Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
INSANIA

SCELET - Žít v ozvěnách CD 2006, vlastní náklad

Když se mi do ruky dostalo CD kapely Scelet, vzpomněl jsem si na povídání s Vaškem Mrzenou z Rimortis, který o Scelet tvrdil, že hrají hodně podobnou muziku a že se mu líbí. Scelet své kolegy dokonce trumfli, protože jejich placka je origoš lis. S obalem už to tak slavné není, titulní kresba nic moc, vnitřek je jak z roku cvaj, texty jsou velmi malým, takřka nečitelným písmem (přitom prostřední dvojlist zabírá úplně zbytečná live fotka) – tak to se mi moc nelíbí. A když už jsem u těch slov, trochu jsem se začetl. Myslím, že profesor češtiny by zaplesal. Otřesná hrubice (vlk má chuť vít – to je snad třetí třída ZŠ), strašlivý slovní obraty - jen pro ilustraci a bez vytržení z kontextu první sloka skladby Orfeus: Přišla chvíle jedinečná zjevila se zář - vešla víla přenádherná byla její tvář - proč srdce mý tak buší já se musím ptát - proč cítím oheň v žilách kolovat v nich začíná - já stojím přikovanej jak solnej sloup - z nohou mých těžkej kámen nemůžu se hnout. Čárky nechť si každý přimyslí, kde libo, v tiskovině nejsou. Holt lidi nejsou a dát dohromady kvalitní český texty je problém ... ale vylézt na světlo světa s takovou slátaninou? A není to případ jen téhle skladby, ale prakticky všech v jazyku mateřském. Třetina písní je opatřena anglickými slovy, která aspoň tak netahají za uši.

A hudba? Klasický melodický speed metal s velkým množstvím kláves. A to tak velkým, až to místy působí rušivě. Z tohoto ranku je hned úvodní a titulní Žít v ozvěnách. Klávesy zde znějí takřka neposlouchatelně, naproti tomu skladbu hezky podbarvují housle hostujícího muzikanta. Pochvalu zaslouží také rytmika. Basa je na stylové poměry pestrá a hlavně parádně zní. Bicmen drží svižné tempo, hraje přesně a dva kopáky duní tak, jak to má být. Úvod Orfea a zase ty protivný klávesový zvuky, který naštěstí střídá docela slušnej nářez. Jenže postupně se skladba začne utápět ve stylovém klišé a nepřidá ani trochu nejistý zpěv ve vysokých polohách. Odrhovačka Tak pojď patří na zábavu a ne na speed metalovou desku. Když jsem album poslouchal jako kulisu, nepřišlo mi až tak slabý, ale když se soustředím, je to horší. Tahle kapela nepřináší nic osobitého, invenčního, zajímavého, jen přehrává stokrát ohrané postupy. Po nemastném neslaném Prokletí vlka následují dvě anglicky nazpívané skladby. Keeper of light je pomalá a chybí mi v ní housle, jinak je to v rámci alba nadstandard. To se o Life has two days ale říci nedá. Zase rychlé tempo, zase dobrá rytmika (platí prakticky pro všechny skladby), solidní kytary, ale žádnej nápad. Ani angličtina mi moc nevoní, raději bych dal přednost češtině – jenže tu shazují texty - takže si asi nevyberu. Pozornost si zaslouží závěrečná instrumentálka, která mi přijde jak od jiné kapely. Žádné vlezlé melodie, umírněnější klávesy, příjemné housle a skvostná kytara – když to jde tady, proč ne v ostatních skladbách? A pochválit musím také zvuk (studio Benas), nahrávka zní dobře, všechny nástroje jsou velmi dobře čitelné.

Neposloužím srovnáním s nějakou zahraniční veličinou, spíše porovnám s kapelama z domácích hvozdů. A nevypadá to srovnání pro Scelet zrovna dobře. Na Rimortis, Nemesis, Salamandru a Cruel tahle parta nemá ani náhodou. Takže jedinej, s kým to hraje na plichtu, jsou Epitaf. Hudebně jsou Sceleti asi hitovější, ale ty děsný texty... Epitaf možná zpívají o hloupostech, ale je to spíše sranda kapela, oproti tomu Scelet se tváří vážně a zpívají totální kraviny. Je mi líto, ale tohle není nahrávka, ke který bych v budoucnu s chutí vracel.

Seznam skladeb:

  1. Žít v ozvěnách
  2. Orfeus
  3. Tak pojď
  4. Prokletí vlka
  5. Keeper of light
  6. Life has two days
  7. 200
  8. Fly away
  9. Válka v nás
  10. Swan song

Čas: 46:48

http://www.scelet.cz


Zveřejněno: 20. 10. 2006
Přečteno:
3859 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář