Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2019, Bizarre Leprous Production / death metal / Česko

Devastace. To bylo první slovo, které mě napadlo, když se rozjela nová nahrávka západočeských FEEBLE MINDED. Tihle, dá se říci, veteráni tuzemského death metalu (vznik v roce 1996) nahrávkami poměrně šetří, ale když se s něčím vytasí, má to úroveň. Už minulé album „The Perfect Suicidal Act“ sbíralo právem pochvalné ohlasy a s novinkou „Collapsing Existence“ to vidím stejně. A to nejsem zarytým fanouškem death metalu s přízviskem brutální – ale dokáži ocenit, když má album atmosféru, švih, drive. 

A album „Collapsing Existence“ drive má. A nejen to, ono v sobě skrývá spoustu momentů, které při nepozorném poslechu nelze pochytat. Prvním dojmem je ona devastace, temnota, brutalita. Druhým technika. Třetím „sakra, ono je to nakonec i melodické“. Tak akorát, aby si užili fanoušci brutalit typu SUFFOCATION či IMMOLATION, ale i DEICIDE; posledně jmenovaní mi zprvu do avíza vydavatele, pro koho že je „Collapsing Existence“ určeno, nezapadali, ale kus pravdy na tom je. 

Hned úvodní „My Farewell My Far“ je docela dobrým příkladem všeho uvedeného, zpočátku se valí jako lavina, chvílemi se objevují odkazy na švédskou špinavost a chvílemi pomalejší melodické pasáže. Do toho řve Honza nelidským hláskem a hodně dobou práci odvádí bubeník, jemuž je hodně nápomocný zvuk – přesně takhle mám zvuk bicích v death metalu v oblibě, žádné plechovkové „prázdno“, ale pěkně dunivé a hluboké, což platí i o druhém rytmickém instrumentu (ona hloubka). Kytara je ale stěžejním nástrojem – většinou je to řezničina, ale jakmile vykouzlí byť kratinkou vyhrávku, vždycky pookřeju a pokaždé se mi to líbí. Líbí se mi i to, že se tady neslamuje (objevuje se jen minimum drobných náznaků, třeba v „Ruthless“, ale ty nemají na vyznění nahrávky prakticky žádný vliv), že se Honza snaží s hlasivkami pracovat, takže to není monotónní hlučení, ale vcelku pestrá práce, které sice není rozumět, ale má různé výrazy, místy i grindové. 

Z první poloviny vyniká nejtechničtější a nejčastěji se měnící „Rebirth of Silence“, na níž je krásně vidět jak brutalita, tak technika, i neustálé střídání temp. Kluci se to (nejen v této skladbě) snaží dělat pestře, aby ani chvíli posluchače nenudili, a daří se jim to s přehledem zkušených matadorů. Taky dobře ví, že po čtyřech nářezech se hodí chvilkový oddych a odlehčení tísnivé atmosféry, k čemuž je ideální krátký instrumentální předěl „Blinding Light“, po němž se opět vrací divočina plná překvapivých zvratů, obratů a vůbec všeho, co tento žánr obnáší. Druhou topkou je z mého pohledu sedmička „The End of the Soul That Never Was“, rytmicky celkem zamotaná, stylově rozkročená až k náznakům zlověstného death/doomu, grindu a nečekaně i thrash metalu. Tohle zkombinovat tak, aby to mělo hlavu a patu, není jen tak, ale podařilo se...

Našinci se mohou směle rovnat zahraničním top spolkům, což si troufnu tvrdit i jako neznalec diskografie žánrových velikánů – ale při pravidelném známkování nahrávek do Pařátu se setkávám se spoustou dejme tomu podobně laděných kapel a valná většina je oproti FEEBLE MINDED o poznání méně kreativní a o poznání jednodušší. Pravda, album nenabízí nic, co by tady v minulosti v podobném duchu nebylo, ale to se dá říci na 99 % nahrávek, které dnes vznikají. Pak rozhoduje dojem, který dokáže album v posluchačích zanechat – a „Collapsing Existence“ ve mně zanechalo dojem poctivě odvedeného řemesla, které má jasné kontury, je kompozičně i instrumentálně vyzrálé a fanouškům tohoto ranku death metalu určitě padne do noty ještě více než mně.

Jediné, co bych řešil jinak, je obal, respektive jeho přední strana. Obrázek je sice řemeslně OK, ale tématicky poněkud „obehraný“, subjektivně mi víc sedí démon vyobrazený pod CD, a aby těch na zakázku udělaných motivů nebylo málo, další je přímo na CD. Každý ze tří artworků by mohl být na titulce, v tomhle směru určitě pochvala za snahu nabídnout fanouškům originální práce tří různých umělců. Jinak si ale booklet s originalitou příliš netyká, jde o standardní žánrovou práci obsahující texty, jejichž podkladem jsou nějaké ty příšerky; nechybí ani fotky kapely.

Seznam skladeb:

  1. My Farewell My Far
  2. Ruthless
  3. Rebirth of Silence      
  4. Black Strobe
  5. Blinding Light
  6. Lo-Bit (There and Never Back Again)
  7. The End of the Soul That Never Was
  8. The Infinite Silence
  9. The Extinction of the Soul
  10. Suicidal Bohemia

Čas: 37:05

Sestava:

  • Pavel Šatra – guitar
  • Jan Zoubek – vocal
  • Václav Vaníček – drums
  • Adam Kulich – guitar, bass

Facebook
Bandzone
Reverbnation

 


Zveřejněno: 22. 10. 2019
Přečteno:
4219 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář