Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

PERSONAL SIGNET - Badtime Stories CD 2008, PerSig Records Czech Republic

Předák mohelnické kapely Scenery Jiří Lerry Šmíd nelení a hlásí se s projektem, který je od tvorby jeho domovské skupiny na první poslech na hony vzdálený. Ale s rostoucím počtem rotací kotoučku v mechanice přehrávače docházím k závěru, že těch styčných bodů mezi Personal Signet a poslední nahrávkou Scenery je poměrně dost. Prvním je důraz na techniku, druhým precizní instrumentální a vokální výkony a třetím personální propojení nejen v osobě kytaristy Lerryho, ale i zpěváka Petera Aristona Čerevky.

Zatímco Scenery na předloňském CD Continuity servírovali technický death / thrash s převládajícím drsnějším zpěvem hlavního zpěváka Petra Stejskala a občasným přispěním Petera Čerevky, Personal Signet jsou mnohem měkčí a mikrofon třímá pouze melodik Peter Čerevka. A jeho zpěv je prvním trumfem nahrávky – Peter zpívá přímo fantasticky – a aby ne, když zpěv vystudoval na konzervatoři. Druhým trumfem je výborné instrumentální provedení – Lerryho schopnosti jsou snad všeobecně známé, ale také rytmická sekce hraje nadprůměrně. Pravda, od bicmena se nečeká žádná smršť, ale spíše technika a invence – a tu Pavel servíruje jak na zlatém podnose. Baskytara není utopená, naopak je velice dobře slyšet a Mumlay s ní provádí věci vcelku nečekané a odvážné. Tu a tam se na chvilku zjeví i klávesy (obsluhuje Peter Čerevka) a jen tak dokreslí náladičku songu, stejně jako dětské šveholení v úvodu In My Dreams. Tak a co vlastně tihle pánové hrají? Inu progresivní melodický art rock / metal. Na stránkách kapely si každý může najít inspirační zdroje - Dream Theater je asi tím nejvyslovovanějším – a pak porovnat, jak se pánové se svými vzory popasovali. Ale já na tuhle otázku odpověď nenabídnu, protože ani Dream Theater, ani další citované progresisty nemám naposlouchané. Nemám ani přehled, zda v Čechách na podobné úrovni někdo něco podobného tvoří, ale to je vlastně vedlejší. Srovnávat se nebude… a hotovo (smích). Zato se bude smekat klobouk, protože mě tahle přepestrá nahrávka po řádné porci poslechů přijde skutečně výborná. Problém mám jen se vstřebáním všech těch kliček, kudrlinek, vyhrávek, zlomů a sól, kterých je na ploše necelé hodiny takové množství, které jiným vydrží na celoživotní dílo. A tak se v tom začínám trochu ztrácet, nerozlišuji, zda se hraje třetí nebo šestá skladba, protože mi v hlavě nezůstávají taková ta poznávací znamení typu zapamatovatelný refrén. A to je asi jediná „výtka“ k předloženému produktu – složitost a náročnost na posluchače. Jo, a to intro je moc dlouhý...

Cédo je zabaleno do solidního obalu, na titulce asi nějaký nešťastník, kterého přepadly zlé dny a tak se léčí poleháváním v pelechu a alkoholem. Za pozornost stojí i texty, na kterých spolupracoval s Peterem bratr Alexandr a Romeo Balogar. Nejsou nikterak veselé a popisují potíže onoho ospalce z obalu s hledáním smyslu či způsobu života. Nevím, jestli jsem vše správně pochopil, ale trápí jej „nespavost“, utápí se ve „svých snech“, propadá „televizi“ a nakonec snad nachází svou „cestu ke hvězdám“.

Závěr (již naznačen): bezesporu kvalitní, nadčasové a nadprůměrné album, které potěší pozorné posluchače a příznivce pokrokových postupů v melodických odnožích tvrdé hudby. Pro sběratele empétrojek stylem „mám všechno, co v poslední době vyšlo, ale slyšel jsem vždycky jen kousek“ je hledání na netu asi zbytečné. Chce to prostě čas a trpělivost.

Seznam skladeb:

  1. Mr. Bad Is Calling
  2. Croak N’ Roll
  3. Designed For Violence
  4. Crush The Stone
  5. Insomnia
  6. In My Dreams
  7. TV Man
  8. Badtime Story
  9. Being Out
  10. The Way Of Stars

Čas: 55:42

http://www.personalsignet.cz


Zveřejněno: 05. 04. 2008
Přečteno:
3558 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář