Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

13.-17. 7. 2022, Trutnov - Na Bojišti

Pátek 15. 7. 2022

Jestliže první dva dny se dají zvládnout v pohodě, tak třetí den bývá kritický. To tvrdím už dlouho a stále to platí. Probouzím se rozlámaný, bolí mě kotníky i kyčle, bolí mě bedra, celková únava je znát taky. Po ranním kafi se jdeme ještě natáhnout, pak oběd a kolem třetí hodiny vyrážíme směr Bojiště. Tímto nestíháme rovnou desítku kapel, z jejichž výčtu mě nejvíc zajímali tuzemští IDIOCRACY, DEZAZTRE NATURAL z Chile a belgičtí HETZE.

Takto docházíme až za zvuků slovenských CRANIOTOMY, kteří hrají (pro změnu) death metal. Dávám si rychlé kolečko areálem, nezbytnou kávu a na pódiu už stojí trio z Brazílie SOCIAL CHAOS. Poprvé jsem je snad zaregistroval na split CD s PRŮMYSLOVOU SMRTÍ tak před 15 lety a byl to celkem bordel (obě kapely). Nyní je to drsný a rychlý hardcore/crust, který mě takhle „po ránu“ bavil. (úsměv)

Jako další jde na řadu jihočeská stálice GRIDE, kterou snad netřeba představovat. Hráli zde i loni a bylo to super. A super to bylo i letos. V nové sestavě to kapele šlape a i Čertova nová role zpívajícího bubeníka má co do sebe. Zazněly samozřejmě jak skladby nové, tak letité hity. Po tomto výkonu to měli FEASTEM z Finska celkem těžké, ale jako zkušení grindeři se s tím poprali na jedničku. Ostatně, za mě je to jedna z nej kapel daného žánru, takže jsem nelenil a konečně si na LP pořídil jejich poslední album „Graveyard Earth“.

Třetími do party v tomto rychlém bloku byli PxLxFx (PRETTY LITLLE FLOWER) z Texasu, kteří nejsou domácímu fandovi extrémní hudby neznámí. V Česku se už párkrát objevili, a když hrály některé tuzemské kapely turné po USA, tak se na něm většinou potkali právě s P.L.F. (stačí si přečíst nějaké tour reporty ve fanzinech). Ačkoli hrají jen ve dvojici, je jejich vystoupení neskutečný nářez. Bicí plné zvratů a do toho Dave sází jeden krkolomný kytarový riff za druhým a ještě stačí zpívat. Navíc je to hodně sympatický týpek, se kterým jsme se seznámili už předchozího dne. Za mě další z vrcholů OEF!

Po těchto třech hlučných bandách bylo nadcházející vystoupení MOB 47 takovou pohodovou kytarovkou. Ale ne, tito Švédové to umí pořádně rozparádit v tom nejlepším punk/hardcore smyslu. Čtyřicet let na scéně a stále jim to šlape tak, že by spousta mladších kapel mohla závidět. Ale to už se s osmou hodinou večerní přesouváme do Británie, protože nastupují deathmetalové legendy a průkopníci žánru BENEDICTION. Podle úsměvů na tvářích bylo poznat, že tuhle povedenou párty si užívá celá kapela. Ovšem asi nejvíc frontman Dave Ingram. A s nimi samozřejmě plný kotel pod pódiem i tanečníci na něm. Holt, Birminghamští byli ve formě a šlapalo jim to.

Následující masové vrahy MACABRE si vybavuju jen lehce. Musel jsem je někde prokecat a jen tak z dálky poslouchat jedním uchem. Ale to už nastupuje další legenda švédského death metalu DISMEMBER, na kterou je areál plně obsazen. Typické chrastivé kytary a maximální nasazení. Ovšem únava už značná a já pomalu vyhlížím, bohužel, konec jejich vystoupení a s ním i konec tohoto dne. O půlnoci ulehám zničený do postele a vůbec nezávidím 3 ONANY BOYS jejich hrací čas končící ve tři ráno.

 

Sobota 16. 7. 2022

Probuzení do posledního festivalového dne je příjemné, skoro nic mě nebolí, jako by se už tělo aklimatizovalo do festivalového módu. Po nezbytné kávě, pivu a obědu se přesto zalepení smažákem odebíráme zpět na pokoj nabrat síly. Z prvních kapel bohužel nevidíme hlavně zběsilý grind amerických BANDIT, ale stejně máme v plánu vidět až staroškolský heavy/speed metal INDIAN NIGHTMARE.

Ovšem ani to se nám nedaří a do areálu vcházíme těsně po jejich vystoupení. Takže první dnešní kapelou jsou pro nás CARNAL DIAFRAGMA. Ač taky z Ostravy, dlouho jsem je neviděl. Navíc mají nového bubeníka, kterým je David (LIVEEVIL, ex-SSOGE). Jejich gore grind mě baví, i když ty polka rytmy by se mohly vyskytovat méně často. A protože podobných kapel bylo na letošním ročníku opravdu málo, vystoupení CARNÁLŮ si užila především horda nájezdníků, kterých byl plný plac na pódiu vyhrazený pro tanečníky v roztodivných maskách.

Po tomhle vystoupení stíhám rychlé kafe a v backstagi už vyčkává skupinka dětí odložených v Kinder Grinder koutku. Tento čas mají vyhrazený pro nácvik stagedivingu. Takže za zvuků nejvíc zle se letos tvářící kapely BEHEADED z Malty vyrážejí nervózní malí skokánci na plac a nesměle se vrhají do náruče ochranky. Zábrany mizí a s úsměvy na tvářích obíhají pódium, aby si mohli skočit znovu. Tohle je pro ně nevšední zábava a i obecenstvo si tohle rozverné skotačení vesele užívá. Ovšem hrající kapela celá v černém a v kožených botách až pod kolena se tváří jak nejkrutěji to jde, protože death metal je jejich život.

Další death v podání finských CONVULSE vypadl na poslední chvíli a jako náhrada nastupují OVERCHARGE, což je vlastně takový MOTÖRHEAD z Itálie a to včetně frontmanovy choreografie. Bylo to příjemné odpolední zpestření. Tím byli i britští HELLBASTARD, kteří v polovině 80. let drhli poctivý crust, ale teď je to crossover/thrash, který baví. Mladík za bicí soupravou a dva „staříci“ se strunnými nástroji byli přesně tím, co jsem chtěl v danou chvíli slyšet a vidět.

To neplatilo o BILE z Holandska a jejich hutnou gore grind polku jsem po chvíli raději oželel a vrátil se až na arizonské GATECREEPER, což je relativně čerstvá krev na, samozřejmě, deathmetalové scéně. Vyznávají především skandinávskou větev tohoto žánru a šlape jim to skvěle. Oproti tomu ta americká v podání  AVULSED ze Španělska mě opět nechává klidným, tak se raději věnuji loučení se se známými, dokud je světlo.

Pět minut po jedenadvacáté hodině přicházejí legendární němečtí pivaři TANKARD. Jejich thrash jsem nikdy neposlouchal, takže uctívat tento kult nemůžu. A přestože to nebylo špatné, místy dokonce i dobré, jejich vystoupení v mých už unavených očích snižoval dlouhý hrací čas, který se ještě o několik minut natáhl. Omlouvám se, ale tohle sledovat víc jak hodinu a navíc čtvrtý den na festivalu je vyloženě hrdinství.

Protože jsme se rozhodli, že posledních pět kapel vynecháme (začátek CRYPTA v 1:20 a DECULTIVATE ve 2:35 je nadlidský výkon), vyvrcholením letošního ročníku jsou pro nás PIG DESTROYER. Grindcore legenda, která to drtí už čtvrt století. Vše začalo elektronickou předehrou, během níž Blake Harrison odsluhoval různé krabičky na stole. Pak se přidal zbytek kapely a nastalo grindcore peklo, které vymrštilo spoustu tanečníků nahoru na pódium. Ani Blake nezůstal pozadu a majíce volné ruce, začal křepčit mezi svými kumpány. A protože tanečníci nemají co dělat v prostoru vymezeném pro kapely, jal se jeden klučina z OEF crew tohoto jeho bedlivému oku proklouznuvšího nezbedníka vykázat zpátky pod pódium. Po chvilce vysvětlování se tomuto omylu oba zúčastnění (a určitě všichni, kteří si toho všimli) zasmáli a neskutečně drtící řež mohla pokračovat v plné sestavě Američanů. Tohle byl hodně výbušný koncert, který si užívali jak návštěvníci, tak i kapela, jako by to byl jejich poslední koncert v životě. Takhle by to mělo být! Ale ve čtvrt na dvanáct byl konec a my dáváme skvělému areálu Na Bojišti sbohem.

Další ročník Obscene Extreme Festivalu je za námi. Byl opět hodně povedený, i když byl možná až hodně deathmetalový. Ale o to vůbec nejde, bavili se všichni! Za mě jednoznačnými vrcholy byla vystoupení CRISIX, P.L.F. a PIG DESTROYER. Samozřejmostí byla bohatá nabídka rozličných veganských a vegetariánských jídel, kavárny, čepovaný cider nebo veganská zmrzlina. A krom standardní nabídky produkce fabriky na pivo z Plzně bylo na čepu i několik speciálů z jejich minipivovaru podznačky Proud (IPA, APA, stout atd.), včetně oficiálního piva festivalu, pojmenovaného dle alba DISMEMBER – „Ever Flowing Stream“ (sakra, proč se nechal uvařit zrovna kočkopes India Pale Lager?). (úsměv) To bylo navíc k dostání i v grindmarketu v plechovkách. Když se k tomu všemu ještě přičte pohodová atmosféra, zůstane zážitek, ze kterého budeme čerpat energii následujících dvanáct měsíců. Takže jo, bylo to fajn a uvidíme se zase za rok v Trutnově Na Bojišti. Připevněte si na ledničku lísteček s poznámkou: Obscene Extreme Festival – 5.–9. července 2023!!!

Středa a čtvrtek

Fotoreport z celého festu

Fotky: Daniel K.

 


Zveřejněno: 22. 07. 2022
Přečteno:
1600 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář