hodně rozmáchlé. Vedle deathmetalové vichřice Infer či blackmetalového melodizování Torment se čistokrevný heavy metal Bast vyjímá jak bílá vrána mezi černými. Po namluveném intru (samotný BigBoss a v latině), podkresleném postupně se přitvrzující kytarou a nastupujícími bicími, se rozjede typický heavy metal s českým zpěvem. V první skladbě zazní kromě zpěvu i recitace a víceméně střednětempý song funguje coby úvodník vcelku dobře. Ani Země vlků nenabízí zrychlení, spíše pomalejší skladba graduje refrénem. První svižnější skladba se jmenuje Lady Death a je věnována motorkářům. Text pojednává o „přítelkyni smrti“, která „jezdí – hledá – možná – právě tebe“. Ale varující má být pouze uvedené sousloví, zbytek textu je spíše vyznáním lásky té dámě, která „ostřím svý kosy problémy v klidu vyřeší“. U čtvrté písně začínám mít pocit, že se hraje dokola totéž – citelně mi chybí nějaká vypalovačka, která by mě donutila zaházet hlavou... občas se sice náznak zrychlení objeví, ale jak rychle přijde, tak rychle odezní. Trochu zajímavěji začíná pátá Zůstaň, ale z pomalého plouživého songu se zase po chvilce stává totéž co před chvílí... Třeba měli Bast strach, že budou znít zábavově, ale já si skoro myslím, že by to na škodu nebylo, aspoň by to materiál zpestřilo.

Naštěstí jsou mé nářky vyslyšeny a Můj stín konečně odsýpá v tempu takřka thrashovém. Podobně svěže jede i Věštba Libušina (i když by se podle názvu skladby mohlo zdát, že jde o text na historické téma, ve skutečnosti jde o Libušino proroctví spíše okrajově). Jedinou anglicky nazpívanou skladbou je předposlední Burn Kill And Die – podle mě ale pasuje čeština k Bast lépe. Nicméně je zde je ke slyšení výborná práce basového mistra a také krásná kytarová jízda. Závěrečná Bůh si to žádá se trochu vymyká z předchozího materiálu, ve druhé polovině zazní něco jako chorály, ale posléze (dokonce po krátké pauze) se skladba rozjede znovu – no koho tohle napadlo, takhle pohnojit vcelku zdařilý závěr?!

K produkci alba jen tolik, že se nahrávalo ve studiu Shaark, tudíž kvalitní zvukový kabátek je zaručený. Instrumentálně tak akorát, zpěv ani neurazí, ani nenadchne. Bast natočili solidní album, které by mohlo přijít k chuti těm, kteří mají rádi klasický střednětempý heavy metal. Promo materiály vydavatele doporučují skalním fanouškům starých Arakain, já si myslím, že Arakain to kdysi uměli rozpálit více do thrashe a Bast mají blíž spíš k Vitacitu.

Seznam skladeb:

  1. Chrám
  2. Země vlků
  3. Lady Death
  4. Trest
  5. Zůstaň
  6. Můj stín
  7. Věštba Libušina
  8. Zlý ruce
  9. Burn Kill And Die
  10. Bůh si to žádá

Čas: 52:28

http://www.bastmetal.cz


Zveřejněno: 29. 12. 2008
Přečteno:
3366 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

31. 12. 2008 15:32 napsal/a lukáš
bast
Super kapela a nové super album. Jen tak dál.