Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

JAPAMATA JAM PIT - pravá, levá CD-R 2005, vlastní náklad

Skupina Japamata Jam Pit je z Tábora a personálně je propojena s nepoměrně známějšími a stylově úplně odlišnými F.O.B. Název kapely vychází z počátečních písmen jmen čtyř členů ? Jarda, Petr, Márty (F.O.B.) a Tom (Corbow ? F.O.B.). Zatímco F.O.B. je technický death metal, Japamata je na jednoznačné zařazení docela tvrdý oříšek. Některé skladby mají blízko k HC, další k emo coru, svojskému rocku a možná i nu metalu.

Mě nejvíce oslovil hned úvod kolekce; tím nemyslím intro ? vteřinový výkřik ?intróóó?, ale skladbu Always , která se nejvíce blíží emo HC a po pomalejším rozjezdu zaujme zajímavou kytarou a vlastně pestrou hrou všech muzikantů a několika změnami tempa a nálady. I následující Destruction... se mi zpočátku líbí, stylově je to podobné jako Always, ale tady je přecejen méně změn temp a skladba lépe odsejpá. I zpěvu, no spíše takového skoro křiku, je více. Pasáž s ječícím zpěvem ale song trochu tříští a ke konci mi změny rytmů moc pod nos nejdou. U následující písně si musíte klepat hlavou do rytmu, kytara zase hraje prim a to velice zajímavě, nejen hrou, ale i zvukem. Zpěv je trochu zahulenej, skoro bych řekl, že lehce falešnej ? nebo je to schválně? Možná je i studiová úprava. Follow me má zpěv výrazně lepší, zase je to takové emociálně zabarvené a snad by se tomu nechalo říkat emo core rock. Po čtyřech skoro rychlých kouskách ale přichází úplně něco jiného. Jednak je text poprvé v češtině, ale hlavně je skladba utahaná a monotónní. Zpěv je zase přes nějaký efekt, instrumentálně si asi pánové asi vyhráli, ale skladba pro mé uši nefunguje. Nedovedu si moc představit ani živé provedení, tohle by mě nebralo. Slova sice na závažné téma, ale přijdou mi hodně dětinský ? možná je to trochu parodie, možná ne, každopádně tohle je nejméně podařená skladba po všech směrech. Hopsavým rytmem začíná další česky zpívaný song, který nemá daleko k punku a proti předchozímu trápení mi zvedá náladu. The lost mind je opět v angličtině, ale zase se vrací do těžkostravitelných vod podobných výše nechválenému oteplování. Je to asi art rock, ale tohle zase nemusím. Poslední věc je zase stravitelnější, skoro metal, a kvůli variabilnímu vokálu asi ten s předponou ?nu?.

Zvuk ze stejného studia, v jakém točili F.O.B. poslední dvě alba, je na solidní úrovni a vlastně mu ani nelze nic vyčítat. I kopák zní v ne tak tvrdé hudbě lépe než na Default. Černobílý obal s vyfocenejma botkama na dlažbě mě neoslovuje, uvnitř akorát track list, sestava a děkovačka ? jako průvodce dema snad stačí, ale já bych ještě přivítal textíky a obrázky pánů hudebníků.

Těžko se mi to bude bodovat, ale tentokrát se přemůžu a nějak to vykoumám. Dvě skladby mě nebraly vůbec, intro a outro nepočítám, se zbylých se mi něco líbílo víc, něco míň, instrumentálně je to parádní, zpěvově těžko hodnotit, když je každou chvíli použité zkreslení, takže po dlouhém přemýšlení jsem rozhodl tak, jak je uvedeno níže. Na svou obranu bych ještě rád uvedl, že nejsem znalcem podobné hudby, neznám žádnou podobně hrající kapelu a ani tento stylový miš maš moc nevyhledávám.

Čas: 29:38

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Always
  3. Destruction of Human body
  4. End is comming
  5. Follow me
  6. Globální oteplování
  7. Hra pravdy
  8. The lost mind
  9. Fake
  10. Outro - phone

web: http://www.japamata.wz.cz

Koupit...


Zveřejněno: 02. 09. 2005
Přečteno:
3459 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 09. 2005 08:16 napsal/a manafob
...
no ja bych cekal taky vic :-0
06. 09. 2005 16:57 napsal/a marty
súpr trůpr
no ja cekal prave spis tech 10
05. 09. 2005 20:34 napsal/a Peťa
Super Trooper
Ty voe, jsem 6 bodů ani nečekal!!! :o)))