Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD/LP 2022, Les Acteurs De l´Ombre Productions / avantgardní black metal, neoklasika / Francie

O tento, přinejmenším zajímavý projekt, jsem se přihlásil sám, dobrovolně, bez sebemenších známek nátlaku. To jen tak zkraje na vysvětlenou…

Projekt jednoho muže, jmenovitě Léona Harcoreho, začal psát svou historii rokem 2008 a až do současnosti vychrlil do světa sedm alb, včetně novinky, což značí solidní plodnost. Nemohu podat svědectví z nahrávek let minulých, protože právě aktuální „Douce Fange“ je tím prvním (a obávám se, že i posledním), jímž krmím svá ušiska.

Jestli mohu PENSÉES NOCTURNES, respektive Léonu Harcoremu něco přiznat, je to jistě řádná dávka originality a odvahy. Ten chlap nezná hranic a nebojí se pro svůj záměr použít jakéhokoliv prostředku (skoro jako bych popisoval známého krále Šumavy, že?). Hudební dortík psíka a mačky pojímá opravdu nespočet na první pohled nespojitelných ingrediencí. Je libo kabaret s klasickou produkcí? Šup s ním do hrnce. Potěšil by vás karnevalový rej nebo čertovské běsnění černého kovu? Už se vaří. Je-li třeba nálady zklidnit a mrzačenou duši zlehounka pohoupat, nastupuje saxofon a dodává mysli tolik potřebnou chvilku klidu a míru. Ságo jsem zmínil, a co se týká ostatních nástrojů, je tam snad vše od flašinetu po elektrickou kytaru. Chvílemi jako bych se vracel do časů normalizačních a užíval kreativní rozpuk PLASTIC POEPLE OF THE UNIVERSE. Celé to působí jako soundtrack k šílenství, pomalu prostupujícím tělem bezmocného jedince, který sic má sem tam světlou chvilku, ale výsledek je nezvratný.

Když o hudební stránce hovořím jako o těžce kočírované zpovědi bláznově, kde tu a tam narazíme na mantinely, tak zpěv je boří kompletně. Mistr Léon má v hrdle ukrytou bohatou paletu výrazů, kterou využívá beze zbytku, ba co víc, mám podezření, že co chvíli vyloví tón, o kterém neměl doposud tušení. V jednom okamžiku oblažuje operním barytonem, za moment blackově chrčí, aby posléze přešel do hysterického řevu a zadupal do země poslední zbytky normálnosti. Stejně jako u muziky, i zde platí: těžko popsat – nutno slyšet!

Vizuál díla absolutně koresponduje s jeho obsahem a nebojím přiznat barvu, že mne zaujal na první dobrou. No řekněte sami, už na vás z obálky blackového alba čučel přiopilý kohout se sklenicí lahodného moku v pařátu? Černěkovovou čest tak alespoň částečně zachraňuje nabídka uzenin a vepřových hlav, které má na pultíku bodrý francouzský strejda. Neméně bizarním způsobem je vyzdobena i textová brožůrka a docela mne mrzí, že jestli angličtinou vládnu mizerně, tak francouzštinou vůbec.

O nějaký ten řádek výše trochu silácky vykřikuji, toto už víckrát ne! Teď, na konci článku, šlapu mírně na brzdový pedál a tuším, že by to nikdy nemuselo být zcela definitivní. Chce to každopádně hodně specifickou náladu. Věřím, že když by se nás u hodnocení sešlo pět, uviděli byste pět rozdílných klasifikací. Za mne šest.

Seznam skladeb:

  1. Viens Táter D´mon Carrousel
  2. Quel Sale Bourreau
  3. PN Mais Costaud!
  4. Saignant Et Á Poing
  5. Charmant Chamier
  6. Le Tango Du Vieuloniste
  7. Fin Défunt
  8. La Semaine Sanglante
  9. Gnole, Torgnoles Et Roubignoles

Čas: 49:49

Sestava:

  • Léon Harcore – zpěv, všechny nástroje

sağlık hukuku

Bandcamp
Facebook
Instagram


Zveřejněno: 08. 02. 2022
Přečteno:
880 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 02. 2022 15:52 napsal/a Coornelus
Carnival in Coal
Mně zas hned naskočej jejich karajani Carnival in Coal, který si teda z Mr. Bungle vzali velkej příklad :) Hudba pro mě zajímavá, asi bych byl bodově štědřejší, ale nějak mi přijde, že se tenhle mix všeho cca před těmi 15 lety vyčerpal
08. 02. 2022 06:12 napsal/a Horaguru
PN...
Rád věřím, Kubino. Třebas se mi zrovna netrefil do chutě a za rok může být vše jinak a já budu lítat po světě v jejich trikotu :-) Jestli vyjde vše jak má, tak si je na Brutale nenechám ujít.
08. 02. 2022 00:19 napsal/a Kubina
PN
Já tomu projektu fandím. Na předchozí record jsem taky psal recenzi. Ještě jsem novému albu nedal plnohodnotný poslech, ale chystám se. Trochu to dává vzpomenout na blázny Mr.Bungle, Unexpect nebo Sleepytime Gorilla Museum. Mimochodem PN by měli rozeznít letošní Brutal Assault.