INSANIA

12“ shaped picture LP box 2023, Doomentia Records / atmospheric black metal / Česko

Před několika týdny jsem v recenzi na jednostranný sedmipalec „Píseň černých vran“ (obsahující jeden song, navíc převzatý) napsal „pro normální lidi za tři stovky nesmysl, pro ty postižené (sbíráním vinylů, uctíváním MANIAC BUTCHER nebo CULT OF FIRE) další povinný artefakt do sbírky“. Nyní jsem si musel při hledání synonyma pro slovo „nesmysl“ vypomoci slovníkem. Samozřejmě mě napadaly varianty „blbost“, „nerozum“ apod., ale slovník nabídl ve výčtu nikoliv synonym, ale podobných slov mnohem lepší možnosti, z nichž mi přijde nejlepší „nepříčetnost“. (smích) Kdo příčetný si za patnáct stovek pořídí desku, která obsahuje dva songy? Kdo příčetný si za patnáct stovek pořídí desku, na které těžko hledá začátky skladeb? Kdo příčetný si za patnáct stovek pořídí desku, na které nenajde názvy písniček, sestavu, informace o nahrávání nebo o umělcích, kteří nakreslili motivy na obal? (smích) Možná ty informace na vyřezávaném vinylu jsou, ale já indické písmo luštit neumím.

Už jen určit první a druhou stranu není na pohled snadné, i když tento oříšek samozřejmě rozlouskne poslech na Bandcampu. Tudíž „Om Kali Maha Kali“ se nachází na straně s trojúhelníkem, „Jai Maa!“ na straně s kruhem. První píseň je pomalejší, o black metalu se v podstatě nedá mluvit, spíše jde o Indií inspirovanou meditační hudbu, která plyne a plyne a nic moc se neděje. Prim hrají čisté tóny a nejspíš djembe, postupně se přidávají nějaká cingrlátka, vybrnkávačky, ale o metalu, natož black metalu, se dvě minuty mluvit nedá. Poté se muzika lehce zahušťuje, nabírá epický ráz a přidává se zastřený šepot, později i recitace, přičemž zpěvák odříkává mantru, která chtě nechtě v paměti uvízne. Zajímavé to je, ale že by se v tvorbě CULT OF FIRE jednalo o něco výjimečného, to si nemyslím. Mám z téhle písně podobné pocity jako z některých věcí na „Nirvaně“; nezní to špatně ani blbě, ale ani se to ničím nevymyká a do kapelních top momentů má song daleko. 

I v druhém kousku se pracuje s exotickými motivy, ale jinak, dle mého názoru lépe. Po pestřejším úvodu než v případě první položky se rozjíždí chytlavá muzika plná melodických kytarových partů, do toho zpěvák srozumitelně deklamuje a pokud jsem u první písničky psal o epice, taky je mnohem silnější. Několikrát se objeví náznak gradace, který záhy střídá jinak výrazný part, do intermezza za polovinou skladby jde o velmi přitažlivou hudbu, která neztrácí charisma ani v onom intermezzu, ale mně je více po chuti ostřejší dojezd, který už se blíží k black metalu s heavy melodiemi. Složené a zahrané je to samozřejmě kvalitně, hlavně kytara mě hodně baví a „Jai Maa!“ bude určitě bavit i všechny fanoušky, kteří si oblíbili předchozí kapelní počiny.

CULT OF FIRE už si dávají záležet i na produkci, časy zvukového teroru jsou dávno pasé, tentokrát si zopakovali spolupráci s Oto Krojzlem (náběry, mix) a na mastering najali Zdeňka Šikýře, takže deska hraje velmi dobře.

Je na čase vrátit se k té nepříčetnosti, respektive k tomu, jak „ta krabice“ a „ta deska“ vypadají. Jedním slovem luxusně. Ne nadarmo vydavatel mluví o (na 500 kusů limitované) sběratelské edici – tenhle komplet si pořídí hlavně sběratelé všeho pěkného, co souvisí primárně s jejich oblíbenou kapelou, sekundárně s jejich oblíbeným hudebním žánrem a terciálně s gramodeskami obecně. Takže deska: shaped – vyřezávaná do tvaru čtverco-kříže, picture – každá strana s jinými indickými motivy. Krabice: formát 31,5 x 31,5 cm, hřbet 2,5 cm, uvnitř vyplněná pěnou s výřezem pro desku, výřez krytý víkem, na deskách uvnitř obrázek hinduistické bohyně Durgy, na přední straně obrázek další hinduistické bohyně Kálí, na zadní straně logo CULT OF FIRE, celý box potažený speciální lesklou saténovou tkaninou, zavírání na magnet. Jedním slovem nádhera, která bude ozdobou každé sbírky.

Kromě popisovaného produktu vyšel i sedmipalec ve dvou variantách, černé a barevné, za normální peníze (černý za 9 eur, barevný za 12 eur), takže komu jde primárně o muziku, nemusí utrácet sedminásobek. (úsměv)

Abych to nějak uzavřel a bodově ocenil. Provedení jasně za plný počet bodů, muzika tak za sedm, tudíž přesné hodnocení 8,5/10. 

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Om Kali Maha Kali
  • Strana B
  1. Jai Maa!

Čas: cca 14 min.

Sestava:

  • Vojtěch Holub – vocals
  • Vladimír Pavelka – guitars, bass, keyboards, vocals (backing)
  • Tomáš Corn – drums (1)
  • Peter Heteš – drums (2)
  • Peter Bubak – djembe 

Facebook
Bandcamp

https://www.doomentia.com/

 


Zveřejněno: 24. 04. 2023
Přečteno:
1138 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář