Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

Souhrn zajímavých alb, která vychází v dubnu 2020.

V dubnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Jindra

TESTAMENT (USA) – „Titans of Creation“ 
Thrash metal, Nuclear Blast
Třetího apríla vydávají thrashmetaloví titáni TESTAMENT svoje 13. studiové album honosící se (naprosto zaslouženě) názvem „Titans of Creation“. Vznik kapely se datuje do roku 1986 (když pominu pravěk s tehdejším pěvcem EXODUS Stevem „Zetro“ Souzou ještě jako LEGACY). Toho léta se mikrofonu ujal indoš (potomek původních obyvatel Pomo) Chuck Billy, který s kytaristou Ericem Petersonem vydrželi drhnout ten nejkvalitnější thrashový materiál až do současnosti. Na poslední 13. zastávce nás zasypou celkem 12 songy na ploše bezmála jedné hodiny. I když nelze očekávat nějaký hudební odklon, jistou pozornost si určitě zaslouží. Doufejme, že magické číslo 13 nebude jejich testament.

BENIGHTED (Francie) – „Obscene Repressed“
Brutal death metal / grindcore, Season of Mist
S francouzskými vyznavači extrémní odnože metalu máme tu čest již 22 let. Ústřední postavou je jistý pan Julien Truchan, který se po personálních změnách v roce 2014 a 2017 obklopil novou muzikantskou krví a původní blackmetalový kořen lehce narouboval brutal death/grindovými rouby, lyrikou popisující patologické problémy a psycho dětí. Na kontě mají evropské turné v roce 2004 se slovutnými MORBID ANGELS, DEICIDE a FEAR FACTORY. Na posledním albu názvem zaujme track „Smoke Through Skull“ („Prohulená lebka“), ale žádná zádušní mše to fakt nebude.    

TOTAL FUCKING DESTRUCTION (USA) – „to Be Alive at the End of the World“ 
Grindcore, Enucleation Records
Trojice šílených grinderů obohatí životní prostor extrémního metalu pátým plnohodnotným albem „to Be Alive at the End of the World“. Život tomuto destruktivnímu tělesu vdechl bývalý bubeník BRUTAL TRUTH Richard Hoak, který je dvorním skladatelem i textařem. Stylově hysterická kytara podpořená dementní basovou linkou vás po dobu 10 krátkometrážních songů vtáhne do bizarního světa energického nářezu.   

ACHERONTAS (Řecko) – „Psychic Death – The Shattering of Perceptions“
Black metal, Agonia Records
Spiritismu v kombinaci s okultismem jako hlavním znakem blackmetalových kapel podlehli také řečtí  ACHERONTAS, kteří mají na hrbu již sedm plnotučných alb. Kapela vznikla v roce 2007 na troskách krajanů STUTTHOF. Přesně vymezený nářez bicích a zdrcujících kytar, to jsou hlavní ingredience korunované zaklínačským hlasem zpěváka V. Priesta. Komu lahodí např. našinci CULT OF FIRE nebo švédští DISSECTION ve svých začátcích, měl by zpozornět. 

ORANSSI PAZUZU (Finsko) – „Mestarin Kynsu“
Psychedelic rock / black metal, Nulear Blast
Finská kapela s podivným panázvem ORANSSI PAZUZU, což lze volně přeložit jako oranžový větrný démon, zformoval v Tampere v roce 2007 Jun-His Vanhanen po návštěvě vystoupení císaře z největších, norských EMPEROR. Po poslechu starší tvorby je možné je zaparkovat do stejné garáže  např. vedle  francouzských BLUT AUS NORD z jednÉ strany a norskými DODHEIMSGARD z druhÉ strany. Album vychází 17. dubna.

 

Bury

tētēma (USA, Austrálie) – „Necroscape“ 
Electro-rock, Ipecac Recordings 
Mike Patton (pro neznalé zpěvák FAITH NO MORE působící v desítkách dalších uskupení) a australský elektro-akustický skladatel Anthony Pateras, produkující avantgardní jazz, již podruhé spojili své síly a po šesti letech jim 3. dubna vyjde nové album. To bude obsahovat třináct skladeb (uvolněny byly už tři singly) plných nezvyklých orchestrací (podpořených bubeníkem a houslistou) a melodických zvratů. Prostě těžko uchopitelná hudba nemající logiku, která může vzniknout snad jen v chorobně-geniálním Pattonově mozku. Kde ten chlap bere tu energii? Vždyť má v plánu letos vydat nové nahrávky dalších svých projektů, např. MR. BUNGLE. 

GREY DAZE (USA) – „Amends“ 
Grunge, Loma Vista Records 
Ještě před tím, než Chester Benington zakotvil v LINKIN PARK, měl i jinou kapelu. Ta začala v roce 1993, vydala dvě alba a roku 1998 se rozpadla. Ale už zhruba před pěti lety chtěla tato čtveřice kapelu obnovit, k čemuž kvůli sebevraždě frontmana nakonec nedošlo. Až teď nadešel ten správný čas a 10. dubna vyjde jedenáct loni nově nahraných starých skladeb s remasterovaným zpěvem. Na nahrávce se objeví i několik hostů, včetně Beningtonova syna Jamieho, dále pak Brian „Head“ Welch a James „Munky“ Shaffer (oba KORN), Page Hamilton (HELMET), Chris Traynor (BUSH, HELMET, ORANGE 9MM), Jasen Rauch (BREAKING BENJAMIN) a Ryan Shuck (ORGY). Album vyjde na CD i LP, deluxe edice pak bude obsahovat knihu s nezveřejněnými fotografiemi. Myslím, že bude stát za to si poslechnout, jak začínal jeden nadějný vokál. Něco už naznačily dva singly. 

Glenn Danzig (USA) – „Danzig Sings Elvis“ 
Punk´n´Roll, Cleopatra Records 
Režisér hororů a zpěvák kapel DANZIG a THE MISFITS, kombinující punk a metal, se rozhodl vzdát hold Králi. Toto album mělo původně vyjít už před pár roky, ale na trh se dostane až 17. dubna. Bude na něm rovnou 14 nesmrtelných hitů, převážně z Elvisovy rané tvorby nebo z filmů z 60. let, kdy některé verze se blíží originálu téměř 100%, jiné jsou zase pojaty vlastním stylem. Takže se můžeme těšit na Rock´n´Roll! 

JG Thirlwell & Simon Steensland (USA/Švédsko) – „Oscillospira“ 
Experimentální rock, Ipecac Recordings
Na Ipecac nemůže nikdy vyjít „normální“ hudba. Vždyť majitelem labelu je podobně ujetý Mike Patton. (úsměv) A proto co nahrávka, to žánrový originál. Ne jinak je tomu i v tomto případě, kdy se sešel brooklynský skladatel a performer JG Thirlwell (spolupracoval např. s NINE INCH NAILS, MELVINS nebo SWANS) se švédským multi-instrumentalistou a skladatelem divadelní hudby Simonem Steenslandem, aby natočili společné debutové album. Podle jednoho zveřejněného songu těžko soudit, ale je v něm takřka vše. Chvíli poklidná filmová hudba, chvíli prog rock (něco jako KING CRIMSON), co se změní ve zběsilé experimentování… Je tam temnota, napětí i drama. No mazec… Pokud bych měl k něčemu přirovnávat, tak občas jsem měl pocit, že slyším Pattonovy FANTÖMAS. Na nahrávce se podílelo i pár hostů, kteří nahráli třeba hoboj, klarinet nebo housle. 24. dubna se máme na co těšit. 

TALKING BOOK (USA) – „Talking Book II“ 
Experimental, Koolarrow Records 
Trio ze San Francisca, v němž hraje basák Billy Gould (FAITH NO MORE), se po devíti letech vrací s druhým albem. Čtrnáct skladeb by mělo být, dle propagačních materiálů, experimentální a extrémní. Prostě jaký si mix Davida Bowieho, české filmové hudby 60. let (Zdeněk Liška?), anglických lidovek a osmdesátkového industrialu. Nebo taky „meditace jógy pro masochisty“. Jiné přirovnání zase hovoří o kytarově znějícím soundtracku k Mazací hlavě Davida Lynche. „Mám pocit, že jsme vytvořili soundtrack k filmu, který lze vidět pouze posloucháním,“ řekl Gould o albu, které vychází 24. dubna. 

 

Kubina

NECRODEATH (Itálie) – "Neraka"
Black/death/thrash metal, Black Tears Of Death
Kapela z Apeninského polostrova patří mezi jednu z těch, které nepřežily začátek devadesátých let. Přestože za sebou měla vysoce ceněné desky "Into the Macabre" či "Fragments of Insanity". Naštěstí roku 1998 bubeník Peso poskládal novou sestavu v čele s démonickým zpěvákem Flegiasem. Tím začalo nesmírně produktivní období, kdy vzniklo deset studiových full záznamů – ten poslední "The Age Of Dead Christ" vyšel předloni. Co do střídání temp a atmosféry nejspíše vrchol jejich diskografie, kterému se nepochopitelně nedostalo větší pozornosti. O novince "Neraka", jež vyjde 2. dubna, nikde moc informací není. Nalezneme na ní tři nové songy, live verzi "Flame Of Malignance" i převzatou "California Uber Alles" od DEAD KENNEDYS.

WARBRINGER (USA) – "Weapons Of Tomorrow"
Thrash metal, Napalm Records
Zhruba před deseti lety se zdálo, že nová vlna thrash metalu má na to prorazit. Bandám jako LAZARUS A.D., EVILE, BONDED BY BLOOD, HEXEN, VEKTOR rozhodně nechyběly chuť a tvůrčí schopnosti. Přesto nepřežily, v horším případě na ně fanoušci zapomněli. Velká škoda, protože v součanosti je thrash metal trochu zamrzlý v čase. Když není nakombinovaný se speedem nebo blackem, tak většinou nejde o žádný zázrak. Kvantita vítězí nad kvalitou. Jenže WARBRINGER přežili výše zmíněné kapely a jsou klasickým představitelem žánru. I když po nemastné neslané desce "IV: Empires Collapse" (2013) to taky vypadalo všelijak. Zaplaťpánbůh o 4 roky později nahráli hity naplněnou fošnu "Woe to the Vanquished". Sáhli na ní sice k modernějším kytarovým riffům či blackovejším postupům, ale neztratili svůj ksicht; John Kevill má výborné zpěvy vždycky. Z připravované desky jsou volně k poslechu "Firepower Kills", "Power Unsurpassed" a klip "The Black Hand Reaches Out". Doufám, že nejenom obrázkem přebalu navazují na předchozí opus.

 

horaguru

MEKONG DELTA (Německo) – „Tales Of Future Past“
Progressive thrash metal, Butler Records
Hlavní mozek Ralph Hubert po dlouhých šesti letech probouzí progresivní bestii ze spánku a předhazuje nedočkavým novinkové album. Krom mistra baskytary a kapelníka v jedné osobě, zmiňovaného Ralpha, zůstala zachována sestava, jež nahrála album „Wanderer On The Edge Of Time“ a která se drží už od roku 2008. Připočtěme navrátilce kytaristu Petera Sjoberga a já prostě nevěřím ve špatné album.

STONEWALL NOISE ORCHESTRA (Švédsko) – „Deathripper“
Stoner metal/rock, Transubstans Records
Naprosto mne uchvátilo jejich album „The Machine, The Devil And The Dope“ z roku 2016. Pohodový rock – metal s nabušeným zvukem, jako stvořený pro jízdu autem. Prázdná dálnice (já vím), nadupaná kára a z autorádia se valí muzika těchto švédských borců. Fakt paráda!

Tipy na živá vystoupení žel k současné situaci nebudou, jelikož část pranostiky „duben, ještě tam budem“ dostala úplně nový rozměr. Tip na nehudebního zabijáka času přihodím ze světa seriálového a jde o Outsidera od Stephena Kinga. Pro všechny, co ještě neviděli: detektivní, mysteriozní thriller s prvky hororu. 

 

Coornelus

OLAF OLAFSONN AND THE BIG BAD TRIP (Česko) – „Temple of Serenity“
Psychedelický, instrumentální rock / vlastní náklad
OOATBBT přicházejí s novou deskou, která bude oproti předešlé velkoryse pojaté záležitosti mnohem kratší. Kapela změnila styl nahrávání a po vlastní produkci se rozhodla natáčet ve studiu, kdy svěřila své dílo momentálně nejskloňovanějšímu jménu, kterým je Amák a jeho Golden Hive studio. „Temple of Serenity“ vyjde na vinylu a opět ho bude zdobit precizní grafika nehrající členky kapely Irmy, jejíž malby k této skupině patří automaticky. OOATBBT měli připravený na začátek dubna velkolepý křest, který se ale z pochopitelných důvodů neuskuteční. Snad se vše povede realizovat, až to bude možné. Ochutnávku najdete zde.


 


Zveřejněno: 01. 04. 2020
Přečteno:
4422 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 04. 2020 13:10 napsal/a Bury
GREY DAZE
GREY DAZE se společně s firmou rozhodli kvůli celosvětové situaci kolem COVID-19 přesunout vydání alba \"Amends\" na 26. června!