Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Children of Bodom hodit za hlavu, ponořit se do vystoupení Norther a nenechat si zkazit čekání předkapelami. Pokud se někdo řídil těmito doporučeními, a podařilo se mu uchovat si dobrou náladu, mohl se v pondělí těšit z hezky stráveného večeru.

Frýdek-Místek je okresní město. Vlastně nijak výjimečné, ačkoliv něčím nepřehlédnutelné. Tím nekonkrétním, v tom případě místem, je club Stoun. Dramaturgií sestřelí vše široko daleko; po Ostravu, protože tam už začíná opravdová konkurence. Příjemný prostor s funkční ventilací, mnoho stoly, prostorným barem, šatnou a střídmým pódiem, které do clubu o kapacitě cca 400 lidí padne jako ulité. Cesta do Frýdku: mlha, ale minimum aut. Zima. Ale víte co? Pojďme už k muzice.

Němce Drone už poslouchalo 90% fandů, kteří přišli především na Norther. Moderní thrash metal se stopami Testament, důkazným materiálem 90´s období Machine Head či průkaznou inspirací starší Metallicou z dob kolem černého alba. Drone dokázali zaujmout na 15 minut. Pak jim však napomáhala šťáva víry v metal, říznost a moment překvapení, který tak rychle nedozněl především posluchači, jenž je zvyklý na české předskokany zahraničních kapel, koncertujících v ČR.

Drone měli hrát druzí, a Finům Amoral mohl stačit prostor na 3 songy. Jejich štědrost jsem s díky odmítnul. Melodický death, leč hluková koule, tudíž banán – řekl by kamarád. Co naděláte, když má zvukař jiný názor? Vokál nadmíru vytažený, zaneřáděné kytary. Melodie vzaly v niveč a agresivita překonala únosnou mez. Jelikož se nejednalo o žádný bordel grind ani brutal death metal, nýbrž o strukturovaný, i když tuctovitý metal, který trochu chrastil Dismemberem, nemuseli nám trhat uši. Momentální výtky sice vypovídají spíš o zvuku, než aby pošpinily um kapely, přesto se Amoral za práh průměrnosti nedostali. Asi jim prozatím žádná maminka neporadila, aby vykročili pravou. Pořád nerozhodní, a mě to tehdejší večer fakt nebavilo, až otravovalo.

S nástupem Norther se prolomily ledy, přestože začalo trochu mrazit, i když nepraštělo. Finští Children of Bodom s sebou dovezli i zvukaře, který moc dobře věděl, jak má kapela znít. Tvrdě, celistvě, průrazně, leč ne syrově ani násilně, ale přitažlivě a srozumitelně. Jejich hbitý, melodický speed death se poslouchal náramně. Norther přehráli snad celé aktuální EP „No Way Back“, aniž by zapomínali na starší kousky. Kapela překvapila hned v úvodu. S nadhledem vstoupila na pódium za doprovodu známé melodie, patřící Tatu (Nas niedogonia – opravdu nevím, jak se to píše, a jestli se tato skladba opravdu takto nazývá), aby již podobnými kousky neotravovala příjemně plynoucí průběh koncertu. Profesionálně zvládnutá show i samotná hudební vizitka, kterou schopní hudebníci předali svůj um, ať už na poli technickém (mnoho sól, rytmicky bezchybné) či aranžérském (mnohé vděčí hráči na klávesy).

Výborný koncert, jen předkapely mohly hrát kratší dobu. Prospělo by to především spádu večera. Zdali příště do Frýdku opět na metal? Zcela určitě, vážení.


Zveřejněno: 08. 11. 2007
Přečteno:
3325 x
Autor: Skořepa | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 11. 2007 12:36 napsal/a franco
mužu srovnat
Byl jsem na Mastru i ve Frýdku a oba koncerty jsem viděl v bezprostřední blízkosti. Co se týče zvukové kvality tak nemám nic proti. Oba koncety byly dobré. Dramatrurgie byla prakticky stejná. Ve Vizovicích začínali rovněž písníčkou Tatu. Návštěvnost ve Stounu byla odhadem do 100 lidí. (zajímalo by mě kolik bylo platících a kolik bylo na pražském koncertě). Jinak super zážitek. Právě takovéto koncerty (klub a málo lidí) jsou balzámem na duši po masových Mastrech a Brutalech.
08. 11. 2007 16:02 napsal/a Skořepa
MoR a Norther
Na Mastru jsem byl, ale Norther jsem zahlídnul, když končili. Tehdy snad jen 2 skladby, možná ani to ne, takže srovnání nemám. Nicméně ve Frýdku fakt hodně v pohodě. Přehledný zvuk, razantní show, dobře odehraná muzika. Působili na mne opravdu dobře.
08. 11. 2007 09:51 napsal/a Dharm
2Skořepa
Zajímavé, na Masters Of Rock hráli strašně... to je mi líto, že jsem to neviděl.. na MoRu jsi byl, máš srovnání?