Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

DECAYED – Hexagram CD 2007, Folter Records

Folter Rcs. nás zásobují... už ke mně letos dorazilo čtvrté hříbě z německé stáje. V případě Decayed jde o další partu ze země, která není zrovna metalu zaslíbená. Tihle Portugalci už fungují od roku 1990 a na pažbě mají pět alb, kterým předcházelo jedno demo a jedno EP – aktuální nosič je tedy šestým plnohodnotným materiálem. A je to znát. Hexagram je black metalová nahrávka, ale nikterak monotónní nebo ortodoxní.

Hned na začátku překvapí zvuk, žádné vosí hnízdo, ale pěkně hustý, hutný sound, s řádnými basy a fajnově dunícími kopáky. Ostatně bubeník je rozhodně chlapík na svém místě, podle mě je to jednoznačně nejvýraznější instrumentalista z kapely, který samozřejmě zvládá jednodušší rytmy, ale také se nebojí pestřejší hry – ale hlavně to řeže, takže bubny opravdu hrají. S kytarou je to trošku složitější – má takový trochu starodávný zvuk a dost často je schovaná pod kulometnou palbou tlučmistra i tóny čtyř tlustých drátů.

Úvod první skladby naznačuje, že se vaří černá kaše, další písně ale dokazují, že nikoliv podle jednotného receptu. Krátké intro, neboli Prologue, sází na atmosférično, ale než pořádně začne, končí. První řadová rachota jede v pekelném tempu, zvířecí řev taky žene song do černých pekel, ale s nástupem dvojky se najednou ozývají riffy silně inspirované starou školou black metalu / black´n´rollu nemající se současným chápáním tohoto stylu až tak moc společného. Venom, Motörhead, Törr – toť nápověda a přiblížení téhle prostoty, která má ale zajímavý vnitřní náboj a mě baví mnohem více než předcházející krupobití. A aby se to pěkně střídalo, je tu zase klepačka a zběsilá jízda, která chvílemi ubere na tempu a vyhýbá se tím jednolitosti. Další důkaz kořenů stylu přichází s Ancient Rituals – strukturovaná skladba má dokonce až hitový potenciál a portugalská družina mě v tuto chvíli přesvědčuje, že nepatří mezi nudné a jalové party. V naznačeném duchu album pokračuje, střídají se rychlejší a volnější kousky, tu a tam vyjede kytara na povrch a zaútočí vyššími tóny, místy se zvolní tak, že není od věci termín doom metal a nakrátko dokonce zazní k dokreslení atmosféry klávesy či zkreslený vokál.

K obalu toho tentokrát moc nevymyslím, klasický Folterovský promo pack rovná se tvrdá obálka s titulkou, na které je šestihvězda v kruhu a následně v trojúhelníku – nejsem až takovej znalec mystiky ani okultismu, abych věděl, jestli to něco znamená, nebo jsou to jen grafické hrátky – ale každopádně to neurazí. Vzadu jen soupis skladeb švabachem a šlus.

Překvapivě zajímavý a silný materiál – Folter boduje (a to má v rukávu připravenou ještě jednu vysokou kartu – Panychidu). Proti prachbídnému Vardanovi jsou Decayed o třídu výš, tudíž odcházejí s velice slušným vysvědčením.

Seznam skladeb:

  1. Prologue
  2. Moonrise
  3. Demoniac Gathering
  4. Ceremonial Cleansing
  5. Ancient Rituals
  6. The Invocation
  7. Burnt Offerings
  8. Feast Of The Accursed
  9. Into Realms Unseen
  10. Departure
  11. Epilogue
  12. Destroyer
  13. Spikes, Leather And Bullets

Čas: 45:16

www.folter666.de

http://www.myspace.com/decayedlusitania  


Zveřejněno: 23. 08. 2007
Přečteno:
3551 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář