Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2015, Nice To Eat You Recods / Amputated Vein Records / death metal / Česká republika

Ne, že by na tom nějak zvlášť záleželo, nebo že by to dokonce někoho zajímalo, ani otáčení Země kolem své osy to nezmění, přesto mě mrzí jedna věc, a to ta, že když jsem skládal svůj soukromý TOP 10 v oblasti tuzemských nahrávek za rok 2015, nedošlo na aktuální titul rokycanských FEEBLE MINDED. Důvod je prozaický – novinkové CD vyšlo na sklonku roku a já si ho zakoupil až zkraje letošního února, tudíž si dovolím alespoň částečnou reputaci sesmolením pár řádek na téma „The Perfect Suicidal Act“.

Ignorovat tuto placku by totiž bylo trestuhodné a z pohledu příznivce tvrdě metalové scény (nejen tuzemské) až neodpustitelné. FEEBLE MINDED nám totiž dozráli jako ono pověstné víno a servírují pořádný kus chutné flákoty, jež je svou nutriční hodnotou srovnatelná s podobnými položkami zahraničních specializovaných menu. Kdo kapelu sleduje, nemohl nepostřehnout její kvalitativní vývoj, přesto je srovnání prvních zvukových záznamů souboru s aktuálním albem až úsměvné (nemyšleno zle) a skoro neuvěřitelné. Tu už pak jednoho napadne, kam až se to může dostat, a že se možná v budoucnu dočkáme ještě velkých věcí.

FEEBLE MINDED se v mých ušiskách posunuli ve všech myslitelných směrech. Předchozí full nahrávka „Pernicious Intergrowth“ (2009) určitě nebyla špatná, při podrobnějším zkoumání by se na ní ale daly najít určité věci, které by možná i kapela samotná z dnešního pohledu lehce změnila nebo dotáhla do příznivějšího konce. Zřejmě každý musel uznat zjevnou kvalitu po hráčské a technické stránce, polemizovat už by se asi dalo nad strukturou skladeb, jejich přehledností, určitými aranžemi a drivem nahrávky. Nejen v tomto směru FEEBLE MINDED učinili velký krok kupředu a nezbývá než směrem ke kapele vyslat jasně vztyčený palec nahoru. Na „The Perfect Suicidal Act“ se totiž i po více posleších zdá, že vše konečně šlape, jak má, a vznikl materiál, který má tendenci bavit i po delší době. Inspirační hudební vzorce zůstávají zdá se naštěstí stále stejné, tudíž si čerstvou krví vonící placku v klidu můžeme zařadit na polici vedle cédéček INTERNAL BLEEDING, SUFFOCATION, DYING FETUS či SEVERE TORTURE bez obav, že by se tam cítila jako vyloženě chudý příbuzný. Z hlediska žánrového zařazení byl v minulosti s FEEBLE MINDED často spojován přívlastek grind (respektive death/grind), nějakou tu dobu už bych ale ve spojitosti s kapelou raději skloňoval toliko pojem death metal. Death metal staré americké brutální školy, energický a agresivní, nabitý adrenalinem a řeznickou profesionalitou. V porovnání s „Pernicious Intergrowth“ kapela zpřehlednila a zjednodušila kompozici bez toho, že by rezignovala na technické finesy, kterých zde nalezneme stále dost. Je však evidentně skladatelsky vyzrálejší, a tak ví, jak prodat „chytlavé“ momenty, kdy sešlápnout plynový pedál k podlaze (deska je celkově krásně rychlá a odsýpající) a kdy naopak zvolnit, jak udržet posluchače stále ve hře a nenudit. K dobru věci přispělo určitě i to, že personální změny od posledního zápisu spolek nijak nepoškodily, až se chce říct „ba naopak“. Tomáš Halama (jinak samozřejmě kytarista HEAVING EARTH a BRUTALLY DECEASED) má, pokud se nepletu, s basou zkušenosti už z INTERVALLE BIZZARE, kytarista Adam Kulich už má taky cosi odehrané, o Šatrísovi nemá smysl mluvit, hodně dlouho první liga. Je slyšet, že na sobě zamakal i vokál HonZIG, to samé v bleděmodrém platí o bubeníkovi Wenovi, jenž má lví podíl na tom, že „The Perfect Suicidal Act“ správně kope a žene celé album vpřed.

Moc se povedl i zvuk, kapela kromě domácího studia využila též služeb osvědčeného Davosu a ve spolupráci s Otynem odvedli kus poctivé roboty, za kterou by se nemuseli stydět ani na západní straně ostnatého drátu. Album vydává Nice to Eat You Records společně s tradičními Amputated Vein Records, tudíž předpoklady k nějakému menšímu proražení ven by byly. Takže nezbývá, než kapele popřát trochu toho nezbytného štěstí, a opět mám o něco silnější pocit, že nastal konečně po nějaké době čas, aby v zahraničí vzali na vědomí, že kromě KRABATHOR a v současnosti po zásluze velebených HEAVING EARTH máme v naší domovině i další kvalitní spolky, jejichž jména stojí za to si zapamatovat.

Seznam skladeb:
  1. Give Some Pain Back
  2. The Pain is Fascinating
  3. Emotionless
  4. Atheistical Bohemia
  5. Refusing the Future
  6. Hell at 5 a.m.
  7. Screaming and Bleeding
  8. God's Body
  9. Isolation in the Crowd

Čas: 26:29

Sestava:
  • Jan Zoubek – zpěv
  • Pavel Šatra – kytara
  • Adam Kulich – kytara
  • Tomáš Halama – basa
  • Václav Vaníček – bicí

http://bandzone.cz/feebleminded
https://www.reverbnation.com/feebleminded
Facebook



Zveřejněno: 24. 02. 2016
Přečteno:
3997 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář