Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP/CD 2019, PHR Records / punk / Slovensko 

Právě vychází nové album kultovní slovenské kapely DAVOVÁ PSYCHÓZA. Deska „Emancipácia“ je pátým řadovým albem DAVOVKY za 32 let existence. (TZ vydavatele)

Kdo by si byl na přelomu let 1987/1988 pomyslel, že DAVOVÁ PSYCHÓZA tady bude i v roce 2020. Ale je tomu tak; ipo dvaatřiceti letech kapela existuje a nejen to, ona má stále co říci. Někteří pamětníci možná nebudou souhlasit s následujícím tvrzením, ale já si myslím, že nové album „Emancipácia“ je tím nejlepším, jaké kdy kapela nahrála. Co mě k tomuto tvrzení vede?

Muzika. Pestrá, promyšlená, rychlá i pomalejší, jednoduchá i složitější. Začíná se rychle a jednoduše. Což není myšleno jako výtka, ale jako konstatování faktu, že první dva songy odsýpají v punk & rock´n´rollovém tempu, bicí tepají jako o život, kytara pěkně řeže a pokaždé přidává kvílivé sólo, basa je pěkně nabručená a nad vším ční typický vokál – Jana Kassu si nelze s nikým splést. Obě písně jsou jasné hity, nejen díky melodiím, ale hlavně kvůli chytlavým sloganům, jak lze asi označit refrény, které jsou krátké, ale úderné. První vrchol přichází s emotivní rockovou baladou „Staré lode“, která má potenciál zaujmout posluchače z kdejakých sfér – naléhavost čiší nejen z textu (o něm o kousek dále…), ale i z hudby, z které mrazí podobně jako ze slov. „Labyrint“ táhne hlavně text, hudebně je to klasický old school punk rock ve středních tempech, zato „Strata identity“ je parádní jízda na ostří žiletky, k tanci na koncertech naprosto dokonalá, k poslechu v klidu domova rovněž – potěší kytarové hrátky i tah na bránu s hardcorovou agresivitou. 

Následuje návrat k modelu punk rock ve středních tempech, ale i v téhle škatuli to chalani v nejlepších letech dělají dobře, hlavně bubeník se docela vyřádil. „Cesta späť“ by podle názvu mohla signalizovat návrat do ještě hlubší minulosti, ale žel tomu tak není, tady se poprvé s kapelou nepotkávám, přijde mi to jako selanka, příliš hodné, nepříliš zábavné, vokálně ukňourané… alespoň v první polovině, druhá už je lepší, celkový nevalný dojem ale umocňuje bigbítový refrén. Podobně nemastně působí instrumentálka „,Stredoveká‘“ odehraná na španělku; tady netuším, co někoho vedlo ji zařadit, ještě že je krátká a střídá ji lomoz „Strach“, druhý vrchol nahrávky, v němž zpěvák zpívá zastřeným hlasem a kapela fičí jako vlak, co nikde nestaví… a kytarové „blbnutí“ se taky povedlo. Závěr je taky hodně silný, „Nemám žiadne slzy“ řadím s předchozím zářezem a položkou č. 3 na stupně vítězů – nejen pro výborný text, ale i pro propracovanou hudbu.

Ani přibývající věk a šediny nezměnily nic na radikálních názorech, které členové kapely vždy zastávali. „Emancipácia“ přináší jejich pohled na ekologii, migraci, nacionalismus i politiku. (TZ vydavatele)

S řadou punkových nahrávek mám problém kvůli přihlouplým textům. V případě DAVOVÉ PSYCHÓZY mám problém vybrat z bezesporu kvalitních textů ten nejlepší, ale i nějaký, který by mi vadil. Ačkoliv už se na téma migrace napsalo hodně a z punkových sfér samozřejmě nemůže zaznít, že je třeba uprchlíky topit v moři nebo vracet někam do pouště, dokázala DAVOVKA podat téma (jednou na plnou pusu, jednou v jinotajích) trochu jinak a dá se říci zajímavěji než je obvyklé. A ze zajímavých témat to rozhodně není všechno – zajímavý je určitě pohled na vzdělanost, respektive hloupost, samozřejmě nechybí reflexe společenských problémů ani různá zamyšlení, jeý zasahují střed terče. V textové rovině určitě nadprůměrná záležitost – napadá mě paralela s novinkou ZEMĚŽLUČE, která taky pojmenovala řadu problémů velmi trefně.

Desítka nových punkových skladeb pevně vychází z devadesátkového zvuku okořeněného léty zkušeností a instrumentální zručností. (TZ vydavatele)

K dispozici mám CD, které hraje velmi pěkně, studio Pulp odvedlo dobrou práci, stejně tak kapela, instrumentálně i vokálně je to bez výhrad. Co mi ale radost trochu kalí, je strohý obal. Chápu důvody, ale přečíst na kartě 12 x 12 cm texty vytištěné mikropísmem je řehole… Přebal typu dvojpošetka (v jedné kapse CD, v druhé ona textová příloha, česky i anglicky) neurazí, nenadchne, přírodní motivy jsou lepší než nějaká spatlaná koláž, fotka kapely je cíleně rozostřená, originalita nikde, ale má to řád a je to prosté grafických přehmatů. 

7,5/10

Seznam skladeb:

  1. Učiteľ alebo ničiteľ
  2. Zlodej bitcoinu
  3. Staré lode
  4. Labyrint
  5. Strata identity
  6. Stôl pre jedného
  7. Cesta späť
  8. “Stredoveká”
  9. Strach
  10. Nemám žiadne slzy

Čas: 32:18

Sestava:

  • Rasťo Gore – basa, vokál
  • Tibor Cibi Adamec – bicie
  • Marcel Duchoň – gitara, vokál
  • Jano Kassa – sólový spev

www.davovapsychoza.sk

www.phr.cz

 


Zveřejněno: 21. 02. 2020
Přečteno:
4023 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář