Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
HEIDEN – Andzjel

LP 2020, vlastní náklad / hardcore, thrash, grindcore / Česko

Spojení kapel BOB a NOT! vyústilo ve split LP, jehož jedním z největších nešvarů jsou právě nepříliš zajímavě zvolené názvy obou spřátelených skupin. Zbytek se povedl.

Historie BOB je pro mě záhadou, zatímco s NOT! už zkušenost mám. Jejich poslední CD „Není kam jít“ mě bavilo a uvízlo mi v paměti. Tehdy dvacetiletá parta vsadila na pestrý hardcore grind zábavného střihu navrch přehraného s přehledem a bez lpění na žánrových klišé. Jsem rád, že stejná slova lze aplikovat i na novou sbírku songů, jenž se vměstnaly na jednu ze dvou stran tohohle pestrého splitu.

Ze začátku překvapí v negativním slova smyslu nepříliš průbojný zvuk, jenž se rozhodně prvoligovým označit nedá. Tento bod je největší slabinou nahrávky. Když se ale zaměřím na obsah samotný, je to už jiná káva. Česky vyřvané věci mají tah na branku, a i díky barevné hře všech zúčastněných se jedná o zábavnou porci hardcore, který je různě pokroucen a nejvíc doplněn grindovými otáčkami. Objevit se ale dají i blackmetalové kytary, ale to je jen tak na okoření. V určitých momentech je deska správně ztřeštěná, stejně jako vokál zpěváka – Páci, jehož jekot asi nebude na poprvé po chuti každému.

I když NOT! působí jako veselá parta, a určitě je, největší zlo sálá z textů, které se zabývají závislostmi a občas působí dost temně a zneklidňujícím dojmem. Podobně by šla vyhodnotit i hudba, ale já se na ni spíš dívám jako na barevnou záležitost. Všech sedm věcí nabídne zajímavé zvraty, které NOT! do posluchačů plynule dávkují. Album postupně roste a poslední tři věci lze považovat za nejvydařenější. Jako jeden z top momentů působí věc „Jarní tání“, se skvělým slovním obratem „Nemám vůli, pevnou vůli, jsem s ní pořád tak nějak v půli.“ a navrch vydařeným sólem. Závěrečná část nahrávky působí „jihočesky“, jako bych v tom slyšel matematickou práci GRIDE skloubenou s alternativním punkem UCHÁZÍM… což nejlépe dokumentuje závěrečná „Čert aby mě...“

BOB mi dali facku hned na začátku. Jestli jsem mluvil o NOT! jako o hravé partičce, BOB nakouknou ještě o roh dál. Nevěda, co je tahle parta zač, pouštím v očekávání jehlu na gramec a po intru se začne valit speedmetalový nářez a navrch ječák! Jak od prvotřídního kastráta. V ten moment jsem chtěl jít LP reklamovat. Naštěstí jsou ale BOB vyhraní a svým punkovým feelingem mě zlomili a ve finále se ona úvodní skladba stala mojí nejoblíbenější. Celkově to BOB valí ve více rovinách, chvílemi znějí jako thrashovka ne nepodobná tomu, co dělají třeba LAHAR nebo KRAOST, ale díky coververzím od TELEXU atd. působí víc punkově a hardcoreově. Když se navíc přidají intra, vyzní deska lehce roztříštěně, ale i přesto funguje dobře a to je díky tomu, že jsou všechny songy docela chytlavé. Navíc mají oproti kolegům výrazně kvalitnější zvuk. BOB velice překvapili a těším se na další materiál, kde bych šetřil intry - vše na téma Twin Peaks (i když uznávám, že ta zde použitá jsou vtipná, ale jsou docela dlouhá) a sjednotil styl, kde to BOB zatím plave ze strany na stranu, kdy chvílemi působí jako dvě různé kapely.

Vkusně je vyvedené i samotné LP, kdy každá z kapel má svůj malovaný front cover natočený tak, že obě strany jsou titulní a není vyloženě dané, kdo okupuje stranu A a naopak. Vtipně působí společná fotka všech zúčastněných a nechybí ani texty, které v případě BOB číst je chvílemi oříšek, ale nápad to má...

Je jasné, že tohle split LP se vydařilo. Reprezentanti, jak sami říkají z Teplákovic (Teplic), si to udělali „hezké“ a dali dohromady LP, které ani chvíli nenudí a díky své rozumné délce se poslouchá samo.

Seznam skladeb:

  • NOT!
  1. Zlo
  2. Děd a fet
  3. Sen
  4. Hoří, má panenko, Notre-Dame
  5. Jarní tání
  6. Běžim nahej lesem
  7. Čert aby mě...
  • BOB
  1. Padám
  2. Tma
  3. Egoista (cover F.P.B.)
  4. Všechno se sere
  5. Zeď
  6. Skejtová Růžena (cover TELEX)
  7. Už to přichází zase
  8. Svědomí
  9. Naše válka
  10. Svět se hroutí
  11. Svině
  12. Manipulace (cover Tabula Rasa)

Čas: cca 40 min.

Sestava NOT!:

  • Páca - vokál
  • Machoz - bicí
  • Bali – basa, vokál
  • Ozi – kytara, vokál
  • Kurt - kytara

Sestava BOB:

  • Harvy - vokál
  • Óňa - bicí
  • Benny - kytara
  • Martina - basa
  • Vojta - bicí

Bandcamp NOT!

Facebook NOT!

Bandcamp BOB

 


Zveřejněno: 26. 05. 2020
Přečteno:
1957 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 05. 2020 11:50 napsal/a Kubina
7,5/10
S recenzí musím naprosto souhlasit. Když jsem slyšel poprvé o kapele BOB, tak jsem si říkal, že by si zasloužili daleko větší pozornost alespoň v undergroundových vodách.