Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD/LP 2020, Les Acteurs de l’Ombre Productions / black metal / Francie

Francouzská blackmetalová kapela HYRGAL se na stránkách Fobie objevuje potřetí. Poprvé to bylo s debutem „Serpentine“ (2017/2018), následně se splitkem s BÂ’A a VERFALLEN (2018), letos s dalším full albem, které vyšlo na konci roku 2020 – stejně jako předchozí nosiče u labelu  Les Acteurs de l’Ombre Productions, s jehož počiny se rovněž potkáváme pravidelně. A pravidelně chválíme obaly, což zopakuji i u „Fin de Règne“ (což by snad mohlo znamenat konec království či vládnutí) – obal je něco jako dvojpošetka, v jedné kapse CD, v druhé booklet. Grafika je jak u přebalu, tak u knížečky skvostná, kromě toho, že vše dobře vypadá (i titulka bez loga či názvu nahrávky), je na booklet kromě křídového papíru použit pauzák (v krátké době mám v rukou třetí podobně laděný produkt, nedávno tomu tak bylo u PANYCHIDY a SIX DEGREES OF SEPARATION).

Obal prozrazuje, že v kapele se opět měnili hudebníci, vedle tahouna Clémenta Flandroise, který je známý hlavně díky působení ve SVART CROWN (minule jsem psal, že z této kapely odešel, a hle, už je zase zpátky), se objevily dvě nové tváře, které se postaraly o rytmiku. Ta je tentokrát o něco více patrná než minule, kdy byly bicí i baskytara v mixu upozaděné, což platilo i o vokálu. Už neplatí.

Úvod obstarává kratinké „šumové“ intro, které přechází v blackemtalový sekec mazec, který nezapře zemi původu ani Clémentovu zálibu v atmosférické muzice. Ta je myslím optimálně namíchaná z ingrediencí francouzské školy – nechybí potemnělé polohy, melodie, nervnost, materiál je dostatečně pestrý, aniž by působil krkolomně. Ono střídání divokých a volnějších pasáží mi přijde rozumné, kytarová práce pak neotřelá, i když co je dneska neotřelé… Takřka každá blacková úderka se snaží o nějaké odbočky… 

HYRGAL tyto odbočky vidí v ambientu či post-rocku, ale když se opět vrátím k předchozímu albu, tak ve srovnání s ním je těch divnopasáží nepoměrně méně. Což rovněž s povděkem kvituji. Pokud bych měl hledat nějaké mouchy, tak je to zvuk bicích. Ten se mi jednoduše řečeno nelíbí. Hlavně v sypačkách je zvuk (nejspíš) rytmičáku podivně mlaskavý a činely se taky nepovedly. Proto se raději soustředím na kytarovou práci, která se mi líbí, díky ní poslouchám album s chutí a neustále objevuji nové vychytávky. Podobně to mám s vokálem, frontman sice slovy šetří, ale když se k mikrofonu postaví, má charisma – ať už skřehotá, nebo se pouští do temnějších zlých poloh. To je případ čtvrté „Sépulcre“; po parádním kytarovém melodickém závěru předchozí písně je tu zmar a tíha, řev rozervance a depresivní pomalá muzika mířící k DSBM. 

Na „Fin de Règne“ nechybí ani odkazy k old school černému kovu, „Glyphe de sang“ nezapře inspiraci ve „starém“ Norsku. V „Héritier mort-né“ pak chvilku dojde i na hymnické vokály, které jsou v kontrastu s převládajícím krákorem a řevem, a aby hlasových poloh nebylo málo, objevuje se i cosi jako recitace.

Z uvedeného je doufám patrné, že HYRGAL si drží slušnou formu a že poslech jejich nahrávek není ztrátou času. Když srovnám debut a aktuální počin, vychází mi remíza. Evidentně se vše odehrává podle jedněch not, které v rukou pevně drží principál. 

Seznam skladeb:

  1. Colère noire
  2. Malthusien
  3. Ennemi(e)s
  4. Sépulcre
  5. Glyphe de sang
  6. Héritier mort-né
  7. Triste Sire

Čas: 39:47

Sestava:

  • Clément Flandrois – guitares, voix, ambiances, compositions, textes
  • Alexis Chambretto – basses
  • Nicolas Muller – batterie

Bandcamp
Facebook

LADLO

 


Zveřejněno: 27. 01. 2021
Přečteno:
610 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář