Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Teplice? Každému se hned vybaví KABÁT, méně lidem MOTORBAND, ale jak to vypadá v předpeklí? BOB se spřízněnými NOT! společně vytvořili album nabité energií. Při této příležitosti jsem vyzpovídal z první jmenované skupiny kytaristu Bennyho. 

Ahoj Benny, vítám tě na Fobii. Jak to jde a na čem právě pracujete?

Vzhledem k této pandemioblbosti to nejde. Všechny naplánované koncerty padly a nehrálo se. Měsíc byla trochu stagnace. Doma se vymyslelo pár riffů, ale lepší je to s celou kapelou. Beztak se to na zkoušce vždycky předělá, haha. Plánujeme udělat nový songy a nahrát je možná na vinyl, CD nebo online médium. Uvidíme.

Možná trochu překvapivě se během desetiletého působení BOBA neobjevil na našem obsáhlém zinu o vás žádný článek. Myslím, že by bylo fér představit celý orchestr. Co říkáš?

BOB jako takový funguje od začátku (nebo poloviny) roku 2009, už si přesně nepamatuji. (úsměv) Vznikl jako B-side projekt mé maličkosti a Harvyho z YOUR FUCKING NIGHTMARE, jelikož jsem se nudil ve své hlavní kapele ACTION. BOBEM prošlo docela dost muzikantů. Většinou teplických kapel jako NOT!, STILL STRONG, UROBOROS, LABORATORY, IKIRU, BLU-82/B... Momentálně je naše skupina ve složení já Benny kytara, Harvy zpěv, Ondra bicí, Martina basa. A doufam, že to takhle dlouho i zůstane.

Skoro se dá mluvit o jakémsi trendu českých thrashových kapel, kterým vychází letos splitka, že jim na basu hraje holka. MURDER INC. z Berouna mají taky basačku. Musíte ve zkušebně třeba uklízet? (úsměv)

Trendu? To netuším. Martí s náma hraje třetí rok, mám dojem. Byla už ve studiu na předchozí nahrávce. Byla dokonce jediná, která se to naučila a neutekla před náma, haha. Ve zkušebně uklízet nemusíme, máme tam čisto. Zouváme se a každej má svoje bačkůrky. (smích)

Vyjmenoval jsi celkem dost kapel z teplické scény. Ani jsem netušil, že je až takhle velká. Kolik chodí lidí na koncerty a která banda je top?

Na koncerty dneska moc lidí nechodí. Jsou tu kluby, kde se dělají koncerty, ale lidi si už hodně vybírají. Jeden čas toho bylo hodně a lidé se namlsali. Bohužel... Celá tahle teplická scéna čítala mnoho kapel. Ať už z hardcorového, punkového nebo metalového odvětví. Ale většina už je v křemíkovém nebi. Namátkou X-WING, STILL STRONG, ACTION, NOT!, VZJB, NOT FOR JOE, IKIRU, FRIENDS FOR BAD TIMES, LABORATORY, INFECTION... Nedá se říct, která by byla asi nejlepší. Každá kapela měla něco do sebe.

Zajímavé! S nadsázkou se dá říci, že členové BOBA jsou zbylými entitami celé jedné "mrtvé" scény. Vraťme se k tvému působení v ACTION. Já o tobě vím, že jsi s kapelou byl mimořádně koncertně aktivní. Ve výčtu nechybějí vystoupení ze zahraničí nebo Brutal Assault. Na jakou akci nejraději vzpomínáš?

ACTION... No byla to dřina, haha. Jeden čas jsme fakt hráli snad každej víkend. V pátek po práci jsme odjeli a v neděli přijeli. Bylo to nekonečný. (úsměv) Projeli jsme snad celé Německo, Belgii, Čechy, Polsko, Slovensko, pár koncertů jsme měli i v Maďarsku. Všechny koncerty byly skvělý. Sice z mého pohledu se z toho postupně stávala něco jako práce. Bylo toho strašně moc a začínalo mne to trochu nudit. S ACTION jsem hrál přibližně 10 let. Poslední dva koncerty jsme hráli v roce 2018 snad po osmileté pauze. Jeden v Teplicích, druhý v Gorlitzu. Bohužel byly benefiční pro rodinu druhého kytaristy, který nečekaně zemřel na těžkou nemoc.

BOB určitě nekoncertuje tak často. Kolik odehrajete přibližně akcí za rok a jak daleko od domova? 

S BOBEM toho moc nenahrajeme, ale ty akce stojí za to a baví nás to. Jestli dáme tak 10 koncertů za rok, pak je to hodně. Většinou severní a střední Čechy. Nikdo nás nezve, haha.

Když vezmu váš letošní výtvor do rukou, mimochodem děkuju za poslání, hned mě zaujmou ponuré černobílé kresby. Kreslíř Tomáš Füllsack se opravdu vyznamenal. Konzultovali jste s ním, co si na přebalu představujete, nebo měl volnou ruku?

Tomáš je skvělej. Kreslí neskutečně. Mimochodem je to tatér. Kdo chce, ať se koukne na FB na jeho práce. Je tam pod svojim jménem. Nevím jak u NOT!, ale u nás to bylo s obalem v podstatě jednoduché. Twin Peaks tématika, jinak měl volnou ruku. Dělal nám i design na trika, kde byl namalovaný smějící se Dale Cooper. Jestli si jako fanoušek Twin Peaksu, vybavíš scénu, jak se na sebe směje v hotelovém pokoji BOB a Cooper poté, co rozrazí zrcadlo čelem. Málem bych zapomněl. Tomáš nám už kreslil obal na toursplit, byl nahrán speciálně pro tour po Itálii, kterou jsme jeli v roce 2012 s NOT!. Takže nová deska je v podstatě BOB / NOT! split round 2.

Kde všude měla vaše tour v Itálii zastávky? Byl čas zkouknout nějaké památky?

Turné po Itálii začalo v Teplicích na Božáku, pak jsme hráli v Garáži. Myslím, že to je v Budějicích. Asi budeš vědět kde to je, ne? Já to mám trochu zkreslené. V Itálii to byly města Seregno, Arcore, Řím, Bologna a Tavoleto. Památky jsme nestihli žádné. Já chtěl akorát v Římě do Kolosea. Jakožto filmový a seriálový maniak samozřejmě vím, že v Koloseu byla usmrcena karate legenda Chuck Norris ve filmu Cesta draka, haha. Sejmula ho jedna z největších kung fu legend – Bruce Lee. Měl jsem smůlu, jeli jsme na sever Itálie a byl strašně dlouhý přejezd.

Na nějakou veselou historku si vzpomeneš?

No historek jsme měli spíše z kategorie těch strašných, haha. Asi o půlnoci u nějakého města na severu Itálie nám za jízdy upadlo kolo. (smích) Strávili jsme den v servisu. Kdo nezažil italskou pracovitost, asi nebude věřit. Když jsme čekali na opravu dodávky v servisu, před náma tam Italofachman měnil olej na nějaké italské plechovce. Ten olej měnil snad půl dne. Mezi tím si leštil klíče, koukal do zrcadla a rovnal si bílou šálu na krku! (smích) Nakonec nás oprava stála všechny prachy. No a aby toho nebylo málo, druhý den jsme zastavili v Monze a co čert nechtěl, třem z nás, co zůstali v dodávce a nešli se kouknout na závodní okruh, zaklepala na okno místní Localo Police a prohledala nám celé auto. Našli 3 zabijácké nože. Rozuměj multifunkční švýcarák, rybičku a vystřelovák na krájení chleba, haha. No bylo z toho obvinění za nepovolené ozbrojování a zákaz do Itálie. Ale z obvinění nás vysekal otec jednoho místního týpka, co nám pořádal koncert. Zadarmo!

Na vaší straně jsou namalované symboly Twin Peaks, jmenujete se po záporné postavě BOBA a před každou písničkou je nějaký zvukový záznam přímo ze seriálu. Jste celá kapela fanoušky opusu Davida Lynche a kdo je když tak největší?

Twin Peaks je jedno z největších televizních děl, co kdy světlo světa spatřilo. Twin Peaksem všechno začalo, haha. Fanoušek seriálu jsem výhradně já a Harvy. Martí s náma viděla ve studiu první sérii, ale nevím jestli dokoukala i ostatní. Ondra viděl možná pár dílů, jestli vůbec. Ne každý ten příběh a Lynchovu režii vstřebá. Já osobně jsem strašně rád, že Lynch natočil před třemi roky třetí sérii. Ten příběh je tak promyšlený a tajemný. Škoda, že se toho Frank Silva nedožil. Jako BOB byl nepřekonatelný.

Split album obsahuje kromě nového materiálu i tři roky staré EP. Proč jste se rozhodli ho tam zařadit? Nebáli jste se, že to bude trochu působit jako slepenec? 

Ano, dali jsme to tam schválně, aby to nebylo tak krátké. Tak trochu to na sebe i navazuje. Přeci jenom jsou tam ty intra ze seriálu. Myslím, že krom zvuku, kterej je trochu odlišnej, je to skvělej materiál.

Tím se dostáváme k samotnému procesu nahrávání. Materiál, který dělí pár let, byl nahraný na dvou různých místech?

Ano, nahrávalo se na dvou různých místech. Starší materiál v pražském studiu Hostivař, kde vládne mistr zvuku Zdeněk Šikýř, tam jsme s Harvym nahrávali mnohokrát. Známe to tam. Je to záruka kvalitního zvuku. Tentokrát jsme chtěli udělat změnu a zkusit něco jiného. Zrovna nahrávali novou desku FLESHLESS a byl jsem se za nima kouknout ve studiu The Barn v osadě jménem Lada. Nachází se to u Úštěka. Padlo mi to tam do oka a domluvil se s Danem na nahrávání.

Je to taková povinná otázka. Jak probíhal kompletní proces vzniku alba, od skládání písniček, zkoušení ve zkušebně, psaní textů, nahrávání, výrobu atd., než jsi mi ho mohl poslat domů?

Nám trvá všechno strašně dlouho. (smích) Zkoušíme jednou týdně. Většinou si sjedeme playlist a pak sem tam dáme dohromady nějaký ten nápad. Z valné většiny vzniknou songy z jamu. Texty píše Harvy a na poslední desce i Martina. Asi jako u většiny kapel je nahrávání jednoduchý. Nahrajou se bící, pak kytary, basa a nakonec zpěv. Pak je míchání, stříhání, čištění, mastering, poslech nahrávky, schválení zvuku a poslání na e-mail. Z některých studií si rovnou vezeš vypálenou placku, ale u Dana to bylo na e-mail. Bylo to rychlé a jednoduché. Domluva splitka, čekání na druhou kapelu, než si dodělá finální master. Asi měsíc čekání na vinyl. Poté poslání vinylu přes poštu k tobě do sbírky, haha.

Kolik vinylů se nakonec vylisovalo a kde si ho případní zájemci mohou objednat?

Dohodlo se 250 kusů. Objednat se to dá přes kapelní email Bobtrashcz@gmail.cz a náš Facebook. Máme i trička, nášivky, placky a poslední 2 kšiltovky, haha.

Vaše hudba je přímočařejšího rázu. Trochu snad připomíná i LAHAR z jižních Čech. Máte se zmíněnou bandou nějakou koncertní zkušenost a myslíte, že by se jejím fanouškům aktuální album mohlo líbit?

LAHAR jedou hodně v SODOM. BOB vykrádá ANTHRAX a SLAYER. V podstatě to děláme tak trochu schválně. Je to tam i docela dost slyšet. S LAHAR máme dobrý vztahy. Se Žroutem jsem docela v kontaktu. Pár fanouškům LAHARU se naše hudba líbí... Třeba mně a Martině. (smích)

Vaším charakteristickým poznávácím znamením, pro tento druh hudby atypickým, je zpěv. Zetro Souza z EXODUS je například ovlivněný Bonem Scottem. Nenašel Harvy inspiraci u Vildy Čoka? (úsměv)

Harvy má dost specifický a osobitý hlas. Neumím si představit, že by zpíval u BOBA někdo jiný.
Netuším, jestli má za vzor zrovna Čoka, haha. Harvy je stará heavymetalová škola. Asi jeho největší oblíbenci jsou Maťo Ďurinda z TUBLATANKY a Michael Kiske z HELLOWEEN.

I když vývojově směřujete, hlavně u nových skladeb, nepopiratelně k thrash metalu, tak na záznamu máte dva čistokrevné punkové zářezy. Převzaté písně "Skejtová Růžena" od TELEX a "Manipulace" od TABULA RASA. Proč?

Na vinylu jsou 3 punkové covery. Ještě jsi zapomněl od F.P.B. "Egoistu". TELEX a F.P.B. chtěl hrát Harvy, protože je to jeho mládí. "Manipulaci" jsme chtěli asi všichni. Holky z TABULA RASA známe a tenhle song se dal skvěle předělat. A myslím, že to vyšlo dobře.

Moje oblíbená otázka. Co aktuálního má kytarista Benny v playlistu?

Desky jedu hlavně v autě. Mám mix mojich kapel a desek mojí ženy. Takže mám v autě poslední 4 desky Marka Ztaceného, 2 desky od Pokáče, FLESHGOD APOCALYPSE – "Veleno", MUNICIPAL WASTE, poslední LAHAR, 2 desky GAMA BOMB, EMPEROR – "Prometheus", BUCKEDHEADA, PRAGO UNION –  "Perpetuum promile", SYLOSIS – "Cycle of suffering", HATESPHERE – "The Killing", SEPULTURA – "Quadra", HIMSA – "Summon in thunder".

To je vše. Víc k tobě nemám. Děkuju za opravdu vyčerpávající rozhovor. Pokud by jsi za kapelu BOB něco rád vzkázal, prostoru máš habaděj. Zatím ahoj.

Já ti též děkuju. Za BOB asi jediné... Choďte na koncerty, ať je pro koho hrát. (úsměv)

RECENZE

Facebook

 


Zveřejněno: 07. 06. 2020
Přečteno:
1664 x
Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář