Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

kniha 2019, Yanachi / Česko

INSANIA patří dlouhé roky mezi nej… tuzemské kapely. Každé její album budí zasloužený rozruch a to nejen díky kvalitní produkci – svou roli hraje i grafika. Minimálně od alba „Trans-Mystic Anarchy“ je vizuální stránka věci stejně důležitá jako ta hudební, booklety CD i LP jsou pastvou pro oči. A aby té oční pastvy nebylo málo, letos se objevilo megadílo nazvané Kacířův Kancionál. Ten je na webovém portálu představen následujícími slovy: Kniha ilustrovaných textů legendární cross-overové kapely INSANIA komentovaných historickými postavami od antických i moderních filosofů a duchovních revolucionářů přes mediální ikony, vrahy a nechvalně známé dobové figury. Nechybí ani Bůh, Ďábel a tajemný Joe, jehož skutečná identita si žádá odhalení stejně jako tajné šifry ukryté v textu coby pocta panu Jaroslavu Foglarovi. 

Uvedená slova naznačují mnohé, ale nemůžou vyjádřit pocit, který se dostaví při otevření knihy. První, co nejspíš každého napadne, je „tohle muselo dát strašně moc práce“. Samozřejmě hlavně kOkimu, který je autorem obrázků ilustrujících jednotlivé texty. Kacířův Kancionál je totiž zpěvník, což pro moji generaci a otužilce z promluv církevních zřízenců z nedělních dopolední nebude žádným překvapením; ti první si z dějepisu vybaví Jistebnický kancionál, ti druzí kancionál z četby pod kostelní lavicí.

Kniha formátu 285 x 285 mm se pod lavicí číst nedá. Je na to příliš rozměrná i těžká, navíc podlaviční čtení neumožňuje využití skrytého obsahu, který se objeví při použití aplikace v mobilním telefonu. Ale k oné aplikaci jsem se jako technické kopyto dopracoval až později. V prvním kole jsem se kochal a kochal… spoustou pěkných obrázků, které doprovázejí jednotlivé texty, spoustou detailů, které na nich lze objevit; v druhém jsem četl a četl... spoustu modliteb v latině i češtině, spoustu komentářů, které formou facebookového chatu texty doprovází. 

V podstatě nevím, co vyzdvihnout víc, ono to do sebe všechno krásně zapadá. Začíná to kalendářem obsahujícím „Svátky liturgické, kacířské i pohanské“, přičemž už jen vymýšlení různých svátků muselo dát spoustu práce, ale zároveň při tom nejspíš byla legrace. Věřícím možná některé nebudou po chuti, nevěřícím rovněž; ti první určitě nebudou jásat 1. ledna nad svátkem Slavnost Panny Marie, Nevěstky Boží (jeden příklad za mnohé, velmi vtipně jsou pojmenovány i velikonoční svátky, a nejen ty), ti druzí nad náboženskými pojmy, které se objevují i na dalších stranách. Ale INSANIA ráda provokuje, což je těm, kteří mají její tvorbu rádi, jasné už více než třicet let.

Jako ideální způsob podrobného studia knihy se mi osvědčilo postupné dávkování stránek za poslechu jednotlivých alb a za asistence zmiňované mobilní aplikace. Všechno do sebe krásně zapadlo, obrázky, texty, hudba i skryté poklady. Po zacílení telefonu na jednotlivé stránky se začaly na displeji objevovat videoklipy (pochopitelně u těch songů, ke kterým vznikly), různé animace a další zajímavosti, třeba záznam havárie raketoplánu Challenger doprovází písničku „Tenhle vesmír je jen náš“, atd., víc už nechci prozrazovat. Nápadů se v aplikaci nachází celá řada a dokonce jde o aplikaci živou, takže za nějaký čas se můžou objevit další překvapení – opět si pomůžu citací z webu: Skrytý obsah je průběžně doplňován s každou aktualizací aplikace a doslova předbíhá svou dobu, neboť Kacířův Kancionál je díky němu jedinou knihou, jejíž pokračování má čtenář už nyní v rukou, přestože na svůj vznik teprve čeká. 

Velkou dávku invence a nejspíš i hledání v různých pramenech bylo třeba k sepsání chatů, v nichž si spolu povídají filosofové z dávných časů se současnými známými osobnostmi, literární postavy s Bohem i Ďáblem, spisovatelé s odbojáři, hudebníci s vědci, herci s vrahy a samozřejmě nechybí ani věčný rebel Joe. Kromě toho, že je to vtipné i buřičské, je to místy i zamyšlení hodné, což ostatně platí i pro samotné texty kapely. Člověk je má nějak zafixované, ale při četbě a obrazovém doprovodu si uvědomí i to, co dosud nevnímal. I to je jeden z přesahů díla, které u nás nemá konkurenci a právem je označováno jako krásné a snad se dočká i nějakého ocenění; zasloužilo by si to. I za luxusní pevnou vazbu s reliéfní ražbou na titulní straně a kvalitní papír připomínající staré tisky. 

  • 324 stran

www.insania.cz
www.kaciruvkancional.cz

 


Zveřejněno: 14. 10. 2019
Přečteno:
4070 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 10. 2019 09:27 napsal/a horaguru
...
Tady to měl opravdu Johan jednoduché hodnocení...jinak než za 10/10 nelze
14. 10. 2019 08:58 napsal/a Coornelus
...
Dávám 11 z 10. Jinak není co dodávat. Je to prostě nádhera.