Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2022, Lavadome Productions / death/black metal / Česko

AL(L S)TARS ABLAZE jsou sice novým jménem, ale stojí za ním protřelí muzikanti, kteří působili v řadě kapel a označení all stars team se těžko ubrání. Zdánlivě nejjasnější je paralela s HEAVING EARTH, kterými prošli hned tři pánové ze sestavy ALTARS ABLAZE – Tomáš (jediný tam je pořád), Michal (právě se do sestavy vrátil), Pavel –, ale těch spojovacích linek je mnohem víc, část kapely prošla FEEBLE MINDED (Pavel, Tomáš), IMPERIAL FOETICIDE (Pavel, Michal) či SUPREME CONCEPTION (Michal, Frank), prostě taková parta čtyř mušketýrů + bicmen Peter, který tluče v ELYSIUM a krátce i v CULT OF FIRE. 

Na první pohled tedy zejména deathmetalové kapely, takže z logiky věci by se dalo čekat, že i ALTARS ABLAZE budou mít ke kovu smrti nejblíže. Leč tahle úvaha je pravdivá zhruba z poloviny, druhou stranou mince je kov černý, který čpí z alba stejnou intenzitou. Ono slovo „intenzita“ mě napadá při poslechu „Life Desecration“ takřka neustále, stejně tak „agresivita“ a taky „vypiplanost“. Album zní jako dokonalá děsuplná symfonie. Od samého začátku kapela brousí riffy ostré jako břitva, přidává k nim tak akorát techniky, trochu hypnotičnosti, něco dramatičnosti, ale zejména řezničiny. Těžko vyzdvihovat něčí přínos, vše je poskládáno do mozaiky, která dokonale funguje – drtící bicí, výrazná baskytara, kvílející i řezající kytary a démonický vokál. 

Hned v první skladbě je všeho uvedeného plno, místy je to doslova běsnící nářez, ale nejen totální destrukcí je skladba napěchovaná, rozumně se zvolňuje a o to silnější dojem pak zanechávají ony marše, které jsou navíc v rámci jedné skladby proměnlivé a plné různých vychytávek. Zatímco první nátěr je demolice non plus ultra, navíc lehce se klonící tu k death metalu, tu k blacku, po zvolnění, jímž se porůznu proplétají kytarové vyhrávky, se s druhým nástupem rychlojízdy hraje úplně jinak než na začátku, žádné opakování. Titulní „Znesvěcení života“ se rozjíždí pomaleji, dokonce bych řekl, že ty pokroucené kytarové tóny jsou melodické a epické, ale i tady se postupně přidává plyn a vpluje se na extrémní notu, a to jak po hudební, tak vokální stránce. Michal je bezesporu jedním z nejlepších tuzemských vokalistů – a tady podává po celou hrací dobu konzistentní výkon špičkové úrovně.

Pohled na délku třetího songu naznačuje, že v něm nebude čas na nějaké otálení, dvě minuty dvacet sekund taky zpočátku odsýpají v kvapíkovém tempu, jedna eskapáda střídá další, ale překvapivě je zařazena i pochodová pomalejší pasáž, která se přelévá v dramatický úsek a poté hraje prim parádní sólo, jež zase střídá pekelná divočina.

V podobném stylu bych mohl v popisu skladeb pokračovat, ale zatímco já bych se opakoval, kapela nikoliv. Když už jsem si myslel, že vrcholu extrémna bylo dosaženo, šleha „Across the Empires of Death“ mě vyvedla z omylu, tady se ale onen vrchol opravdu podařilo dosáhnout, aniž by to působilo samoúčelně, hra je pořád dostatečně variabilní, nejen ryze drtící. A tak dále, pořád skvěle… 

Zvuk byl zaznamenán Otynem před rokem v Davosu, o mix a mastering se postaral Christian Erkens v Cyphx-Audio studiu a cédéčko hraje parádně. Identifikovat lze všechny nástroje naprosto bez problémů, bicí zní dostatečně hutně, o pěkně znějící baskytaře jsem už psal, zpěv má přesně takovou hlasitost, že není ani nad, ani pod nástroji.

Výborný dojem z „Life Desecration“ podtrhuje obal, jehož přední i zadní stranu zdobí práce Nuna Zukiho z Belial NecroArts – a jeho obrázky jsou skvělé a k muzice na disku přiléhavé. CD je vloženo v klasické plastové krabičce s  bookletem o šestnácti stranách, na kterých jsou zejména texty, nechybí ani fotka kapely od Daniely Neumanové, leč ta asi tiskem utrpěla; anebo ji takhle zatemněně kapela chtěla. Grafika je naprosto odpovídající náladě nahrávky, černé podklady, bílé písmo pro texty, zlaté pro názvy skladeb, vše má řád, i font byl zvolen citlivě.

Ve všech směrech špičková práce, která si nezadá se zahraničními výtvory těch nejvěhlasnějších kapel, to je debut české kapely, které by měl být tuzemský prostor těsný. 

Seznam skladeb:

  1. For the Lifeless Love of a Crucified Corpse
  2. Life Desecration
  3. Shrine Destroyer
  4. Across the Empires of Death 
  5. Drenched in Wrath and Blood
  6. With Bone Crowns and Iron Scepters
  7. Beneath the Smouldering Ruins         
  8. Glorification of Rats

Čas: 30:56

Sestava:

  • Michal Kusák – vocals
  • Tomáš Halama – guitars
  • Frank Šerák – guitars
  • Pavel Šatra – bass
  • Peter Heteš – drums

ROZHOVOR

Facebook
Bandcamp
YouTube

Lavadome

 


Zveřejněno: 28. 11. 2022
Přečteno:
1255 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář