Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Souhrn zajímavých alb, které vychází v lednu 2020 + tipy na koncerty.

V lednu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Johan

KONVENT (Dánsko) – „Puritan Masochism“
Death/doom metal, Napalm Records
O dánské kapele před pár měsíci nikdo nevěděl, dnes se o ní mluví docela dost, a to nejen kvůli tomu, že je tvořená kvartetem dívek. Jejich příběh je docela zajímavý a ukazuje, že sem tam se na někoho usměje štěstí. Aniž by se děvčata rozjela do světa a nahrála více materiálu než demo, oslovili je Napalm Records s nabídkou spolupráce. Výsledek? Booking + smlouva na debutové album. A aniž by album vyšlo, je limitovaná verze vinylů (bílých i červených) vyprodána. Hype kolem kapely zafungovalo... a  24. ledna se o kvalitách nahrávky budou moci přesvědčit všichni, hlavně fanoušci zahuštěného old school doom/death metalu, kterému vévodí střední i pomalá tempa a hluboký hrdelní řev. A kdo by chtěl kapelu vidět živě, určitě se letos dočká, protože dámy hodlají koncertovat nejen doma, ale po celé Evropě.

QUASARBORN – „A Pill Hard to Swallow“
Thrash metal, vlastní náklad
Srbská scéna disponuje spoustou zajímavých kapel, z nichž nejedna patří mezi vývozní artikly. I u nás se jich řada pravidelně objevuje, i QUASARBORN už měli tu čest okupovat česká pódia a zanechali velmi dobrý dojem. Aby ne, když v sestavě působí členové či ex-členové BOMBARDER, INFEST, THE STONE… QUASARBORN se od uvedených part ale v mnohém liší, holdují totiž technickému thrash metalu plnému sól, vyhrávek, melodií… Existují pouhé čtyři roky, během kterých kromě koncertů stihli vydat dva singly a debut v roce 2018. 24. 1. 2020 na něj naváže novinkový materiál, zatím digitálně ve vlastní režii kapely.

Tipy na koncerty:
11. 1. Crust/Grind & Hardcore Party Vol. 10 (BOLEST BUDE VĚTŠÍ, IMPULSEALER, MORAL HANGOVER…), Ořechov u Brna – Restaurace U Rybníčka
18. 1.  IMPERADOR BELIAL (Brazílie), OUTWARD, INFERNAL CULT, Mladá Boleslav - Orthodox club Farářova sluj
25. 1. Rotten fest (CARNAL DIAFRAGMA, MELANCHOLY PESSIMISM, PROLAPSED, INDIGNITY, SUBURBAN TERRORIST…), Olomouc – S Cube

 

Kubina

HYPERIA (Kanada) – "Insanitorium"
Melodic thrash/death metal, Sliptricks Records
Sešlápnutý plynový pedál, kytarová kouzla, zpěvačka... Kapela z Calgary toho nemá příliš za sebou. Vznik se datuje teprve do roku 2018 a debutový full záznam obsahující deset válů vyjde 14. ledna. K poslechu jsem měl k dispozici skladby "Asylum" a "Dystopia", které mi celkem učarovaly, ač podobný druh modernějšího pojetí thrash metalu nevyhledávám. Vzpomenu si na REVOCATION, kteří jsou sice výjimečně dobří hráči, ale z jejich vyumělkované hudby se vytrácí podstata toho, co mám na metalu rád. V případě skupiny HYPERIA to neplatí. Možná díky zpěvaččinu živočišnému projevu. Chvíli tahá z paty growl jako Sabina Classenová, aby následně překvapovala vysokým čistým vokálem odkazujícím na osmdesátá léta. Navíc bicí zbytečně rytmicky netříští skladby, proto má muzika tah na bránu. Jsem hodně zvědavý, jestli melodické orgie na dlouhohrajícím záznamu nezačnou nudit, ale dva samostatné singly znějí úžasně.

MIDNIGHT (USA) – "Rebirth By Blashphemy"
Black/speed metal, Metal Blade
Jednou z nejočekávanějších lednových novinek bude nová fošna od MIDNIGHT, protože banda kolem multiinstrumentalisty Athenara se u nás těší čím dál větší oblibě. Od dnes spíše kultovního debutu "Satanic Royality" uběhlo devět let a s nadsázkou se dá říci, že MIDNIGHT pro svou syrovou autentičnost kradou fanoušky TOXIC HOLOCAUST. Však nedávno v jednom rozhovoru Athenar přiznal, jak vznikají nové záznamy. Přijde do studia, něco nahraje a zase odejde, haha. Black´n´rollový opus, na jehož přebalu je mrtvá koza, z které leze nožem ozbrojená ženská, půjde na pulty 24. ledna.

Tipy na koncerty:
25.1. Fishfest 2020 (TURBOWARRIOR OF STEEL, CBF, BRAINDEAD...), Praha – Modrá Vopice

 

Bury: 

BONDED (Německo) – „Rest In Violence“ 
Thrash metal, Century Media Records 
Hvězdně obsazení BONDED, jež tvoří kytarista Bernd "Bernemann" Kost (ex-SODOM), bubeník Markus "Makka" Freiwald (ex-SODOM), kytarista Chris Tsitsis (ex-SUICIDAL ANGELS), basák Marc Hauschild a zpěvák Ingo Bajonczak (ASSASSIN), chytají na 17. ledna debutní album „Rest In Violence“. Ukázka v podobě videoklipu ke skladbě „Je Suis Charlie“ naznačila pořádnou nálož poctivého thrash metalu. 

PYOGENESIS (Německo) – „A Silent Soul Screams Loud“
Alternativní rock, AFM Records 
Tahle kapela ze Stuttgartu si během své kariéry prošla pořádným vývojem (od death metalu přes pop-rock až k alternativnímu rocku). Aktuálně přichází s posledním dílem své „steampunkové trilogie“. Ten se věnuje společenským změnám v 19. století, filozofii Freuda a Nietzscheho, Darwinismu nebo Napoleonským válkám. Melodickou a melancholickou
náladu devíti skladeb naladily už singly „Mother Bohemia“ a „Will I Ever Feel The Same“. Vyjde 24. ledna. 

ANNIHILATOR (Kanada) – „Ballistic, Sadistic“ 
Heavy/thrash metal, Silver Lining Music
Další legenda, tentokráte z Kanady, přijde s novým albem, které bude už 17. studiové. Parta v čele se zpívajícím kytaristou Jeffem Watersem nachystala desítku skladeb rychlého metalu, jež před-avizovaly hned tři videoklipy. Uvidíme, jestli novinka naváže na dnes už kultovní alba „Alice In Hell“ a hlavně „Never, Neverland“. Vychází 24. ledna. 

Tipy na koncerty: 
11. 1. Crust/Grind & Hardcore Party Vol. 10 (CRIPPLED FOX, GRIDE, ČISTÁ RYŽA aj.), Ořechov u Brna – Restaurace U Rybníčka
18. 1. EMBRIONAL, BRUTALLY DECEASED, Břeclav – Klub Pixla 
22. 1. Persistence Tour 2020 (AGNOSTIC FRONT, GORILLA BISCUITS, H2O aj.), Brno – Sono 
22. 1. ROTTEN SOUND, GRIDE, BUT, České Budějovice – MC Fabrika
24. 1. ROTTEN SOUND, ČAD, CARNAL DIAFRAGMA, MINCING FURY, G.O.R.E., DOBYTČÍ MOR, KURVA, Ostrava – Barrák 

 

horaguru

MISANTHROPE (Francie) – „Bâtisseeur De Cáthedrales: Les Fissures De L'édifice“
Progressive / melodic death metal, Holy Records 
Francouzští aristokraté MISANTHROPE se na scéně pohybují úctyhodných třicet let a lednová novinka je jejich dvanáctým počinem. Texty plné černé magie a okultismu, podbarvené řádně temnou, přitom návykovou hudbou, a jako pomyslná třešeň na dortu zpěv v rodném jazyce Phillipa Courtoise. Touhu po novince umocňuje fakt, že chlapi zrají jako víno a jako důkaz tohoto tvrzení lze doložit skvělé album „Alpha X Omega" z roku 2017. 

PAUL DI'ANNO (Anglie)  – „Hell Over Waltrop – Live In Germany“
Heavy metal, Metaville 
Každému, kdo se kdy alespoň trochu zajímal o kapelu IRON MAIDEN, není třeba tohoto barda nijak zvlášť představovat. Pro ostatní jen hodně ve zkratce, že se jedná o zpěváka, který s IM natočil první dvě legendární alba „Iron Maiden" a „Killers". Poté následoval vyhazov a se zpěvákem to od té doby jde nahoru-dolů. Spíš tedy zezdola ještě níže. Složitou povahu Paula Di'Anna dobře vystihuje nedlouhá trvanlivost projektů, kterých je účasten. Proto v podstatě nezbývá, než donekonečna objíždět svět s materiálem ze zmíněných alb ŽELEZNÉ PANY a ždímat a ždímat. Přesto mi zvědavost nedá a živák si kvůli otázce, jak že na tom hlasově je, poslechnu. 

MAJOR KONG (Polsko) – „Off The Scale“
Stoner / doom metal, Independent 
Co mě u tohoto polského tria zaujalo napoprvé, bylo zjištění, že to borci dávají pouze instrumentálně. To si myslím není v tomto žánru věc úplně obvyklá. Není ale třeba nechat tělo zmítat obavami, že to bude nuda k uzoufání. Ani náhodou! Chlapi jsou na tom muzikantsky parádně a mají skvělý smysl pro správnou gradaci skladeb. Příští rok kapelu čekají oslavy výročí deseti let od svého založení. V pořadí čtvrté album je jistě jedním z prvních dárků ke zmíněnému jubileu. 

Tipy na koncerty:
23. 1. KRAUSBERRY, Hradec Králové – Hospoda U Stolu

 

Opat

SVARTTJERN (Norsko) - "Shame Is Just A Word"
Black metal, Soulseller Records
Leden je na nové zajímavé nahrávky poměrně skoupý. Jednou z poměrně očekávaných záležitostí je pátá studiovka norských SVARTTJERN, v jejichž čele stojí bývalý zpěvák RAGNAROK HansFyrste a v níž je zastoupena velká část kultovních CARPATHIAN FOREST. Samotní SVARTTJERN podle mě nikdy nepatřili do úplně nejvyšší ligy black metalu, ale jednalo se vždy o poctivý nenávistý materiál, takže jsem i na novinku zvědav. Osmiskladbové album "Shame Is Just A Word" vyjde 17. ledna na CD a LP u Soulseller Records. Poslechnout si už můžete třeba song "Prince of Disgust", který potvrzuje, že o žádnou inovační věc určitě nepůjde, ale poslouchá se dobře.

DEATH.VOID.TERROR (Švýcarsko) - "To the Great Monolith II"
Black/doom metal, Repose Records/Relapse Records
Ponořte se do hlubin, kterými vás provede artikl z helvétského undergroundového seskupení, do nějž patří entity ze švýcarského Curychu. Mimo jiné vynikající záležitosti jako DAKHMA, ARKHAAIK či LYKHAEON. Jedněmi ze členů jsou také black/doomaři DEATH.VOID.TERROR, vyznačující se názvy skladeb s pomlčkami v závorkách, jak lze poznat i z ukázky "(- -- -)" z novinky "To the Great Monolith II". Zvuková hradba je nepropustná, při poslechu se cítíte skutečně až podpozemsky. Fanoušci podobných nepřístupností se pomějí 24. ledna. Digitálně deska vyjde u Relapse Records, o CD se postarají Repose Records.

Tipy na koncerty:
17. 1. EMBRIONAL, BRUTALLY DECEASED, MALLEPHYR - Plzeň, Divadlo Pod Lampou
18. 1. ENTROPIA - Praha, Underdogs'


Zveřejněno: 01. 01. 2020
Přečteno:
3788 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 01. 2020 17:45 napsal/a Šakal
to Bury
No, ale to uz je vsechno cizina, haha.
02. 01. 2020 11:23 napsal/a Opat
připojeny ještě dva BM tipy...
:-)
02. 01. 2020 00:15 napsal/a Bury
Rotten Sound tour
Co jsem se teď díval, tak ROTTEN SOUND hrají 21.1. Bratislava, 22.1. Budapešť, 23.1. Uherské Hradiště, 24.1. Ostrava a 25.1. Košice. Tak jen tam vypadly ty Budějky...
01. 01. 2020 15:46 napsal/a Šakal
Rotten Sound
si myslim, ze jsou vsechny ty akce s Rotten Sound zruseny a jako nahrada, ale zrejme v jiny termin, budou Disturbance project ze Spanelska. Poctivy cistokrevny grindcore.