Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

IMMORTAL RITES - Art of Devolution CD 2004, MORBID Records

Němci Immortal Rites asi nebudou pro většinu návštěvníků letošního Open Hellu neznámým pojmem. Předvedli na něm solidní vystoupení, dali se do řeči s naším šéfredaktorem, takže promo CD-R jejich aktuálního záseku je tady. Album Art of Devolution bylo nahráno v zimě 2002/2003, v roce 2003 vyšlo u US labelu Khaosmaster Prod. jako digipack pro severoamerický trh a loni u Morbid Rcs. jako normální CD s ne zrovna moc pěknou titulní kresbou na obalu.

IR nenechali nic náhodě a při nahrávání se obklopili známými metalovými jmény. Největší podíl na nahrávce (když nepočítám kvartet muzikantů) má Alex Krull z Atrocity, který se postaral v Mastersound Studiu o zvuk, dále o produkci, intro, a v United Scars Anthem o doprovodný zpěv. Ve stejném songu zazní klávesy dalšího člena Atrocity Martina Schmidta a v Mirror Reflections zase hlásek Liv Kristine Espenaes.

Ač někdy není stylové zařazení jednoduché, u IR je naopak použití jiných slov než střednětempý melodický death metal nemyslitelné. Tahle definice stylu nesedí pouze u otvíráku Eugenic, zvukového experimentíku spáchaného nejspíše na počítači. Pak už se rozjíždí melodické kytary, dunivá basa a úderné bicí. Všechno je tak jak má být, je zřejmé, že pánové přemýšleli o každém tónu a tohle přemýšlení se vyplatilo. Dalším kladem je zvládnutí nástrojů na vysoké úrovni, takže je tady vůbec něco špatně? No, vyloženě špatně asi ne, ale pro někoho možná bude problémem zvyknout si na poněkud netradiční projev zpěváka. Jeho hlas je takovej nějakej podivnej a zastřenej, ani typicky deathovej murmur, ani thrashovej chraplák, ale něco mezi.

Vyzdvihnout nějakou pecku je vcelku ošidné, každá má svou kvalitu, ale má-li to být, tak hit č. 1 je pro mě šestka Mirror Reflections, a to nejen díky hostující zpěvuli. Skladba má totiž strašně nakažlivej rytmus a melodii, kterou si pohvizduju kudy chodím. Pěkné okamžiky má i předcházející United..., hlavně dlouhé kytarové pasáže chutnají opravdu skvěle. Nejnářezovější songy se ukrývají hned v úvodu pod tracky 2 a 3, ale nečekejte extrémní death, spíše extrém v rámci tvorby IR - ale i přes hukot nechybí melodické pasáže a zvolnění. Zajímavý úvod naznačoval, že něco by mohlo být i z Hallucinations ..., ale zbytečné zrychlení a tak trochu méně nápaditý kvapík mi nesedí a nakonec tuhle skladbu považuju za nejslabší. Ale jinak je deska nápadů plná a je jen na posluchači, jestli je ochotnej věnovat nahrávce vícero poslechů a do tvorby IR postupně pronikat.

Zvuk je jedním slovem výborný, k tomu není co dodat, takhle si představuju zvuk metalové desky. A rozhodně nadprůměrné metalové desky.

Čas: 42:54

Seznam skladeb:

  1. Eugenic (Intro)
  2. Fatal Exploited
  3. Dressed In Amazing Red
  4. Digital God
  5. United Scars Anthem
  6. Mirror Reflections
  7. Hallucinations Overture
  8. The Utter Dark
  9. Pathetic Patterns
  10. The Cadaverizer

Web: www.immortalrites.de


Zveřejněno: 09. 10. 2005
Přečteno:
3480 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář