Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

STRANGEFEELINGS – Fractality CD 2008, vlastní náklad

Loňské třískladbové promo StrangeFeelings mě mile překvapilo a tak jsem plnohodnotnou novinku vkládal do přehrávače patřičně natěšený. Už obal zapůsobil příjemně, jednoduchá grafika, vše laděné do temně fialové, snad jen jedna výtka – papír pod cédéčkem není správně vystředěný.

Správně vystředěný je naopak zvuk, hned při prvním poslechu je jasné, že z Hostivaře stále leze kvalitní sound (třeba parádně čitelná baskytara nebývá běžně pravidlem). Ostatně styl, kterému SF propadli, by bez křišťálového zvuku neměl šanci uspět. Technicky náročný death metal se změnami tempa, ostrou riffovou řežbou, razantními bicími a hrdelním řevem. Potud se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku, že jde o kvalitní nahrávku, které vlastně není co vytknout. Jenže při znalosti předchozí práce SF jsou moje pocity lehce rozpolcené. Ano, Fractality je určitě dílko kvalitní a zajímavé, přesto mi vycházejí předchozí tři skladby interesantnější. Jejich hibernaci na páleném promáči považuji za nešťastné rozhodnutí, protože na debutu by rozhodně patřily k nejlepším trackům. Jsou (byly) totiž zajímavé, chytlavější a i trochu experimentálnější.

Samozřejmě, i v novém materiálu leckterá pasáž potěší, třeba sólo ve třetí Liquid Crystal Downfall nebo následující pasáž tamtéž, ale… Prostě mi těch osvěžujících momentů přijde málo. Asi nejlépe se povedla již zmiňovaná trojka. Za podařenou považuji i úvodní polobaladu, která se zbytku materiálu úplně vymyká a je určitě škoda, že k podobných postupům, ve kterých se mísí úderný thrash death s pocitovými pasážemi, nesáhli pánové častěji. Zajímavě se rozjíždí i Weakened, která je poměrně členitá, baskytara hodně vystrkuje růžky a možná je trochu škoda prakticky neměnného výrazu zpěváka – tady by možná čistější zpěv prospěl. Postupně ale jakoby deska trochu ztrácela tah na branku, některé úseky mi přijdou až ubíjející (hlavně když se jeden motiv opakuje příliš dlouho) a znovu musím zalitovat absence demoidních skladeb, které by nahrávku osvěžily a trochu roztrhaly. A taková May I? by pak klidně mohla zůstat v šuplíku, protože tudy podle mě cesta nevede…. Klasický death, který už tady byl tolikrát, že jiné slovo než průměr mě nenapadá. Naštěstí následující Cryptic Ornaments díky občasné recitaci a odlehčeným pasážím zase laťku lehce zvedá. Krátká instrumentálka (pomalý art rock) a na závěr další klasická deathovka, ve které sice nechybí uvolněná pasáž a či skočný rytmus, ale klasické postupy (hlavně v úvodu) převládají a některé změny tempa působí až násilně.

No a když vezmu nahrávku jako celek, nejsem ani zklamán, ani nadšen. Lehce nadprůměrné dílko.

Seznam skladeb:

  1. Snowdiving
  2. Weakened
  3. Liquid Crystal Downfall
  4. Strange Feelings
  5. May I?
  6. Cryptic Ornaments
  7. Exit 35
  8. Under Bloody Sun

Čas: 30:20

http://www.strangefeelings.estranky.cz


Zveřejněno: 06. 06. 2008
Přečteno:
3712 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář