Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

Léto je fuč a s ním i festivaly. Náš zine nabídl představení snad všech, které se u nás letos konaly, předfestové rozhovory s pořadateli a samozřejmě i reportáže (několikrát on line z místa konání).

Tento maratón článků zakončíme stejně jako loni anketou mezi pořadateli o tom, jak to kde dopadlo, co se povedlo, co nepovedlo, kdo bude za rok pokračovat a kdo třeba ne. Jako první odpovídá Mech@nik, hlavní persona stojící za Fit of Rage festem.

1. Můžeš prozradit, kolik fanoušků navštívilo tvůj festival? Stačil jejich počet k pokrytí nákladů?

Na festival dorazilo opět necelých 300 platících. Bohužel tento počet byl nedostatečný        pro zaplacení veškerých nákladů spojených s pořádáním festivalu, čekali jsme, že to bude    lepší?.

2. Byl s chováním návštěvníků nějaký závažnější problém?

Určitě ne. Jediný vážnější incident jsme museli řešit v sobotu ráno se silně podnapilými německými návštěvníky, ale nic co by nešlo zvládnout. Pánové si opět dokazovali, že jsou něco víc, než my.

3. Přijely všechny kapely, v případě, že ne, proč?

Festival neodehrály 3 skupiny. ABUSED a UNDERSIDE z časových důvodů. Silně jsme podcenili otravnost městské policie v Berouně. Která své výhružky vystupňovala natolik, že jsme byli nuceni ukončit vystupování každý den o něco dříve, než jsme měli původně v úmyslu. Bohužel tyto skupiny měly vystupovat v pátek a v sobotu jako poslední a tak na to doplatily. Třetí skupinou, která nevystoupila byli polští Darzamat a to z jednoduchého důvodu, situace se v sobotu zhoršila ? celý den prakticky ustavičně pršelo a lidi ubývali místo, aby přicházeli?Bylo jasné, že bychom Darzamat nebyli schopni zaplatit, tak jsme se s nimi dohodli, že to odvoláme. Bohužel jsem to v tom fofru, zapomněl ohlásit, takže se lidem omlouvám.

4. Která kapela byla finančně nejnáročnější, a jestli to je možné    prozradit, na kolik přišla?

Nejdražší byli američtí Macabre a švýcaři Cataract. Cenu raději nezveřejním, ale málo to není.

5. Které kapely tě na festu nejvíce potěšily a které naopak zklamaly?

Největším překvapením v kladném významu, a určitě nejen pro mě, byli právě Cataract. Také sobotní vystoupení francouzů Inhumate bylo naprosto šílené, stál jsem doslova s otevřenou hubou. To co předváděli na pódiu bylo fakt úžasné. Zklamáním pro mě bylo pár kapel, které si festival spletly s nějakou akcí u nich za barákem, kde jsou hlavní hvězdy oni, a můžou zvučit, přestavovat aparaturu a hrát libovolně dlouho. Každá kapela podepsala smlouvu a měla jasné podmínky jak dlouho mají být na pódiu ? pár spolků si z toho očividně nehodlalo dělat těžkou hlavu a pak byli ?šokovaní?, že jsme jim museli utnout set. Nejde mi do hlavy, že si neuvědomují, že jsou i další skupiny, které by si rády zahrály? Jmenovat nikoho nehodlám, nemá to smysl.

6. Byly nějaké změny v sestavě kapel na poslední chvíli?

Žádné změny na poslední chvíli se naštěstí nekonaly. Bohužel došlo k výše zmíněným změnám během festivalu, které nás mrzí, ale byli jsme k tomu donuceni okolnostmi a nebylo jiné cesty. A Hypnos nedorazili kvůli problémům na postu bubeníka.

7. Byl jsi spokojen se službami, které jsi si na fest objednal, tj. zvuk, světla a další aparatura?

Po této stránce jsem byl určitě spokojený. Zvláště když to srovnám s minulým ročníkem v Plané u Mariánských Lázních, kde se zvukaři opravdu nepředvedli a to mluvím ještě slušně. Jediné co vše kazilo, bylo neustálé vyhrožování policií o okamžitém ukončení akce, pokud to neztišíme. Takže zvukaři nemohli svou jinak skvělou práci podpořit pořádnou zvukovou stěnou.

8. Vznikla v průběhu festu nějaká událost, která ti hnula žlučí a třeba ti leží v žaludku doteď?

Tak tyto události už jsem naznačil. Jsou v podstatě tři. Mrzelo mě chování některých kapel. Dost mě naštvala ?kvalita? pódia, které bylo smluvně v režii majitele areálu. Jeho sliby o profesionálnosti byly opravdu plané. Pódium bylo otřesné jak vzhledem tak funkčností. Nejvíce mě ale nasrali policajti. Prakticky celý festival každou hodinu přijížděli, s tím ať to ztišíme, nebo to ukončí. Nakonec jsem zjistil, že to bylo na popud nějaké staré báby, která jim každou hodinu volala a o které jsem se pak dozvěděl, že to dělá úplně pořád při každé akci v tomto místě. Vrcholem všeho bylo, že když jsme s policií stáli u prvního obytného domu, byla slyšet víc dálnice, která vedla opodál, než hudba z festivalu a to podstatně, bohužel to je ale nezajímalo - ?stížnosti musejí řešit? . To, že se nezakládaly na pravdě už je nezajímalo ?   

9. Naopak, objevilo se něco, co tě zahřálo u srdíčka a máš z toho dodnes příjemný pocit?

Tak toho pozitivního bohužel moc není. Byl jsem vděčný lidem, kteří na festivalu zůstali i v sobotu, přesto, že neustále pršelo.

10. Jak to vypadá s příštím ročníkem, plánuje se již nyní? Jak to vypadá s areálem, termínem, kapelama atd.?

Ano příští 7. ročník plánujeme už nyní. Vzhledem k přesycenosti prázdnin různými festivaly se bude konat již 17. června. Vzhledem k pravidelné návštěvnosti cca 300 lidí, která se nezvýšila ani na posledních 2 ročnících, které už byly dvoudenní, bude příští ročník pouze opět jednodenní (vystoupí 18 kapel). Také se vrací do místa svého vzniku a to do Boru u Tachova, kde je naprosto dokonalý a krásný areál v parku u zámku. Zvaní zahraničních hvězd a kombinování různých stylů, hlavně všelijakých odnoží deathu a tvrdšího HC bude zachováno. Díky za rozhovor. Mech@nik


Zveřejněno: 26. 09. 2005
Přečteno:
3413 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 09. 2005 15:13 napsal/a marty
lidi
necelych 300 platicich, tak to jsem taky necekal... to je spatny...