Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

PROMISES – In The Pharmacy CD 2007, Metal Breath Production

Klatovská skupina Promises se v roce 2006 připomněla povedeným třískladbovým demáčem Last But Not Least, který byl vlastně testovacím počinem nové sestavy, ve které se vedle kytaristů Vency a Michala (první kapelu spoluzakládal, druhý už je v kapele šest let) zabydlel navrátivší se zpěvák Viktor i noví členové Dalibor (baskytara) a Milan (bicí). V srpnu 2007 se tahle pětka zavřela v plzeňském studiu ExAvik a pořídila zde nástupce sedm let starého debutu. Západočeské kapely se v ExAviku objevují pravidelně a třeba Asmodeus zde natáčeli poslední album, jehož zvuk mi sednul. A líbí se mi i zvuk Promises, který je čisťounký jak křišťál, všechno je parádně slyšet, nic se s ničím nepere – pochvala jak studiu ExAvik (Pavel Brom), tak studiu PyHa, kde se prováděl mastering (Přemysl Haas).

„Sliby“ mám v patrnosti prakticky od jejich začátků, které v roce 1997 zachytilo česky zpívané demo, jehož koncertní provedení jsem v témž roce viděl ve Strakonicích na Habeši. Už tehdy mi kapela padla do oka a zaujaly mě i následující nahrávky. O to větší zvědavost předcházela emisi novinkového alba, o které se podle očekávání postaral Metal Breath Production. A dojmy mám podobné jako v případě již zmíněného EP z předloňska. A protože pro čtyřicetiminutový materiál platí takřka totéž, co jsem napsal minule, dovolím si občas zacitovat z recenze týkající se Last But Not Least.

Promises „model 2007“ se prezentují jako kapela, která má jasno, jak chce znít. Přímočarý, melodický, energický metal pravidelně střídá rockové zvolnění a tahle kombinace funguje skvěle. Prakticky všechny skladby jsou potenciálními hity a po několika posleších se zaryjí hluboko do podvědomí hlavně díky chytlavým refrénům. Kapela se nebojí ani přitvrzení a razantního marše, o který se většinou stará kopáková artilerie a ostřejší riffová vozba; nebojí se ani melodických, téměř poprockových pasáží, které jsou dílem minimalisticky zahrané kytary, znějící takřka akusticky. Album může na posluchače působit pokaždé jinak – na dobře naladěného optimistu téměř euforicky, na zadoomaného melancholika naopak až depresivně. Obě polohy ve skladbách dokáži zaregistrovat – i když v mém případě převládá spíše ta radostnější. Agresivnější a rychlejší skladby (k nejvýraznějším patří My Journey, Beyond The Circles nebo Pacify Its Denial) vhodně doplňují emotivnější, křehčí a pomalejší pocitovky (jednoznačně nejlepší je Sanitas Animae). Hudba je hodně barevná, členitá, ani chvilku nenudí a málokdy se mi stává, že by mě bavily všechny tracky – marně hledám tu nejméně povedenou. A závěrečná Sparrow Feathers možná naznačuje i budoucnost kapely, působí moderněji, ale zároveň rozevlátěji, neortodoxněji a snad (ve srovnání s nastavenými mantinely) i alternativně. Možná někomu nesedne zpěvákův hlas, ale já myslím, že deska je nazpívána solidně, mě jeho hlasivky neruší. Viktor od minulé nahrávky na svém projevu hodně zapracoval, takže se nebojí ani ostřejšího výrazu, ani melodičtějšího „hladkého“ vokálu. Sakra, když to tak po sobě čtu, je to jen samá chvála... jenže já tuhle placku točím poměrně dlouho a pořád mě neomrzela. Občas někdo tvrdí, že když ho něco chytne hned napoprvé, později ho to přestane bavit a naopak. V případě Promises jsem si dal na čas a pocity nudy ne a ne přijít...

CD je zabaleno do jednoduše graficky vyvedeného obalu, na titulce znak lékárny, uvnitř texty, zkreslená fotka a nezbytné informace. Střízlivá výtvarná stránka přesně podle mého gusta.

Verdikt? Vzácně vyrovnaná kolekce jedenácti post doom metal rockových skladeb. Jedna z nejlepších tuzemských nahrávek roku 2007.

Čas: 38:55

Seznam skladeb:

  1. Crushed Man
  2. Meds
  3. My Journey
  4. Beyond The Circles
  5. Sanitas Animae
  6. Last But Not Least
  7. Pacify Its Denial
  8. Eden
  9. Adam and Eve
  10. Closed Heart
  11. Sparrow Feathers

www.promises.cz


Zveřejněno: 16. 01. 2008
Přečteno:
3462 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář