Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

MC 2023, Hardcore Loves All Colors Records / hardcore, thrash metal, grindcore / Česko

Loni vydala PRŮMYSLOVÁ SMRT na maximum vytuněné album „Pedagogika poražených“, které vyšlo na gramodesce a kazetě, přičemž oba nosiče vyšly v parádním balení, kazety dokonce i jako die hard edice. Muzika taky obstála, nahrána byla v Česku, mastering proběhl v zahraničí. Prostě tip top záležitost. A teď se jeden nadšenec přes kazety rozhodl všechny tyhle věci postavit na hlavu a vydal MC označenou „rough mix“. 

Co si představit pod spojením „rough mix“? Odpověď dává obal: „Toto je PRVNÍ MIX zvuku ze studia Shaark. NEZMASTEROVÁNO!“ Odpovědí na otázku „proč?“ je další věta uvedená na obalu: „Vychází při příležitosti oslavy 20 let PRŮMYSLOVÁ SMRT 2023!“ Je to tak, PRŮMKA funguje od léta 2003 a právě slaví dvacetiny, respektive je oslaví 7. 10. 2023 na domácím písečku v Jihlavě. 

Oslavný artefakt ve formě „raw“ kazety je protipólem předchozího vydání, které hrálo barvami a disponovalo parádním designem. Teď je tady obyčejná průhledná kazeta s černobílým polepem v obyčejné průhledné krabičce a s obyčejným černobílým obalem. Chápu protiklad vůči vystajlované edici, ale nechápu, proč je obal plný prohřešků proti typografickým pravidlům – on i ten punk přístup by měl trochu vypadat. Nelíbí se mi ani titulní strana, respektive se mi nelíbí celý obal, který je pojatý jako obal demáče před odchodem Jakeše z čela Československé socialistické republiky. Ale chápu Mičlovu filosofii – dělat si vše sám a po svém.

Za zmínku stojí jedna zajímavost – zatímco na LP končí strana A songem „Nukleární mlha za obzorem“, na „rough“ kazetě je na áčku ještě „Diverzita“. Napřed jsem si říkal, jestli se Mičl při tvorbě grafiky nespletl, ale je tomu tak, i když nechápu proč. (úsměv) 

Recenzovat obsah alba (hudbu a texty) mi přijde zbytečné, protože jsem se o všem poměrně podrobně rozepsal loni, kdy jsem recenzoval gramofonovou desku. Dovolím si na onu recenzi odkázat a něco z ní jen krátce odcitovat pro ty, kteří jsou líní překlikávat: 
„Druhá velká deska PRŮMKY obsahuje 21 skladeb, což je na intenzivní muziku poměrně slušná porce, ve které se lze snadno ztratit, navíc když řada písní netrvá ani minutu. Nicméně kapela to dokázala vybalancovat hlavně díky zařazení pasáží vedených ve středních či pomalejších tempech, což u ní v minulosti nebylo tak časté. A taky se výrazně posunula žánrově; i když pořád píšu hardcore kapela, tak nový materiál se jasně kloní k metalu.
Převládají ultra marše, místy cítím sounáležitost s GRIDE, kteří jsou podobně hyperdiví a rozlámaní, co se převratů v písničkách týká.
Obecně jsou texty většinou aktivistické, poukazují na špínu tohoto světa a podané jsou prismatem typickým pro hardcorové kapely. S některými texty mám osobní problém, nejsem tak striktní v pohledu na určité záležitosti nebo události, nevidím svět tak černě, nehlásám teze o ukradených revolucích a snech, i když chápu, jak to autor cítí.“

Co tedy v případě téhle reedice vlastně recenzovat, kromě obalu, ke kterému už jsem stanovisko napsal? Zbývá zvuk, který by měl být „rough“. A je. Nečekal jsem tak výrazný rozdíl, spíše nějaké detaily, ale když porovnávám syrovou verzi bez masteringu a tu dejme tomu uhlazenou, tak jsou rozdíly patrné. Jak celkový dojem, tak zvuk jednotlivých nástrojů. Z desky je to celé takové více zahuštěné, hlubší, z téhle kazety takové ostřejší, pichlavější, řekl bych, že sound je hozený spíše hardcore směrem, zatímco primární vydání metalovým. 

Na závěr si znovu dovolím citovat z první recenze, respektive jen lehce původní slova modifikovat pro případ kazetového vydání:
„,Pedagogika poražených‘ je bezesporu ve všech směrech kvalitní album, které by mělo vklouznout do mechaniky tape decku všem příznivcům extrémního HC s přesahy k thrash metalu a grindu. Nenacházím na materiálu žádně výrazné slabiny, naopak oceňuju snahu o barevnost, stylovou nespoutanost a celkový přístup k jeho fyzické realizaci.“

P.S. Načančané kazetové vydání i die hard MC edice jsou těsně před vyprodáním, před pár dny zbývalo po dvou kusech, takže kdo zaváhal, může si kazetovou sbírku doplnit, což třeba mně, majiteli vinylu, dává rozhodně smysl – mít doma obě verze zvuku a každou na jiném nosiči.

Reedice – nebodováno. 

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Anihilace morálky
  2. Otcové a dějiny
  3. Před kolapsem
  4. Válka o komfortní zónu
  5. Znásilňování okolností
  6. Kaložrouti
  7. Lobotomie konzumem
  8. Správce paradoxu
  9. Společnost úpadku
  10. Nukleární mlha za obzorem
  11. Diverzita
  • Strana B
  1. Hřbitov iluzí
  2. Návrat kultu tmy a strachu
  3. Infiltrace
  4. Fuck TagBust
  5. Odkaz
  6. Vazalové totality
  7. Konstrukce boha
  8. Diktatura názoru
  9. Pitva vědomí
  10. Pád světa

Čas: cca 29 min.

Sestava:

  • Mičl – zpěv a texty
  • Johan – kytara
  • Petr – basová kytara
  • Frišta – bicí 

https://www.prumyslovasmrt.cz/
Facebook
Bandcamp

mipunk@seznam.cz


Zveřejněno: 20. 09. 2023
Přečteno:
579 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář