Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2019, Maximed Rec. & Defense Rec. / thrashcore / Česko

STOLEN LIVES se nikam neženou – myšleno co se vydávání alb nebo živého hraní týká. Aktuální „Luciferův efekt“ a minulou nahrávku „Budoucnost sviní“ dělí čtyři roky, koncertů kapela odehraje cca deset do roka.

STOLEN LIVES se ženou jako splašený kůň – nebo spíš čert, možná samotný Lucifer – myšleno co se produkované muziky týká. 

STOLEN LIVES si Lucifera vetkli i do názvu druhého plnohodnotného alba. Ale není to nějaké prvoplánové řešení, pojem Luciferův efekt pochází z psychologie a jmenuje se tak i u nás známá kniha Philipa Zimbarda, která pojednává o důvodech, proč se z normálních lidí stávají strůjci zla. 

„Dobro a zlo nezná hranice, nejde oddělit anděly od ďáblů,“ zpívá se v titulním songu, který následuje po dvou skladbách, které mě hned při prvním poslechu překvapily šíří záběru a promyšleností. Metal a hardcore nezná hranice, v tvorbě STOLEN LIVES nejde oddělit slova od hudby… dal by se parafrázovat uvedený úryvek z textu.

Základ produkce STOLEN LIVES tvoří thrash metal, k němuž jsou nenásilně naroubovány hardcore i grindcore. Z thrashového rachotu tu vykoukne jednodušší pasáž ohlodaného hácéčka, tu se objeví grindový rytmus, samozřejmě ten oldschoolový, žádné goregrindové a umca umca hlouposti. Podobně se dá mluvit na adresu slov, myslím tvrzení o hloupostech – texty, byť jsou napsané relativně jednoduše, jsou věnovány aktuálním tématům, aniž by působily ryze aktivisticky, spíše nutí k zamyšlení, ke kterému pomáhají i dovětky, jež jsou ke všem textům v bookletu uvedeny. Líbí se mi, že kapela přemýšlí i o těchhle detailech a že se snaží fanouškům vysvětlit své postoje. A přiznám se, že některé texty jsem si zpočátku vykládal jinak, než je předloženo kapelou. 

Začátek alba („Háček“) je ryzí thrashová jízda se spoustou kytarových eskapád a melodií, přičemž s délkou melodických vyhrávek se šetří, vždy je to jen kratinký úsek mezi ostrými pasážemi. Do toho řve David vcelku srozumitelně, většinu slov lze pochytit, což neplatí o grindovém úvodu následující „Nevyhnutelně“, v níž lze snadno pochytit refrén, ostatní text je ale třeba sledovat v bookletu, v němž jsou uvedeny jak české originály, tak anglické ekvivalenty.

Na obalu odvedli dobrou práci grafik (Halbi) i ilustrátor Boris Bauer (CATASTROFY) – grafika je sice jednoduchá, ale čistá, bez hloupostí, perokresba na titulce se taky povedla, sešitek o dvanácti stránkách je z velmi kvalitního křídového papíru a nechybí v něm ani fotka kapely… 

Album odsýpá jako hodiny – ostatně čas hraje při vyznění kompletu významnou úlohu. Skladby trvají v průměru nějaké dvě minuty, celá nahrávka minut pětadvacet, takže nehrozí, že by se člověk při poslechu začal ošívat, že už je toho intenzivního kraválu moc… prostě si dá necelou půlhodinku rotyky, druhý den znovu, někdy i dvakrát za sebou... a časem najde oblíbenější songy. Jeden kvůli tomu, že jde o agresivní výplach („Ó kruhu, kruhu“), další kvůli textu odsuzujícímu totalitní systémy, („Prozium“), třetí pro hardcorové houpavé úseky („Vztek“), jinou pro lehké odkazy na SLAYER („Stopaři“). Mě nejvíc baví začátek, úvodní tři položky, ale věřím, že si každý vybere podle své chuti. 

Netvrdím, že je „Luciferův efekt“ přelomové album, které přináší nějaké novoty, ale dobře zvládnuté a zábavné řemeslo na pomezí thrash metalu a HC to je. 

Seznam skladeb:

  1. Háček
  2. Nevyhnutelně
  3. Luciferův efekt
  4. V zapomnění
  5. Prozium
  6. Ó kruhu, kruhu
  7. Čára bídy
  8. Raději být naivní
  9. Vztek
  10. Stopaři
  11. Nevíme nic
  12. Outro

Čas: 25:57

Sestava:

  • Tomáš – kytara
  • Honza – bicí
  • Jarda – basa
  • David – zpěv 

Facebook
Bandcamp
Bandzone


 


Zveřejněno: 21. 01. 2020
Přečteno:
4120 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 01. 2020 13:02 napsal/a Anahematar
Skvěle...
Skvěle napsaná recenze, je vidět že si autor nahrávku pečlivě poslechl, prostudoval texty a dobře vysvětlil i název alba.