Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

CD 2018, Les Acteurs de l’Ombre Productions / black metal / Francie

Francouzský black metal má ve světě dobré jméno, jež kromě profláklých part šíří i ty méně nápadné. I když HYRGAL mají s jednou věhlasnější kapelou styčný bod v podobě kytaristy a vokalisty Clémenta Flandroise, který byl řadu let členem SVART CROWN. Navíc to vypadá, že právě kvůli téhle kapele jeho původní působiště na čas přerušilo činnost a po split debutu z roku 2008 vyšel následovník v podobě prvního dlouhohrajícího alba až loni, poté, co dal Clémente SVART CROWN vale. Ono se to se „Serpentine“ má co do data vydání všelijak, v roce 2017 vyšlo pod Naturmacht Productions na CD, u Solar Asceticists Productions na kazetě, samozřejmě i digitálně, letos znovu na CD a navíc na LP u Les Acteurs de l’Ombre Productions. Tudíž to vypadá, že album uspělo, a ono není divu.

Po atmosférickém intru „L’Appel“, v němž jsou kromě šumění moře a větru a dalších divných zvuků ke slyšení i různé perkuse a tóny varhan ne nepodobné těm, jaké používají funeral doomové kapely (o tuto kompozici se postaral bubeník), se rozjíždí atmosférický black metal postavený hlavně na Clémentově kytarové práci, která je na první poslech nenápadná, ale zároveň by šla označit jako typicky francouzská. Několikanásobný pozorný poslech ale postupně odkrývá, jak je kytarová hra pestrá a zajímavá. Každou chvíli se odkudsi vynoří další melodie, pokaždé trochu jiná, kytary jsou na sebe různě navrstvené a často dokáží až zaskočit… Na druhou stranu na sebe strhávají prakticky veškerou pozornost (kromě ambient-postrockových odboček) a nenechávají vyniknout ani baskytaru, ani bicí. Když se u rytmiky zastavím, tak ta mi přijde v mixu upozaděná – baskytaru je třeba hledat a bicí mají neprůrazný zvuk. Ono to asi bude schválně, stejně tak i zpěv je vsazen do muziky tak, aby nečněl nahoře a mohly vyniknout kytarové finesy. Když jsem u vokálu – předák řve příkladně a navíc francouzsky, což možná taky nebude při prvotním seznámení se „Serpentine“ zcela zřejmé, až postupem času bude jasné, že zpěv není úplně běžný. (úsměv)

Od black metalu kapela sem tam zabrousí k ambientu, post rocku, třeba uprostřed „Mouroir“ se takové odlehčení objevuje, ale že by nějak rozsvítilo jinak temnou náladu nahrávky, to ani náhodou. Možná je v tomto směru takovou milejší vlaštovkou úvod „Till“, který nabízí vybrnkávanou melodii, nicméně ta netrvá ani minutu a po ní opět následuje temnota a zmar, byť tempo osciluje od extra rychlého po takřka doomové. Právě v těch pomalých pasážích je francouzština nejlépe patrná a i díky ní se HYRGAL mohou stát zajímavou alternativou k anglicky pějícím podobně znějícím seskupením. Potěšitelný je i fakt, že ani dlouhá stopáž písní (6-8 minut) není na škodu, protože se pořád něco děje a není čas ztrácet čas repeticemi. (úsměv)

Na druhou stranu žrouti francouzského black metalu mohou namítnout, že v podobném duchu to valí řada kapel, ukážou na všechny ty AOSOTHY, DEATHSPELL OMEGY, BLUT AUS NORDY a podobně a budou mít nepochybně pravdu. Ale podobná přirovnání lze použít v každém žánru, jen jde o to, zda daná kapela posluchače zaujme, nebo ne. Mě HYRGAL v daný okamžik zaujali, CD jsem s chutí protočil několikrát, stejně tak jsem se pokochal pěkně zpracovaným obalem, který zdobí bezútěšná fotografie nějaké chajdy, uvnitř šestistránkového digipacku nechybí texty ani další info, vše komplet francouzsky…

Seznam skladeb:

  1. L’Appel
  2. Mouroir
  3. Till
  4. Représailles
  5. Aux diktats de l’Instinct
  6. Rite
  7. Etrusca disciplina

Čas: 36:30

Sestava:

  • Clément Flandrois – guitares, voix
  • Emmanuel Zuccaro – batterie, voix
  • Quentin Aberne - basse

https://hyrgal.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/Hyrgal/
https://lesacteursdelombre.net/

 


Zveřejněno: 25. 08. 2018
Přečteno:
3780 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář