Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

MORIORR – Masochrist CD 2007, vlastní náklad

Skupina Moriorr se konečně dočkala regulérního alba. Každý určitě dobře ví, že počátky existence sahají až do roku 1988, kdy se Moriorr představil na památném Death Metal Session a do roku 1992 vydal kromě živáku z DMS další dvě dema (etapa I). Znovuzrození kapely přišlo v roce 2003, vyšly dvě minidema, ale kapela se potýkala se spoustou personálních problémů (etapa II). Na lepší časy se začalo blýskat někdy na konci roku 2005, kdy do kapely přišel zpívající kytarista Jarda Pelán a posléze i bicmen Honza Kapák, aby doplnili trio Jirka Šujanský (basa, zpěv), Olga Hrachovcová (klávesy) a Petr Hříbal (kytara). Po nahrání alba ale odchází Petr a do kapely se vrací další zakládající člen – kytarista Jarda Pracna (etapa III).

Takže tolik k personáliím, etapy v závorkách jsem si dovolil uvést kvůli následujícím spekulacím. Kdybych byl dramaturgem desky já, přemýšlel bych, jak ji nejlépe vyplnit. A zvolil bych skladby z etapy I, kterým by současný zvuk a lepší instrumentální výkony určitě slušely. Jako druhou možnost bych viděl úplně nový materiál. Jenže Jirka neudělal ani A, ani B, ale C, neboli mišmaš nejstarších (etapa I), novějších (etapa II) i zbrusu nových songů (etapa III).

Po krátkém intru začíná Jsem tvůj kristus, proti demo verzi samozřejmě s mnohem lepším zvukem, instrumentálními výkony (což platí pro všechny starší skladby) a i s nápaditějším zpěvem, o který se Jirka rozdělil s Jardou. K Jirkovo zpěvu jsem měl v minulosti (etapa II) hodně výhrad, tady už se zklidnil, nucený chrapot nahradil přirozenější výraz, přesto je Jardův projev mnohem lepší. Osobně si myslím, že Jarda Pelán Moriorr víceméně zachránil na cestě do pekla, kromě kvalitního vokálu předvádí dobrou kytarovou práci a navíc je při živých vystoupeních dominujícím borcem na pódiu. Albu samozřejmě prospělo i angažování živého bicmena (od nahrání alba hraje Honza s Moriorr i koncerty), s programovanými bicími se to nedá srovnat ani náhodou. A třetím pozitivem je neotřelá klávesová hra Olgy, která některé skladby šperkuje hororovými a schizo zvuky a možná je škoda, že nedostala více prostoru. Třeba takový Jsem tvůj kristus vyznívá úplně jinak, než na zmršeném demáči a dá se hovořit asi o největším hitu alba silně připomínajícím spřízněný Törr. Nesedí mi akorát zbytečný vulgarismus v textu. Buď zlej je na tom o něco hůř, vcelku monotónní rytmus nezachrání ani originální Olga, ani text, ani nepříliš zajímavý zpěv. Další stará známá Miluju tě mrtvou je taky lepší než na demu, ale že by to byla nějaká výhra, to asi ne. V Mý druhý já předvádí Jarda s hlasem zase něco trochu jiného, dojde i na sólíčko a z nenápadné skladby je vcelku podařená záležitost – snad jen škoda, že Jarda netáhne zpěv sám. Hudebně je na tom dobře i Čas na funeral, hlavně klávesy jsou hodně zajímavé, textově už je to horší. Překopaná Prosektura potěší i po letech, ale Poslední dějství mi na desku nějak nepasuje – skoro death metalová skladba, hlavně zpěvem, má zajímavé klávesami dobarvené části, ale jinak nic moc ... a zase zbytečně sprostý slova, kterým není pro jistotu ani příliš rozumět. Titulní Masochrist (co to vůbec znamená???), opět s antináboženským textem a s překvapivě solidním závěrečným sólem doplácí na neustálé změny rytmu i zahuhlaný zpěv. Termonukleární jatka, skladba, která Moriorr kdysi dostala do širšího podvědomí, je tady nachrčena anglicky. Nevím, co k tomu pány vedlo, ale já bych dal určitě přednost původní české verzi. Hudebně všeobecně známá klasika, místy až rock´n´rollová, chvíli nářez jako prase, chvíli zvolnění, celkem silná atmosféra a jasná struktura (narozdíl třeba od Masochrista) pořád zabírají. Co ale znamená na konci desky krávovina Rokenrol Moriorr (původně Chlast Rock n Roll Moriorr) opravdu netuším. skladba míří do úplně jiných, řekněme tvrdších Alkeholovských vod a k předchozímu temně zaměřenému materiálu vůbec nepasuje.

Zvuk alba mohl určitě dopadnout lépe. Studia, kde se nahrávalo uvedena nejsou, o závěrečný mix a mastering se postaral Tonda Rauer. Zbytečně vytažená basa místy působí takřka odstrašujícím dojmem, kytary jsou málo výrazné (klidně bych snesl čistý ostrý zvuk), kopáky utopený, takže akorát malý bubínky a klávesy zní zhruba tak, jak by měly znít.

Druhá věc, která mi příliš nevoní a kroutí koutky úst hodně nahoru, je booklet. Když pominu, že fotky zachycují současnou koncertní sestavu, nikoli tu, která album nahrála (Hříbala na fotkách nenajdete, zato se na nich objevuje Pracna), chybí mi texty, autorství jednotlivých skladeb a přebývá více než hodně klišé. Hlavně fotky představují kapelu manekýnů, kteří vybrakovali Nosferatu shop, navlékli na sebe kožené kabáty a nasadili výrazy z nejdrsnějších. Na titulce na nás mává zdviženým prostředníkem kostra z řetězem kolem hlavy a ani tenhle obrázek mi hlava nebere – je to recese nebo ne?

Celkově ale nejsem úplně zklamán. Mohlo to dopadnout lépe, ale taky podstatně hůř. A o tom, jestli Moriorr ještě významně promluví do metalové historie rozhodne až následující album, na kterém by se měl autorsky podílet Jarda Pracna.

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Jsem tvůj kristus
  3. Buď zlej
  4. Miluju tě mrtvou
  5. Čas na funeral
  6. Prosektura
  7. Poslední dějství
  8. Masochrist
  9. Thermonuclear Massacre
  10. Rokenrol Moriorr

Čas: 36:29

www.blackmetal.cz


Zveřejněno: 13. 04. 2007
Přečteno:
3864 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

16. 04. 2007 07:07 napsal/a Johan
Souhlas s Thomasem
Hezky jsi to, Thomasi, napsal, k tomu není co dodat.
15. 04. 2007 13:08 napsal/a Thomas
Souhlas s recenzí
Debustrol, Root, Torr vydal sračky? Tak to mi vážně hlava nebere co tě vede k tomu tohle napsat, připadá mi že to je nějakej komplex, abych se sebe udělal chytrýho tak všechno zkritizuju. Platí to i ohledně Moriorr, kdybys bydlel v americe, chodil jen na koncerty špičkovejch kapel, poslouchal jen nejlepší desky tak stejně budeš psát jak se ti to nelíbí. V tomhle se už nejdená o hudbu ale o to: \"Já sem takovej odborník že poznám jak všechno stojí za hovno\".Moriorr sice nepatří a asi ještě dlouho patřit nebude k žádný špičce, ovšem Masochrist je slušný počin, nezasloží si nic jiného než respekt a přání aby příští deska byla lepší.
14. 04. 2007 21:04 napsal/a dj.chaos@tiscali.cz
Souhlas s recenzí
Tak jak vám sedí ta naše metalománie...banda Moriorr --kdysi dávno total androš z nejtemnějších hlubin pekla...Termonukleární jatka---poslal jsem asi 50 sms do ankety skladba století...ale v angličtině je to shit...příteli recenzente,ale všechny old school kapely jsou na tom stejně....kvalitu songů na Ultrametalu 1. nedokázala překročit žádná z kapel..stejně jako žádná z old kapel nevydala dobrý druhý lp..vem si ty \"sračky\" co vydal Debustrol,Root,Torr