Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

O kapele, plánech i minulosti jsem si povídala s kytaristou Torgeirem.

Ahoj Torgeir! Jak se ti dnes daří?
Ahoj, dobře. Užívám si první sníh, který tady u nás v Norsku napadl.

Jsi jedním ze zakladatelů ELITE a začínal si společně s Torem. Jak vzpomínáš na vaše první krůčky a na hledání těch pravých členů kapely?
No, to byly časy… Ale vážně, počátky kapely jsou spojené se silným nutkáním tvořit hudbu a hlavně hudbu vlastní. Já i Tor jsme se potřebovali vyjádřit a chtěli jsme dělat muziku, která by nás bavila i poslouchat. Začínali jsme jako duo v roce 2001 a víc než rok jsme jako dvojice také pokračovaly. Hráli jsme s různými sezónními hráči až do doby, kdy jsme v roce 2003 sestavili první oficiální setavu.
V těchto letech byla pro mě hudba hlavně záliba a něco, co snad ani nemělo být víc než jen koníček. Vůbec mě v té době nenapadlo, že se tomu budu věnovat až dodnes.

Je to poprvé, co se na našich stránkách objevuje rozhovor s vaší kapelou. Můžeš ji, prosím, pro méně znalé stručně představit?
Tak jo. ELITE je norská kapela z Mo I Rana, což je malé město nedaleko severního polárního kruhu, zhruba 1000 km severně od Osla. Hrajeme extrémní metal, ve kterém se snoubí black, death, folk a viking metal a občas i něco jiného. Vím, že nás často zařazují mezi black metalové kapely, hlavně kvůli albu „Kampen“, ale myslím si, že škatulka black neobsáhne veškerou naší hudbu. Proto používáme výraz extreme metal, který dokáže pokrýt vše, co od nás můžete očekávat.
První období kapely jsem popsal výše. Po ustálení sestavy bylo našim největším a jediným cílem nahrání alba, abychom měli nějaký důkaz této naší záliby. Vytvořili jsme spolupráci s Agonia Records kteří později v roce 2004 vydali naše debutové album „Kampen“.

Úvodní stránky vaší diskografie netvoří dema ale split alba. Měli jste v té době nějaké dobré kontakty, že jste dostali příležitost nahrát alba společně s CARBON a SEEDS OF HATE? Jak tyto dvě alba hodnotíš s odstupem času?
Už předtím, než ELITE vznikl, byl Tor v kontaktu s Agonia Records. Psal nějaké články pro jejich Warzine. Vůbec netuším, zda tento zine ještě funguje, ale tehdy se o něj staral Filip z Agonia Rec. Během léta v roce 2002 jsme s Filipem a Jimem (Paragon Records) strávili hodně času. Byl to v podstatě začátek naší spolupráce, ze které vzešli split alba a následně i debut.

V ELITE hraješ na kytaru. Jak ses k tomuto nástroji dostal a je ELITE jediná kapela, ve které si kdy řezal do strun?
Mimo nějakých malých projektů 15 let zpátky je ELITE skutečně jediná kapela, kde jsem působil a působím jako kytarista. Tor, zakládající člen kapely, hrál v 80. a 90. letech ještě v punkové kapele. Když se tak zamyslím, všichni ostatní členové ELITE mají nebo měli jiné kapely nebo alespoň projekty. Za všechny musím vzpomenout aspoň Pere, který hrál hlavní kytaru v ALLFADER (Osmose Productions).

V roce 2004 vyšel už dříve vzpomínaný debut „Kampen“. Prozradíš mi, co tento název znamená? Je možné slyšet, že zvuk a technická stránka alba nejsou dokonalé, ale samotné nápady v kompozicích jsou na skvělé úrovni. Vaše hudba má znatelně kořeny v norském black metalu, ale zároveň obsahuje cosi specifického. Vzpomínáš si, které kapely tě v tomto období ovlivňovaly a jak vznikaly jednotlivé skladby?
„Kampen“ je výraz pro boj a pochází z období našich pohanských předků. Texty tohoto alba jsou hlavně o boji pohanů proti křesťanům, kteří zničili náš pohanský původ.
„Kampen“ je o hodně více blackové album než kterékoliv, které přišlo po něm, hlavně kvůli našemu tehdejšímu ovlivnění domácí i evropskou, převážně východní, blackovou scénou. Tor, který se na albu podílel, psal hodně skladeb ve stylu klasického old school black metalu a na desce je to hodně slyšet.
Nahrávalo se v místním studiu a jenom s omezeným množstvím znalostí a napjatým rozpočtem, ale to co vzniklo, je pro nás symbolem počátků ELITE. Na skladby jsme velice hrdí, ale to stejné se bohužel nedá říct o produkci. Ale každá kapela musí někde začínat.

Ještě předtím, než jste nahráli druhou desku „Bifrost“, Tor Arne kapelu opustil. Můžeš mi říct proč a jako vás to ovlivnilo? Druhé album je o poznání melodičtější, vyplynul tento fakt z odchodu Tora, příznivce old school black metalu, nebo šlo o přirozený vývoj kapely?
Nic zvláštního ani dramatického se s odchodem Tora nespájí. On se rozhodl odstěhovat do USA a nebylo možné, aby se věnoval kapele. Rozhodli jsem se, že ELITE bude pokračovat dál a že upravíme sestavu. Per se chopil kytary, kterou zastával Tor, a Chris se stal našim novým basákem.
Je samozřejmé, že změny hudby souvisejí se změnami v sestavě. ELITE je kapela, kde materiál tvoří všichni členové a proto se změny projevují na celkovém vyznění a aranžích. Každý nový člen znamená nový vliv a tedy i nový rozměr naší hudby.
Na druhé straně se dá říct, že šlo i o jakýsi vývoj. Bez pochyby se kvalita našich skladeb s albem „Bifrost“ zvýšila a když k tomu přidáš změny v sestavě, vyjde ti nový směr ELITE.

Jak se u vás skládá nový materiál?
Je to demokratický proces. Per je člověk, který přináší nejvíce nápadů. Pak je společně konzultujeme, měníme a přizpůsobujeme a přidáváme do nich své vlastní postřehy a myšlenky. Pak to celou věčnost zkoušíme, hodiny, týdny, měsíce až do chvíle, kdy jsme se skladbou stoprocentně spokojeni. Jindy zase nápady pro nové skladby vznikají přímo ve zkušebně. Asi to zní nudně, ale asi nejsme jedinou kapelou, kde to takto funguje.

Zvuk „Bifrost“ je znatelně lepší než na debutu. Změnili jste studio a tým lidí, který se na něm podílel? Kde vznikala vaše aktuální deska „We Own The Mountains”?
Správně, zvuk se skutečně posunul do vyšší kvality. Nechtěli jsme opakovat situaci s debutem a tak jsme kontaktovali kapely a ptali se na jejich zkušenosti se studii, rozpočtem a vybavením. Nakonec se nahrávalo na severu Švédska ve studiu Ballerina Audio AB. Skončili jsme v něm vlastně úplnou náhodou. Vůbec jsme netušili, že tam nahrávali také VINTERSORG nebo NAGLFAR. Není to sice to nejdůležitější, ale pro někoho to může být zajímavé.
Na nahrávání se podílelo celkem 6 lidí, z toho pět členů kapely a Nils Johansson, majitel a technik studia. Strávili jsme přibližně týden nahráváním a mixováním. Nebyli jsme a doposud nejsme příznivci tvoření materiálu ve studiu, proto jsme měli vše nachystané předem. Prostě jsme to nahráli a trochu upravili a bylo hotovo. Jelikož jsme se studiem byli nadmíru spokojeni, nahráli jsme v něm i další desku „We Own the Mountains“.

K albu „Bifrost“ vznikl i klip, který splňuje všechny kritéria old school black metalu. Jak tento klip vznikal a plánujete natočit i něco k nové desce?
No, tento klip mám rád a jsme na něho hrdí, i když je znát, že byl tvořen v naprosté nezkušenosti a s malým rozpočtem. Pracujeme na novém klipu k jedné ze skladeb aktuálního alba a pomáhají nám s tím další lidé. Nejsem si přesně jistý, kdy bude dokončen, ale doufám, že začátkem příštího roku.

Konečně se dostáváme k vaší novince, která vyšla v polovině léta. Jak dlouho vznikal materiál pro „We Own the Mountains“ a na co jste se spíše zaměřili - na kvalitu zvuku a technickou stránku nebo na provedení a originalitu?
Materiál pro toto album vzniklo velice brzo poté, co vyšel „Bifrost“, tedy někdy v březnu roku 2006, protože právě tato nahrávka nám pomohla pochopit, jak to vlastně dělat chceme a nechceme. Teď máme pocit, že jednotlivé prvky naší hudby jsou takové a na takovém místě, kde je chceme mít. Začali jsme více experimentovat s hudbou a hledali jsme cesty, jak uskutečnit to, čeho chceme dosáhnout. Trvalo celkem dlouho, než jsme nahráli „We Own the Mountains“ uplynuly 2 roky. Během té doby se stalo hodně věcí a mimo jiné jsme odehráli tři evropská turné.
Abych odpověděl na druhou část tvé otázky, pro nás jsou důležité všechny tebou vzpomínané prvky. Neustále bojujeme sami se sebou co se technické stránky a kvality provedení týče a zároveň si zakládáme na originalitě. Může to znít jako klišé, ale stále děláme hudbu takovou, jaká se nám líbí. Neobětujeme nic jenom proto, abychom se stali populárními, a to nás provází po celý čas. Pokud má jeden člen určitou myšlenku, ta se nedostane na album v případě, že s ní nesouhlasí všichni ostatní členové kapely.
Jak jsem už vzpomínal, album se nahrávalo ve studiu Ballerina, ale teď se na něm podílel Nuno Loureiro z Portugalska. Celková produkce je velice blízko tomu, jak jsme si to představovali. Počkej si na další album a dočkáš se takové produkce, jakou skutečně chceme mít.

Dovedl bys formulovat nějakou hlavní myšlenku tohoto alba a prozraď nám, o čem jsou texty a proč jste použili anglický jazyk a název a nezůstali čistě u Norštiny?
Na albu jsou tři anglické texty a šest norských. Použití angličtiny vychází z potřeby neustálých změn a vývoje. O texty se stará zpěvák Bent, který se rozhodl, že zkusí své myšlenky vyjádřit v angličtině. Nebyli jsme proti a s výsledkem jsme spokojeni. Anglický název alba je jenom vedlejším dopadem tohoto faktu.
To, co je základem našeho alba, to co je pro nás důležité a co nás inspiruje nejvíce, jsou naše kořeny a původ a každodenní věci kolem nás. Naše inspirace a motivy vycházejí hlavně z pohanské historie, přírody, hor a chladného počasí.

S novým albem jste se upsali i novému labelu. Když vynechám splitka, vydali jste každé album u jiné firmy. Jste chronicky nespokojeni s prací labelů? Jak došlo ke spolupráci s aktuální firmou?
Nejradši bych se vys... na toto téma, ale v krátkosti ti odpovím. Agonia Records nás jednoduše obtáhli, stále mají všechny naše zisky z prodeje „Kampen“ i když byla domluva úplně jiná. Nešlo dál pokračovat s někým, kdo nedodrží slovo.
Z Agonie jsme odešli do No Colors a vydali „Bifrost“. Nedostalo se nám ale tolik podpory, kolik jsme očekávali. To zřejmě vycházelo z nedorozumění mezi námi a No Colours. Neměli jsme stejné cíle a tak jsme v klidu a přátelském duchu ukončili naši spolupráci.
Teď jsme u Folter Records, jehož majitel je náš dlouhodobý přítel a proto jsem mu dali šanci, aby nás podpořil. O tom, jak to bude fungovat, se ale přesvědčíme až časem. Máme smlouvu na jedno album.

Nová deska je komplexní, vyrovnaná a snoubí se na ní zběsilá rychlost a chytlavé melodie. Vycházíte z tradičních kořenů black metalu, ale zvolili jste jeho modernější provedení. O definici stylu jsme se bavili výše, můžeš mi říct, zda máš nějakou představu o tom, kam by se vaše hudba měla ubírat dál?
Děkuji za pochvalu. Jak jsem už říkal, nedefinujeme naši hudbu s využitím stylových škatulek, protože to je pro hudbu omezující. Asi je hodně brzo, aby něco řekl o případném dalším album, ale naše hudba bude ještě více komplexní a vyrovnaná. Nemáme žádný konkrétní cíl, ke kterému naše tvorba směřuje, zůstaneme u ní tak dlouho, jak dlouho nás to bude bavit a uspokojovat.

Na podporu alba jste vyjeli i na turné, v rámci kterého jste se zastavili i na Dunkelheit festivalu v Brně. Jak se ti líbilo toto vaše vystoupení?
Klub i publikum bylo skvělé. Téměř dva dny před tímto koncertem jsme nespali a proto ani naše spokojenost s vystoupením nebyla stoprocentní. Ale na druhé straně, velice dobrá zkušenost a dobrý zážitek.

Pár let zpátky jste hráli na Slovensku společně s KAMPFAR a teď jste se potkali na pódiu Dunkelheitu. Je mezi vámi nějaké pouto a jak hodnotíš hraní ve střední Evropě?
Kluci z KAMPFAR jsou naši velice dobří přátelé. Jeli jsme spolu dvě evropská turné, a pokud bude v budoucnosti opět možnost něco podobného absolvovat, vrhneme se do toho.
Koncertování je pro nás jako kapelu největší odměnou, protože máme možnost vidět a cítit bezprostřední reakci na naši hudbu. A je to výzva i pro nás, protože při živém vystoupení je jenom jedna šance na zahrání skladby. Měli jsme hodně koncertů ve východní, západní i střední Evropě a myslím, že publikum je všude skvělé.

Prozradíš mi ještě něco dalšího z vašich plánů do budoucna? Turné, festivaly, merchandise nebo snad DVD…?
V této chvíli začínáme pracovat na materiálu pro naše další album, stále propagujeme aktuální desku a připravujeme show na festivaly. Máme potvrzenou účast na německém festu Under the Black Sun nedaleko Brlína. A jak jsem už vzpomínal, připravujeme klip. To stačí, ne?

A ke konci ještě jedna otázka. Pocházíte z Norska, které se může pyšnit krásnou přírodou stejně jako velkým množstvím výborných metalových kapel. Jak váš původ a rodná krajina ovlivnili vaší hudební cestu a co je pro tebe na Norsku skutečně vzácné?
Pro mě je jednou z nejdůležitějších věci spojených s Norskem jeho historie a neuvěřitelná a magická příroda, která se jako inspirace přenáší do naší hudby. To co ostatní kapely vydali a dokázali před námi, není tak důležité, jako toto. Samozřejmě, že jednotlivé členy kapely do určité míry ovlivnila norská hudba, ale to je individuální záležitostí.

No a je tu konec, přeji všechno dobré. Pokud bys rád něco dodal, máš prostor.
Myslím, že jsi mě vyzpovídala skutečně dobře, takže mě už nic víc nenapadá. Dekuji za rozhovor.

Já tobě taky...


Zveřejněno: 14. 11. 2008
Přečteno:
3225 x
Autor: Nathanella | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 11. 2008 17:54 napsal/a ivanow
Elite
Moc pekny rozhovor