Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

LP/MC 2023, Into Endless Chaos Records / black metal/punk / Česko

První zkoušky pomalu se rodících BAHRATAL proběhly na začátku léta roku 2017. Impuls vzešel z rozhovorů Plenitele (Marek Zeman, VOICE INSIDE, !ÚL.., KILGORE TROUT, LAKMÉ, DAKHMA, OSAWATOMIE, REMEK, MARNOST, LAMENT, V0nt) s Achnatonem Válkou (David Vála, VOLE, TÁBOR, LVMEN, HLINOMAZ), který o Markovi tvrdí, že je to maskovanej pacient, který radí jiným pacientům, jak zlepšit svůj bezcenný život. I přes první nezdary přivlekli bubeníka Buchara, kterého časem vystřídal Pranýř (PLEŠATÁ ZPĚVAČKA). Později se přidal Kobra (Vojta Jasanský, SNĚŤ, LÁSKA A PŘÁTELSTVÍ, basa v LEZOK a v DINGO /country/ střídá elektrickou kytaru s akustickou) a nakonec po rozpadu SMUTEČNÍ SLAVNOSTI se přidal i Krvák, kterého vloni nahradil Sexekutor. První představa o hudebním směrování byla něco mezi SONIC YOUTH a BURZUM, z čehož se nakonec vyklubal punkový blekoš se špetkou mystiky a se spíše větším než menším množstvím chlastu, filozoficky zarámovaný Hérakleitosem, Nietzschem nebo z českých luhů Klímou a Bondym. Albová prvotina přichází po singlu „Síla hmyzích proteinů“ (2018) a dvou ípkách „Lágry všem“ (2019) a loňském „Legie ubožáků“. 

Osobně jsem s nimi  měl tu čest dvakrát, přičemž zážitek z, i díky prostředí, budějovické bývalé tiskárny, známé jako Světadílna, o kousek převyšoval ten z písecké PodČáry, ale na to sere Baryk.

Desku „Kladivo Intolerance“ v duchu triumfu vůle uvádí v život intro ruku v ruce se skladbou „Země lyr a oceli“ evokující syrovou blackmetalovou stránku více jak 26minutového zaklínadla. V kytarách lze na první náběr najít velkou část punkového vlivu. Úderná jednoduchost s náznakem kvílivé vyhrávky a hrdelní pivem nasáklý výlev nepůsobí BAHRATAL sebemenší potíže. Ve druhé skladbě „Kladivo intolerance“ BAHRATAL stvrzují, že první skladbou načrtnutá apokalyptická niť se bude proplétat albem od začátku do konce. Vokálně mi naskakuje příměr se zpěvákem jihočeských BOHEMYST Radkem Popelem. Nevím, možná moje (mo)mentální indispozice. Skladba „Brambory a chmel / C​ä​cilie M“ neoslavuje nadstandardní plánovanou sklizeň obchodovatelných komodit, nýbrž výbuch pandemonického syrového black speed punku. Plenitel po celou dobu intonuje zběsilé maniakální štěky, což se ke zvuku hodí jako nůž ke krvavé ráně. Hra s upršenejma intrama, všelijakou zvonohrou, hromy, blesky mi výjimečně neleze na nervy a nenuceně zapadá do alba jako celku. Můj privátní tip na bestofku desky (nebo kazety) se skrývá za pohádkovým názvem „Baba Varga“, jenom bych doplnil štítek „Parental Advisory Explicit Content“. Skrze sludge doomový rozjezd, kde Kobra s Achnatonem předhazují zdvojené melodie, si Pranýř uzurpuje bubenickou baterii druhé vlny BM z počátku 90. let a veškerý materiál filtrují přes síto jednoduchosti, divokosti a nekro produkce. K mému vynášení skladby na piedestal přispěl tupa-tupa bubínek s kytarovým skotským střikem. Ve střídavém tempu blížící se „Demiurgův knír“ je příklad toho, že se bicí ani v pomalejších tracích nevymykají blast beatové šabloně. BAHRATAL ukazují, že umí také ubrat na rychlosti a pracovat s melodií decentně zkreslené kytary. Na volnější notu předešlé skladby navazuje poslední „Jablko poznání“. Hřmotná přímočará, prehistorická bestie s trojskou uncí psychedelie ve zdvojených kytarách, což obzvláště v riffáži tvoří hutný sound a zavdává k pivnímu headbangingu. V kontextu s předvedeným materiálem považuji finální outro jako dobrovolnou povinnost.

Album připomíná šílené sanatorium, v jehož studených zdech se ocitl hlavní hrdina Plenitel, s diagnózou nesmrtelnosti U12, obklopený pacienty s podobným moribundusem, jinak skvělými instrumentalisty. BAHRATAL se neohroženě válejí v bahně českého undergroundu a já se o nich ještě určitě zmíním, a to na konci roku při sestavovaní top ten z Čech, Moravy a Slezska. Z alba jako síra čpí živelné nadšení, o sarkastických textech, kterým je mj. dobře rozumět, nemluvě: „V úctě obětí našeho pána, klademe věnce k nohám pomníků. V úctě obětí našeho pána, olizujeme demiurgova čuráka“.

Seznam skladeb:

  1. Země lyr a oceli
  2. Kladivo intolerance
  3. Brambory a chmel / Cäcilie M
  4. Baba Varga
  5. Demiurgův knír
  6. Jablko poznání
  7. Outro

Čas: 26:36

Sestava:

  • Plenitel – zpěv
  • Achnaton Válka – kytara
  • Kobra – kytara
  • Sexekutor – basa
  • Pranýř – bicí

Bandcamp
Spotify
Aple Music

 


Zveřejněno: 19. 06. 2023
Přečteno:
1345 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 06. 2023 23:01 napsal/a Matěj
No je to kult kurvaaaa