Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ADOR DORATH, MALIGNANT TUMOR, NEGATIVE FACE, HIBAKUSHA, MASS GENOCIDE PROCESS

Tak jsem se po dlouhé době rozhodl napsat zase nějaký ten interní report, tj. report z pohledu zúčastněné kapely. Tentokrát jde o skupinu NEGATIVE FACE a její účast na předávání cen Břitva 2005 v Uherském Hradišti. Důvodů je několik. Prvním je podpora této antiankety v médiích a docenění práce, jakou si s ní každý rok dává nestor undergroundu :-) Láďa Oliva. Dále, je to skutečnost, že jsme s Negative Face po téměř sedmi letech stanuli na koncertním pódiu a představili album „Stín“ živě. Ale vezmu to pěkně od začátku.
 
Když mi Láďa Oliva poprvé volal před několika měsíci, abychom mu s Negative Face zahráli na předávání cen Břitva 2005, tak jsem si ani nebyl jistý, zda se nám podaří album „Stín“ zahrát živě. Koncertní sestava se teprve rýsovala, ale vše nasvědčovalo tomu, že to do Velikonoc stihneme. Takže jsem souhlasil. Cvičili jsme neúnavně skoro každé pondělí a postupně se nám opravdu podařilo zahrát to, co je na našem debutu (pro nezasvěcené dodám, že album „Stín“ bylo původně děláno pouze jako studiový projekt a o jeho živé prezentaci se vůbec neuvažovalo).
 
Nadešla tedy sobota 15. 4. 2005 a my se dvěma auty vydali do Uherského Hradiště. Klub „Mír“ jsme našli poměrně snadno díky navigaci našeho vydavatele Lišáka (Élysion). Zaparkovali jsme auta a šli se podívat do klubu. Tam se ke svému vystoupení chystali MASS GENOCIDE PROCESS.
 
Celý koncert se odehrával v předsálí klubu „Mír“, které bylo malé a tak vzhledem k počtu příchozích fanoušků absolutně nedostačující. Navíc tam nebylo ani pódium, a tak fans a kapely hráli tzv. face to face. To znamenalo, že když začala kapela hrát viděly maximálně první tři řady za pogujícími. Navíc tam nebyly odposlechy ani zvukař, ale na to nás Láďa předem upozornil. I tak je to veliká výtka k celé akci. Jinak si nemůžu stěžovat prakticky na nic.
 
O kapele MASS GENOCIDE PROCESS jsem v životě neslyšel a jejich tvorba mě ani moc nezaujala. Šlo o docela jednoduchý HC punk s příměsí grindu. Nicméně přítomní pankáči si vesele pogovali po sále, a tak byl alespoň někdo spokojený.
 
Já se zatím pozdravil s lidičkama z Hypnös (Bruno je ostříhaný!!!! :-) bulvární vložka), ze Six Degrees Of Separation a Ador Dorath. Bylo to milé setkání, protože jsme se poměrně dlouho neviděli. To samé můžu říct o Burym z Buryzone zinu a Anxurovi z Pařátu.
V mezičase dohrála první kapela a na pódium se chystali další HC/GC HIBAKUSHA. I když tahle kapela valila podobně jako ta předchozí, musím říct, že mě to docela bavilo. Trojčlenná sestava v čele se sympatickým basákem řádně rozpumpovala nacvaknutý sál a i když nehrála nic světaborného, měla „šťávu“ a „říz“.
 
Pak jsme měli hrát my, tedy NEGATIVE FACE. Než jsme si postavili veškerou nástrojovku, klávesy, hammonky atd. uplynula řádná doba. Ta byla vyplněna vyhlašováním výsledků a my při nich dostali ocenění za „debut roku“. To nás moc těší – dík. Nicméně vyhlášení skončilo a my stále stavěli a stavěli. Pak jsme v mezích možností zvučili a začali hrát. Náš klávesák musel být mezi lidmi, a tak jsem se opravdu obával o osud jeho nástrojů. Nakonec jsem mezi každou skladbou působil jako nějaký pedagog a upozorňoval na to, ať si všichni dávají fakt pozor na klávasy a aparáty. Nakonec se i alkoholem opojené publikum ovládlo, a tak klávesy koncert přežily a jedna bedna to odnesla pouze pivovou lázní. Naší zpěvačku chvílemi otravoval jeden z fanoušků, ale ta mu namířila kozačku před obličej a náš otravátor se kamsi vytratil. Dík patří i spolupořadatelům koncertu, kteří při nás vlastním tělem ochraňovali drahou aparaturu. A jak jsme hráli? To musí posoudit jiní. My z toho máme dobrý pocit a přítomným se to snad také líbilo, když si vykřičeli přídavek. Skoro-premiéra NEGATIVE FACE byla zdárně za námi a my se už těšíme na křest 30. 5. 2006 v pražském Rock Café.
 
Odtahali jsem nástroje a nástrojovku a pokračovalo vyhlašování. Třetí místo za album roku dostali MALIGNANT TUMOR, kterým poté patřilo jeviště a vlastně i hlediště. Mám pocit, že většina lidiček přišla právě na ně. Vtipný úvod, kdy se představili jako ADOR DORATH a prohlásili, že mají toho podplaceného Anděla a že děkují všem známým, odstartoval jejich set. Kapela to hrne od podlahy a jde jim to moc dobře. Bilos chroptěl jako mladý junák před popravou a před pódiem se rozpoutalo doslova peklo na zemi. Kapela hrála především z alba Burninhell, ale došlo i na starší kousky ze všech možných i nemožných alb a splitek. Skvělá a vtipná show.
 
Po nich patřilo pódium kapele ADOR DORATH, která po Andělech jednomyslně získala i Břitvu 2005 za album Symbols. Žel kapelu hrající melodický black metal jsem neviděl. Padla totiž půlnoc a my se vydali zpět do Prahy. Tam jsme dojeli po pauzách na jídlo u benzínky okolo 3:30 am a to náš klávesák jel ještě do Volyně, kde druhý den ráno zpíval v kostele. Ani nevím jak mu to dopadlo. Musel být totálně zničený, protože my ostatní jsme byli.
 
Výsledky:
NAHRÁVKA ROKU
  1. ADOR DORATH - Symbols
  2. HYPNÖS – Rambble Mänifesto
  3. MALIGNANT TUMOR – Burninhell
  4. NEGATIVE FACE – Stín
  5. PIGSTY – Pigs Are Back
  6. SIX DEGREES OF SEPARATION – Triotus, Tricephalus and Tribadism
  7. FLESHLESS – To Kill For Skin
  8. SUNSHINE – Moonshower And Razorblades
  9. ANIMÉ – Cuts
  10. DEBUSTROL – Přerushit
DEBUT ROKU:
  1. NEGATIVE FACE - Stín
  2. SOLFERNUS – Hysteria In Coma
  3. HAPPY DEATH – 1st Technology
NEŘADOVÁ NAHRÁVKA ROKU:
  1. INGROWING – Decameron of Grind
  2. FORGOTTEN SILENCE – The Nameless Forever… The Last Remembrance
  3. KRABATHOR – 20 Years Of Madness
MINIALBUM / SPLIT / SINGL ROKU
  1. GRIDE / LAHAR – Eastcore
  2. BELTAINE – L. O. N. E V. I. D. E. O
  3. SORATH – Saros / TROLLECH – Tumultus
VIDEO ROKU:
  1. OBSCENE EXTREME 2004
  2. TATA BOJS - Nanotour
  3. TŘI SESTRY – 20 let naživu
KONCERT ROKU:
  1. OPETH + BURST (Praha)
  2. ORPHANED LAND + PARADISE LOST (Praha)
  3. BLACK SABBATH + VELVET REVOLVER + SOULFLY (Praha)
FESTIVAL ROKU:
  1. Brutal Assault (Svojšice u Přelouče)
  2. Obscene Extréme (Trutnov)
  3. Masters Of Rock (Vizovice)
MÉDIUM ROKU
  1. PAŘÁT
  2. METALOPOLIS
  3. HLUBOKÁ ORBA
  4. PAYO
  5. FOBIA
  6. MARASTJAKCYP
  7. KILLED BY NOISE
  8. ABYSS
  9. ALLMETAL
  10. IN DEED HELL
FIRMA ROKU:
  1. SHINDY
  2. OBSCENE
  3. ÉLYSION

Zveřejněno: 18. 04. 2006
Přečteno:
3529 x
Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář