Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Zajímavá akcička se v sobotu konala v Sušici, kde excelovala astrální hydra INSANIA.

Je to takřka neuvěřitelné, ale Insania už funguje dvacet let. Za tu dobu vydala šest řadových alb, odehrála spoustu koncertů a ... já ji v životě naživo neviděl! Zato jsem v posledních letech v přehrávači dokolečka točil poslední tři alba a chci-li si zvednout náladu, sáhnu po posledním Rock´n´Freudovi. A když Berry avizoval vystoupení téhle astrální smečky v nedaleké Sušici, začal jsem o premiérovém shlédnutí Insanie uvažovat a splatit letitý dluh. Obavy ze špatné cesty naštěstí zaplašil pohled z okna na nesněžení, takže po osmé večerní hurá směr Sušice.

Klub Tradiční Kloub sídlí v centru města v podzemí a místečko je to vcelku útulné. Obavy ze špatného zvuku kvůli poměrně nízkému prostoru se naštěstí rozplynuly s nástupem pořádající skupiny ASISTAR_T. Ta propaguje debutní vinylové EP Dvojzemno a na úvod vystoupení zazněly všechny čtyři albové kousky Bardzo, La Do Gra To, Protesta Orchestra a 4wK, které mám díky nedávné recenzi dobře uložené v paměti. Asistarové zahráli podobně jako na jaře ve Strakonicích, leč jejich hudba se s příliš velkým ohlasem nesetkala. Není se čemu divit, hudba téhle partičky je hodně netradiční, míchá punkové a art rockové pasáže, zpěv je v nesrozumitelné svahilštině (většinou), polštině i češtině. Občas se k sólové vokalistce Elly přidá „úchylně“ Berry a postraší okolostojící výkřiky „Orchestra“ a „Protesta“. Jednu výhradu k vystoupení Asistar_T si nemůžu odpustit – a na mušce mám pódiovou prezentaci kapely. Berry stojí bokem a Mylothary chvílemi dokonce zády k publiku – nepodezřívám pány z nechutě koukat se na tváře přihlížejících, ale příště bych volil klasický pohled kupředu. A největší pochvalu vyseknu tentokrát bicmenovi, který hrál pestře, přesně a dostatečně razantně.

Po krátké pauze na nízké pódium vystoupala INSANIA a bez dlouhých úvodů spustila tu svou astrální a provokující míchaninu hard core a punku a metalu a rocku a ... Důraz byl samozřejmě kladen na aktuální album Rock´n´Freud, ze kterého zazněla většina skladeb. Dočkal jsem všech svých oblíbených pecek (Velký ne, Kakofonie ohně, Večer, kdy Freud zpíval basem, Disneyland vyděděnců, A budiž tma...) i pecky nejoblíbenější, krásné ztvárněné i v klipu (Je mrtvá). Zatímco Freud zazněl téměř celý, ze starších desek se hrálo méně. Mě potěšily hlavně hitovky Rouhání je pro nás evergreen, Vražda ve staré hvězdárně, It´s Easy to Fall in Hate či U.R.Dead. Jako přídavek zazněla i letitá Zimní varování. Díky poměrně krátké stopáži jednotlivých songů stihla Insania během svého setu přehrát dvakrát tolik skladeb než bývá na metalových koncertech běžné a přehrála je famózně. Asi je zbytečné, abych se dál rozplýval, jak skvělý koncert to byl, mě prostě Insania v poslední době baví náramně, Polyho texty si neskutečně užívám a naživo to byla jedna velká paráda. Překvapil mě vlastně jen poměrně velký prostor pro Klímu coby vokalistu, a popral se se zpěvem chlapík taky velice dobře. Tudyho klávesy zněly skutečně „zle“ (smích), Black Drum si své také odklepal s přehledem a no a Poly... zase bych se opakoval.

Takže na závěr něco méně příjemného, a na mysli mám chabou návštěvu. Nevím přesný počet, ale odhaduji, že přišlo tak 40 lidí. Naštěstí většina Insanii podpořila přítomností u pódia a tancovala a zpívala a tak. Nevím, kde byli zalezlí místní rockeři, nicméně opět se potvrdil fakt, že lidi jsou líný jako vši, a i když jim člověk naservíruje kapelu pod nos za symbolické vstupné (80 Kč), válí se raději doma nebo v hospodě. Insania si zaslouží velkou pochvalu, že se nenechala nízkým počtem lidí odradit a odehrála fantastický koncert.


Zveřejněno: 17. 12. 2007
Přečteno:
3282 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář