Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

INEVITABLE END - Reversal (demo) CD-R 2006, selfrelease

CD-R v tenké krabičce pouze s jednostránkovým ?bookletem?, třemi songy na cd a průvodní dopis. K něčemu takovému jsem přistupoval poněkud s nedůvěrou.  Navíc, když jsem ani kapelu neznal.

První klad, který jsem zaregistroval, ještě před poslechem, byla národnost kapely ? švédové, nemohu si pomoci, ale ještě jsem neslyšel špatnou švédskou kapelu. V přiloženém dopise se uvádí historie kapely, která má již na kontě jedno demo ?Inevitable End? a též styl, který to má údajně být mě potěšil ? švédský death metal. Velký to pojem pro extrémní hudbu, ale nebudu to zdržovat, přejdem k obsahu cd.

Pánové v dopise nelhali, skutečně se jedná o death metal švédského střihu, ale zatraceně zabarvený hc/trash metalem, ovšem tak nějak velice chytlavě. Riffy spíše sekané, do toho bicí ?sypačky? a hc/death metalový growling/řev. Melodické pasáže, jež bych tu čekal, že budou následovat, prakticky chybí. Naopak v těchto místech pánové ještě zrychlý do death metalu skoro podle vzoru krajanů Vomitory a to mám moc rád. Řezničina jim jde velice dobře a z celého cd mám jakýsi nejasný pocit, že se Inevitable End nemohou rozhodnout kterou cestou se dát a ve výsledku je z toho skutečně pěkný mix. Někdo by mohl oponovat, že se jedná o slátaninu a vlastně by měl pravdu. Ale slátanina je to tedy opravdu povedená.

Hned v prvním záseku ?Redintegration? Inevitable End nasadí vysokou laťku, kterou následující štych jen tak tak dohání. Absolutní peklo potom nastává při poslední ?Indweller?. Toť kompozice nejvíce death metalově klasická. Ovšem nedá se úplně soudit ze tří songů, řekl bych, že nám tady pánové jednoduše ukázali co vše jsou schopni splodit a já se jen těším na debutové album.

Podstatnou věcí, kterou jsem ještě nezmínil je zvuk. Ten je stejně zvláštní a chytlavý jako nápady. Začnu u bicích - virbl skoro jak pánvička grindových kapel a do toho skutečně mohutný dunivý death metalový kopák. Kytary spíše death metalově zabarvené s příměsí jakési zvláštní hc ?neurvalosti? a o zpěvu jsem již mluvil. Celkově je to zvuk velice povedený.

Výsledný dojem vskutku zvláštní, když doposlouchám, mám chuť pustit si to opět. Je to zvláštní mix death/hc/trash/grind ? ových odkazů s několika špetkami  vlastní invence. Osobně doufám, že až pánové vydají album, bude více death metalově zaměřeno. Nadruhou stranu si  ale říkám, že takhle jsou poměrně dost originální, v mnou navrhovaném případě by zřejmě zapadli do průměru. No, přestávám mudrovat, dávám 9 bodů, ale stále ještě pořádně nevím, co si o tom mám myslet. Je to obyčejný hc/death, 100x ohraný a nebo genialita? Každopádně se mi to moc líbí, jdu si to pustit znovu (už asi po dvacáté). Vřele doporučuji a půjdu se podívat na koncert. Inevitable End jsou údajně pozvaní ještě s nory Frosthardr kamsi do švýcarska na festival a po cestě se zastaví 2x i u nás ? 18.4. v Praze a 19.4. v Ostravě. Do budoucna držím všechny palce.

Čas: 16:34

Seznam songů:

  1. Redintegration
  2. Past Darkness
  3. Indweller

www.inevitable-end.com


Zveřejněno: 16. 03. 2006
Přečteno:
3293 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 03. 2006 12:48 napsal/a Dharm
to dmc
jj, prvky grindu tam jsou rozhodně taky...
16. 03. 2006 13:31 napsal/a dmc
inevitable end
Já na jejich webu četl něco o trash/deathu a pak si stáhl jednu ukázku a ten začátek zněl (hlavně zvukově) jak Rotten Sound, pak se to ale zvolnilo, takže to srovnání není tak horké. Ale fakt je, že první co mě napadlo při prvních sekundách byla právě severská škola grindu. Docela by mě zajímal zbytek, každopádně to znělo celkem zajímavě, pravda...