Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

SILVA NIGRA - Epocha, Promo CD 2007, Ravenheart Prod./Ashen Prod.

Ve spolupráci dvou vydavatelství, českých Ravenheart a rakouských Ashen Productions, vyšlo v roce ´07, čtvrté CD ostravských nekompromisních black metalistů Silva Nigra. Musím zde podotknout, že jejich předchozí počiny, mě tak nějak minuly. Ale o můj první kontakt se skupinou se nejedná. Viděl jsem je onehdá kdesi "live" a jejich produkce mě nijak zvlášť neoslovila.

Ponuré, lehce industriální náladou šmrnclé Intro, rozjíždí celé CD. Má ho na svědomí, stejně tak jako předěl v polovině alba a Závěrečné Outro, švédský performer Anders Peterson (Objekt4). Domnívám se, že songy jsou záměrně řazeny tím způsobem, aby bylo možné je vydat i na asfaltu - jediném pravém hudebním nosiči. Tok. Tak se jmenuje první štych a jeho první minuta mě neskonale baví pomalým rozjezdem a uhrančivou kytarovou prací. Následuje zrychlení a už vše jede v klasických kolejích, po kterých se řítí rychlík black metal, s občasnými thrashovými stanicemi. Jen ten průvodčí je nějakej divnej. V černé kápi a namísto platné jízdenky, vyžaduje po vyděšených cestujících upsání se vlastní krví...che,che. Nejvýraznější skladba z této temné kolekce. Další Legenda je rychle odsýpající song, stejně tak jako Na památku věcí ztracených. Neodpustil začíná pěkně šlapavě, aby se vzápětí zvrhlo vše v rychlou, melancholicky lazenou vypalovačku. Text pojednává o starém opuštěném domě, v jehož zdech se kdysi udála jedna nehezká událost. Následuje krátké oddychové intermezzo a titulní vyhlazovák Epocha. Rychlé, řinčivé rytmy Pestkristových bubnů, melodické, bzučící kytary Skullthrona a Ska-Gula, Hellthronova probublávající basa a nenávistný krákorájící "zpěv" Ulvberthův. Nahrávalo se ve studiu Digaz a výsledem je fajný zvuk, zcela poplatný stylu, jaký Silva Nigra produkuje. Vše je přehledné, nástroje jsou pěkně slyšet a lze je rozlišit od sebe. Dokonce i zpěvu je občas rozumět bez textové přílohy a jsou přednášeny v našem rodném jazyce. Kulometnou palbou pak začíná militantně laděná Citadela. Opět ten staroškolský thrash/black feeling, dva šlapáky a rychlá vichřice, tanky útočí! Nijak zvlášť hudebně výrazná, devátá Prostoupen vyšší formou uvědomění (Filozofie Akt II.), nevybočuje ničím z nastoleného konceptu desky. Poslední song Matka nemoc má specielní, utopický, fantasticko-teroristický text. Pojednává o ozbrojeném útoku na nukleární reaktory, v bývalém Sovětském svazu. Celou nahrávku uzavírá svou pochmurnou atmosférou Outro.

Povedené CD, české texty a jejich anglické verze v bookletu jsou samozřejmostí. Zábavná deska, plná česky zpívaného, agresivního "schwarz" metalu.

Čas: 47:36

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Tok
  3. Legenda
  4. Na památku věcí ztracených
  5. Neodpustil
  6. Interlude
  7. Epocha
  8. Citadela
  9. Prostoupen vyšší formou uvědomění (Filozofie Akt II.)
  10. Matka nemoc
  11. Outro

Zveřejněno: 18. 04. 2008
Přečteno:
3542 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mafek | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář