Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

OBTEST - Iš Kartos I Karta CD 2005, Ledo Takas

Tahle litevská parta patří spolu s Lotyši Neglected Fields a Skyforger do silné pobaltské trojky, aktivní i v Čechách. Dobře si pamatuji vystoupení Obtest na Open Hell Festu v roce 2002, kdy jako téměř neznámá kapela většinu zaujali, možná i díky image, ale určitě i díky netuctové muzice. Tehdejší aktuální nosič Auka Seniems Dievams trpěl ne zrovna výstavním zvukem, ale už tehdy to byla zajímavá muzika na pomezí black / thrash / heavy metalu.

Nové album, jehož název v překladu znamená Z generace na generaci, pokračuje v duchu nastoleném na předchozí nahrávce, ale proti Auka Seniems Dievams má lepší zvuk a je více hitovější. Hned první skladba je plná kytarových vyhrávek, dusotu bicích a zpěvu v litevštině. Zpěv v rodném jazyku mě vždycky potěší, u Obtest je poznávacím znamením a kapelu díky tomu není možné zaměnit s žádnou jinou. Litevština zní v mých uších jako srandovní hatmatilka, ale kouzlo to má a do muziky padne skvěle. Líbí se mi i projev zpěváka, který se s tím moc nesere a zpívá tak, jak mu zobák narostl ? není to čistý zpěv, ale ani žádnej kanální murmur, prostě takovej civilní zastřenej nebo ochraptěnej hlas. Zpěv je navíc velice dobře srozumitelný - pro Litevce, pro Čechy spíš platí, že tomu není rozumět vůbec:-). Skladby mají silně chytlavé melodie, ale ne nějak prvoplánované, podbízivé, ale sympaticky se postupně zarývající pod kůži. O materiálu se klidně může prohlásit, že je to melodická muzika, zrovna tak že je to nářez ? a obě tvrzení budou pravdivá. Většinou je tempo pěkně svižné, ale pánové se nebojí ani pomalých pasáží a nahrávka díky tomu nezačíná ke konci nudit a trpět častou nemocí ? opakováním již jednou zahraného. Občas se mi zdá, že stopu v melodiích zanechal i středověký folklór a v představách vidím dávné vlasaté a vousaté válečníky kolem velkého stolu plného jídla a medoviny. Nejsilnější momenty ? songy č. 1, 3 a hlavně 4 s úžasně zpěvným refrénem a výstavním sólem. Ale abych jen nechválil ? nejméně se povedla poslední skladba s několika nečekanými ?seky? končící utopeným sborovým zpěvem. Hřmění hromu a dusot koňských kopyt už jsem nejednou slyšel a na konci skladby Griausmavaldys to nemuseli tak náhle useknout.

Zvuk jsem lehce naťuk ? je tentokrát lepší než minule, ale při srovnání s českými kvalitnějšími pracemi prohrává. Je takový zastřený, na druhou stranu jsou všechny nástroje pěkně slyšet v každém okamžiku; nazvučení bicích se mi pozdává nejvíce. CD dorazilo jen v papírovém promo přebalu, takže bookletem sloužit nemůžu. Titulní cover obstarává nějaká večerní fotka (nic moc), zadek fotka vzdálených postav na svahu při západu slunce (hezký) a playlist jak v litevštině, tak v angličtině. A logo ? no to je hodně nepovedený - ale furt lepší než logo labelu Ledo Takas:-(.

Stylově stále platí to, co o předchozí desce ? míchanina třech metalů, spíše stará škola. Žádné klávesy ani jiné nástroje, jen klasika kytara, basa, bicí - ale i tak lze nahrát pocitové album. A ač se black většinou tváří zle, Obtest zplodili nahrávku optimistickou a pozitivní. Tohle album rozhodně zvedne náladu!

Čas: 43:29

Seznam skladeb:

  1. Paskutine Akimirka
  2. Devyniaragis
  3. Iš Kartos I Karta
  4. Pergale
  5. Griausmavaldys
  6. Audronaša
  7. Burtai
  8. Pirmin!
  9. Suminti Juodi Takai

Web: http://www.ledotakas.net

Koupit...


Zveřejněno: 04. 11. 2005
Přečteno:
3275 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 12. 2005 16:39 napsal/a Koolacc
mnam
Is Kartis I Karta je pro me jedno z nejdokonalejsich pagan metalovych alb vubec ... v tom vyctu nejlepsich momentu alba mne chybi Audronasa :-) Jinak se pripojuju k nazoru, ze co je pobaltske je dobre :D
07. 11. 2005 17:22 napsal/a Martin
Pokiaľ ide
o vojakov, tak na albume Skyforger je to o 1. svetovej vojne a lotyšských vojakoch v ruskej armáde. Estónski Loits pre zmenu nosia uniformy z 2. svetovej vojny alebo také niečo, to už fakt vyzerá všelijako, lenže oni to vysvetľujú tým, že Estónci v radoch wehrmachtu bojovali za oslobodenie krajiny od sovietskej nadvlády. Tá sa po zabratí Pobaltia prejavovala tak, že tamojšie národy Nemcov najprv považovali za záchrancov. Z nášho uhla pohľadu možno viac svetla do veci prinesie pár rozhovorov so Skyforger, ktoré tu nedávno vyšli. Osobne si dosť dávam pozor, aby som doma nemal "hnedý" metal :-)
07. 11. 2005 13:02 napsal/a manafob
hnede
hmmm coz to asi jo... i kdyz jsem videl jeden obal kapely a tam byly fotky s vojaky ss nebo wehrmacht nevim. Znamej ze Lotysska mi to vysvetlil tim, ze to byl odboj proti rusum i kdyz na strane nemcu... tam moc na vyber nemeli no ...
07. 11. 2005 12:41 napsal/a Martin
V rámci
pohanského metalu dokonalosť, podobne ako Skyforger. Plusom je to, že u väčšiny pohanských bánd z Pobaltia človek neriskuje šľapnutie do niečoho hnedého, za pohanstvo skrytého :-)
07. 11. 2005 10:50 napsal/a manafob
...
no budu tomu muset dat asi teda taky vic nez par poslechu kdyz to doslo :-)